25.05.2022

Jukka Rintala esittelee kesänäyttelyssä uutta tuotantoa

Luonto on Jukka Rintalalle ehtymätön inspiraation lähde.

Juhlavuottaan viettävä muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintala on valmistautunut kevään ajan alkavaan kesänäyttelykauteen. Kulttuurikeskus Poleenissa 25. toukokuuta avautuvan ”Elämän juhla” -näyttelyn myötä halutaan luoda positiivisia elämyksiä taiteen ja uniikkipukujen lomassa.

Matti Vaskelainen vastaa kesänäyttelyiden suunnittelusta.”Elämän juhla” -näyttelyssä on esillä uniikkipukuja.Jukka Rintalan kädenjälki on tunnistettava ja ainutlaatuinen.

Keväiseltä maaseudulta tavoitettu muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintala on haastatteluhetkellä perustamassa kesänäyttelyä Pieksämäen Poleeniin. Kuorma näyttelyä varten on jo pakattu ja seuraavat kaksi viikkoa hän viettää Pieksämäellä pystyttämässä näyttelyä.

–Teen jokaista näyttelyä varten näyttelysuunnitelman. ”Elämän juhla” -näyttelyyn näyttelysuunnitelma valmistui helmikuussa, Rintala kuvailee.

Huhtikuussa 70 vuotta täyttänyt Rintala viettää juhlavuottaan useiden tapahtumien ja näyttelyiden myötä. Merkkipäivän kunniaksi samassa kuussa ilmestyi Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama elämänkerta Elämänviiva. Rintala kuvailee alkuvuotta kiireiseksi ja työntäyteiseksi. Takana on kirjan julkistamistilaisuus ravintola Teatterissa Helsingissä ja ”Elämänviiva” -näyttely Helsingin Akateemisessa.

–Nyt siirrymme kesäkauteen, hän toteaa kesänäyttelykauden kynnyksellä.

Pieksämäki ihastutti
kesänäyttelypaikkakuntana

Rintala ja hänen elämänkumppaninsa visualisti Matti Vaskelainen vierailivat hiljattain Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa. Pieksämäkeläislähtöinen Vaskelainen kertoo, että näyttely Pieksämäellä on ollut heillä pitkään mielessä, mutta toteuttaminen on syystä tai toisesta jäänyt. Rintalaa on myös toivottu kovasti Pieksämelle.

–Tulimme käymään Poleenissa ja ihastuimme sen arkkitehtuuriin sekä näyttelytiloihin. Ajattelimme, että tälläistä tilaisuutta ei voi ohittaa, näyttelyiden suunnittelusta vastaava Vaskelainen toteaa.

Oma ratkaiseva vaikutuksensa oli myös savolaisella vastaanotolla. Vaskelaisella nousi vierailun aikana esiin lämpimiä muistoja Pieksämäellä lapsena vietetyistä vuosista. Hän myös tapasi pieksämäkeläisiä, jotka tunnistivat hänet ja tulivat keskustelemaan. Vaskelainen kertoo, että viime vuosina hänen vierailut kaupungissa ovat jääneet harvoiksi. Paikkakunnalla asuu hänen veljensä, mutta vanhemmat ovat jo edesmenneet.

–Pieksämäki ei ole sattunut työmatkoilla matkan varrelle. Sinne pitää matkustaa varta vasten, Vaskelainen pohtii.

Teemapäiviä ja
piirrostyöpajoja

Retrospektiivisen ”Elämän juhla” -näyttelyn avajaisia vietetään Poleenissa 25. toukokuuta kello 19 ”Around The World” tapahtuman myötä. Tilaisuudessa esiintyvät sopraano Angelika Klas, pianisti Janne Hovi, viulisti Mervi Myllyoja ja kontrabasisti Hannu Rantanen.
–Puemme Angelika Klasin tapahtumaa varten hienoihin pukuihin. Tapahtumassa yhdistyvät konsertti ja muotinäytös, Rintala kertoo.

”Elämän juhla” -näyttely kokoaa laajan kattauksen muoti- ja kuvataitelijan kokoelmista. Nähtävillä on taidetta maalauksista uniikkipukuihin, joista osa on näyttelyssä lainassa niiden omistajilta. Vaskelaisen mukaan näyttelyn varrelle rakentuu nostokohtia ja luonteeltaan se on yllätyksellinen. Tulossa on teemapäiviä sekä Rintalan vetämiä piirrostyöpajoja, joiden sisältö tarkentuu myöhemmin.

–Haluamme luoda kaikille kävijöille positiivisen näyttelykokemuksen. Pieksämäelle on tulossa upeita juttuja. Toivottavasti yleisö löytää näyttelyn ja saapuu paikalle runsain joukoin, hän toivoo.

Rintalan töille on ominaista kalligrafinen, yhdellä vedolla syntyvä ”rintalanviiva”. Hänen maalauksistaan tunnettuja ovat herkät teokset muotipuvuista sekä luontoaiheista. ”Elämän juhla” -näyttelysssä on nähtävillä suuri määrä maalauksia, joista uusimmat ovat syntyneet tämän vuoden aikana. Maalausten ja uniikkipukujen lisäksi näyttelyssä on esillä sisustuskattauksia. Kesämatkailijalle mielenkiintoista nähtävää tarjoaa myös näyttelyn yhteyteen rakennettu myymälä.

–Myymälässä on tarjolla paljon tuotteita, kuten sisustustavaraa ja vaatteita. Myös kaikki näyttelyn maalaukset ovat myynnissä, Rintala toteaa.

Luonto
innoittajana

Taiteilijan vuosi rytmittyy vuodenaikojen mukaan. Rintala kertoo maalaavansa näyttelyihin alkuvuoden aikana, yleensä maalis-huhtikuussa. Toukokuussa alkava kesänäyttelykausi jatkuu elokuun puoliväliin, toisinaan hieman sen yli.

–Kevät on aina uudistumisen aikaa ja silloin tehdään paljon perustyötä.

Tuleva kesä kuluu Rintalalla ja Vaskelalla vahvasti kolmella kesänäyttelypaikkakunnalla. Pieksämäen lisäksi kesänäyttelyt perustetaan Savonlinnaan ja Haminaan, joten ajokilometrejä syntyy runsaasti. Rintala uskoo, että kesä kuluu töiden parissa.

–Kesänäyttelykaupungeista tulemme muutamaksi päiväksi maalle, muoti- ja kuvataiteilija suunnittelee.

Maaseudulla työskentelevä Rintala näkee luonnon ja siellä vaihtuvat vuodenajat läheltä. Hän toteaa, että luonnolla on merkitys hänen työskentelyssään.

–Tänä aamuna kuulin käen kukuntaa. Tässä lähellä on isompi suoalue, jossa joutsenet ja kurjet pysähtyvät muuttomatkallaan. Syksyisin seuraan, kun ne lähtevät paluumatkalle, Rintala kuvailee läheistä luontoa.

Riika Paukkonen, kuvat Jukka Rintalan kotialbumi