18.11.2020

Joulukausi avautuu Varkaudessa

Joulupukin on kerrottu liikkuvan Joulukauden avajaisissa tänäkin vuonna. Joulupukkia tarinoittamassa Tiina Immonen.

Varkauden joulukautta avataan lauantaina 21. marraskuuta. Kauppakatu, Ahlströminkatu ja Savontie avautuvat jouluiseen tunnelmaan ja touhuun. Jouluaikaan virittäytymisen lisäksi tarjolla on ohjelmaa ja paikallisia palveluja. Laulua, tanssia, ruokakojuja, kynttiläuintia, nukketeatteria, joulupukin tapaamista ja muita osallistumismahdollisuuksia.

Warkautelaiset ry on saanut tänä vuonna Varkauden kaupungilta avustuksen Joulukauden avajaisiin ja he ovat kutsuneet eri toimijoita mukaan tapahtumaan. Varkaus NYT –ryhmä toteuttaa parhaillaan Osta paikalliselta Joulu –kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada varkautelaiset tekemään jouluostokset omassa kaupungissaan. Tavoitteena on, että paikallista tarjontaa hyödyntämällä saamme paikallista palvelua jatkossakin.

Jouluista tunnelmaa, valoja ja
yhdessä toimimista

Warkautelaiset ry on anonut aluevaltausluvan Kauppakadulle, Ahlströminkadulle ja Savontielle. Kivijalkaliikkeet voivat täten levittäytyä liikkeiden ulkopuolelle ja yhdistykset, seurat ja koululuokat saavat tilaisuuden varainhankintaan ennalta sovituissa paikoissa. Liikennettä ei ole kuitenkaan katkaistu tapahtuman takia. Moni toimija on ilmoittanut osallistumisestaan, joitakin asioita on vielä viritteillä.

Warkautelaiset ry:n puheenjohtaja Tiina Immonen kommentoi, että tapahtumaan lähteviltä toimijoilta edellytetään omien jälkien siistimistä ja mainostelineet, myyntipöydät ja muu rekvisiitta tulee asettaa niin, etteivät ne haittaa liikkumista tai liikennettä.

Joulukauden avauksen suunnittelu aloitettiin jo viime viime vuoden puolella edellisen tapahtuman jälkeen, koska tapahtuma-avustukset piti jättää jo tammikuussa. Korona-ajassa avustuspäätöksiä siirrettiin ja tapahtumaa uskallettiin alkaa suunnittelemaan syyskuun lopussa.

Viime vuonna verkossa järjestettiin palautekysely, jossa saatiin palautteen lisäksi toiveita.

–Joihinkin toiveisiin, kuten ilotulitukseen emme pysty vastaamaan jo ihan kustannussyistä. Emme myöskään voi velvoittaa kaikkia liikkeitä olemaan auki tapahtumapäivänä, vaan jokainen yrittäjä lähtee mukaan omien resurssiensa mukaisesti. Kannustamme kuitenkin kivijalkaliikkeitä somistamaan näyteikkunansa jouluiseksi, koska sekin tuo jo tunnelmaa kadulle. Haastamme myös kaikki varkautelaiset virittämään kausivaloja pihoille ja ikkunoihin tunnelmaa tuomaan, kertoilee Tiina Immonen.

Viihtymistä, osallistumista
ja vaikuttamista

Warkautelaiset ry koordinoi tapahtumaa pienen työryhmän kanssa. Immonen kertoo, että jatkossa vetovastuu siirtynee Warkauden kaupunkikeskusta ry:lle yhdistyksen perustamisajatuksen mukaisesti.

–Olemme kutsuneet eri toimijoita, yhdistyksiä, urheiluseuroja, koululuokkia ja yhdistyksiä mukaan tapahtumaan. Hertunkujan ruokakujalla kävijät pääsevät ostamaan ruokaa kojuista, suolaista ja makeaa on tarjolla. Vekara-Varkauden ohjelma kirjastolla sisältää jouluseikkailun ja Taulumäen torilla Waltterin koulun 5B-luokka esittää jouluisia lauluja. Ohjelma jatkuu Nellan ja Janisin Tavataan tanssien –työpajalla, jossa kohdataan tutut ja tuntemattomat uudella tavalla, yhdessä liikkuen. Torilta alkaa myös joulupukin kierros ja samaisella paikalla on talutusratsastusta. Jouluaarrejahtiin pääsee Hertunrannassa, jossa ohjelmaa järjestää Perheentalo yhteistyössä Vauhti-hankkeen ja Varkauden evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa.

Nuorkauppakamarin Joulupuukeräys, Palvelun Helmen äänestys ja joulupassin leimojen keräily antavat mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Päiviönsaaressa Taidekeskus Väinölässä on Marja-Muusan nukketeatteria, uimahalli Ilonpisarassa kynttiläuintia, Keskuskonttorilla levymyyjäiset ja Yhdistystalo Warikolla kinkkubingoa.

Savontiellä Tehtaan koululla on Varkauden museoiden järjestämää yhteisöllistä ohjelmaa ja illan pimetessä siellä esiintyy myös Soisalo-opiston tanssiryhmä.

Yhteystiedot ja lisätiedot Joulukauden avajaisista, ohjelmasta ja aikatauluista Warkautelaiset ry: Facebook, Instagram, sähköposti warkautelaiset@gmail.com

Tiina Kontro-Heiskanen, kuvat Warkautelaiset ry:n kuvapankki