17.02.2021

Edullinen asuminen houkuttelee Keski-Savoon

Varkauden asuntokampanja on voimassa vuoden loppuun asti.

Pieksämäki jatkaa asumiskampanjaa, jossa kaupunkiin töihin muuttava saa maksutta osan vuokrakuluistaan. Viime kesänä Pieksämäelle muutti yli 10 henkilöä, jotka sijoittuivat eri alojen työpaikkoihin. Myös Varkauden kaupunki tarjoaa asumiseen tukea kesätöihin sekä pitkäaikaisempiin työsuhteisiin tuleville.

Viime kesäkuussa käynnistynyt Pieksämäen kaupungin asumiskampanja on saanut runsaasti positiivista julkisuutta. Yritysasiamies Susanna Luhtisen mukaan kampanjailmoitus näkyi useissa sähköisissä kanavissa, joissa sitä katsottiin yhteensä yli neljä miljoonaa kertaa.

–Asumiskampanjan tavoitteena on saada Pieksämäelle lisää asukkaita ja tehdä asuinpaikka heille houkuttelevaksi, Luhtinen kertoo.

Pieksämäen kaupunginhallitus on ollut myös tyytyväinen kampanjan tuloksiin, joita se käsitteli joulukuun kokouksessa. Kaupunginhallitus totesi, että työperäisen kuntaan muuton edistämiskampanja on merkittävästi lisännyt kaupungin näkyvyyttä ja se päätti jatkaa asumiskampanjaa vuonna 2021 entisin ehdoin. Asumiskampanjaan on varattu vuodelle 2021 määräraha, joten asuntoja on tarjolla rajoitettu määrä. Vuoden 2022 määräraha tullaan varaamaan vuoden 2022 talousarvioehdotukseen kustannusten tarkennuttua.

Monipuolisia
työmahdollisuuksia
sekä etätyötiloja

Asumiskampanjan kautta uuden kodin voi saada Pieksämäelle muuttava, jolla on vähintään vuoden mittainen työsuhde ja Pieksämäen Haka Oy:n vuokra-asunnosta vähintään vuoden mittainen vuokrasopimus. Kaupunki tukee asumista maksamalla kuuden kuukauden vuokrat, siten, että tuettuja kuukausia on kahden kuukauden välein.

Pieksämäki sai viime vuonna asumiskampanjan kautta 14 uutta asukasta, johon lukeutuvat työntekijöiden lisäksi heidän perheenjäsenensä. Luhtinen kertoo, että uudet asukkaat sijoittuivat eri alojen työtehtäviin. Mukana oli sosiaali- ja terveysalan, opetustoimen ja metalliteollisuuden ammattilaisia. Lisäksi heidän joukkoonsa lukeutui etätyöntekijöitä.

Asumiskampanjan ehtona on, että kaupunkiin muuttavalla on vähintään vuoden mittainen työsuhde. Työpaikka voi olla myös Pieksämäen ulkopuolella, jos työskentely tapahtuu kokonaan tai osittain etänä Pieksämäeltä. Työpaikan hakeminen tapahtuu itsenäisesti, mutta siihen on tarjolla apua esimerkiksi TE-palveluissa ja kaupungin yrityspalveluissa. Tällä hetkellä tarjolla on työtä erityisesti hoiva-alalla. Luhtinen nostaa esiin, että merkittävä osa työmahdollisuuksista löytyy piilotyöpaikoista, jotka eivät ole vielä ennättäneet avoimille työmarkkinoille.

–Jos Pieksämäelle muuttaminen kiinnostaa, voi ottaa yhteyttä suoraan meidän yrityspalveluihin. Voimme yhdessä miettiä, mikä paikallinen yritys tarjoaa henkilön osaamiseen sopivaa työtä, Luhtinen tietää.

Pieksämäen Haka Oy:n vuokra-asunnoissa asukkaalla on käytössään huippunopeat valokuituyhteydet, jotka mahdollistavat etätyöskentelyn. Kaupungista löytyy myös useita etätyötiloja. Luhtinen pitää kaupungin etätyömahdollisuuksia hyvänä ja tietoliikenneyhteyksiä toimivina.

–Hub HOVI:sta voi tiedustella kiinteän etätyötilan vuokraamista. Satunnaiseen etätyöhön sopivat myös paikalliset kahvilat.

Pieksämäki on tunnettu sen luontokohteistaan ja kaupunki kehittää palveluitaan aktiivisesti, muun muassa harrastuspalveluiden osalta. Luhtisen mukaan asumiskampanja sopii kaikille, jotka haluavat elää helppoa arkea, ihmisen kokoisessa kaupungissa.

–Lapsiperheet ovat erittäin tervetulleita. Heidän käytössään ovat esimerkiksi meidän täysin uudet koulut, hän selvittää.

Varkaus hakee nuoria kesätöihin
sekä harjoittelupaikkoihin

Varkauden kaupunki, Wartalo Kodit Oy ja Navitas Yrityspalvelut tukevat yhdessä asumista heille, jotka muuttavat Varkauteen pidempiaikaiseen työsuhteeseen, kesätöihin tai harjoitteluun. Viimeisin asuntokampanja käynnistyi helmikuussa ja se tarjoaa kesätöihin tuleville asunnon 150 eurolla kuukaudessa. Edellytyksenä on, että henkilö tulee varkautelaiseen yritykseen kesätöihin ja hänen nykyinen asuinpaikkansa sijaitsee Keski-Savon ulkopuolella. Kesätyökampanja on voimassa 1.5.-30.9. välisenä aikana.

Wartalo Kodit Oy:n toimitusjohtajan Jukka Koskisen mukaan vastaava kampanja käynnistettiin myös viime keväänä, mutta sen näkyvyys jäi koronan varjoon.

–Viime vuoden aikana etua käytti vajaa kymmenen harjoittelijaa.

Pidempiaikaisesti Varkauteen töihin tuleville henkilöille asuntokampanja on ollut käynnissä pidempään ja siinä töihin tuleva saa kolmen kuukauden vuokrat maksutta. Kampanja on suunnattu varkautelaiseen yritykseen töihin tulevalle henkilölle, jolla on vähintään kuuden kuukauden määräaikainen vuokrasopimus ja kotiosoite on muutettu Varkauteen. Henkilön tulee muuttaa Keski-Savon ulkopuolelta ja työsuhde todennetaan vuokrasopimusta tehtäessä. Asuntokampanja on voimassa vuoden 2021 loppuun asti.

Varkaudessa kampanjohin kuuluvien asuntojen määrää ei ole toistaiseksi lähdetty rajoittamaan. Koskinen kertoo, että asukkaan tehtäviin kuuluu sähkösopimuksen solmiminen, mutta vesi kuuluu vuokran hintaan. Asukkaat saavat myös käyttöönsä nopean kuituyhteyden.

–On hyvä tietää, että kevään aikana kaikissa asunnoissa on 50 Mt kuituyhteys vakiona. Toistaiseksi kuituyhteys on 10 Mt, Koskinen toteaa.

Riika Paukkonen