02.09.2020

Katse yrittäjän hyvinvointiin

Myös Varkaudessa yritykset ovat lähteneet hakemaan uusia toimialoja sekä aiemmasta poikkeavia markkinoita.

Parhaillaan on käynnissä Yrittäjän viikko, jonka aikana juhlitaan ja muistetaan tärkeitä yrittäjiä. Varkauden, Joroisten ja Leppävirran yrittäjille startataan keskiviikkona uusia yrittäjän hyvinvointia edistäviä toimia Navitaksen aamukahvien yhteydessä. VahvaKS -hankkeessa työskennellään yritystoiminnan turvaamiseksi Keski-Savon alueella.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään perinteisesti Yrittäjän viikkoa ja Yrittäjän päivää. Vuonna 2020 Yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta digitaalisesti #sellainenonyrittäjä -kampanjalla, jonka kautta voi kiittää suomalaisia yrittäjiä sinnikkyydestä ja luovuudesta raskaan vuoden keskellä.

Koronatilanteesta johtuen Yrittäjän viikko näkyy suurelta osin verkossa ja perinteistä Yrittäjän päivän pääjuhlaa ei järjestetä. Yrittäjän päivän viettoa ympäri Suomen voi seurata somessa aihetunnisteilla #sellainenonyrittäjä ja #yrittäjänpäivä. Kuopiossa järjestetään Yrittäjän päivän venetsialaiset, jonka yhteydessä palkitaan vuoden Yrittäjä. Tapahtuman järjestävät Nuoret Yrittäjät Savo, Savon Yrittäjät sekä Kuopion Yrittäjät ry.

Keski-savolaiset yrittäjät
innovoivat uutta toimintaa

Keski-Savon alueella paneudutaan yrittäjien henkiseen hyvinvointiin sekä jaksamiseen. Navitaksen aamukahveilla Varkaudessa 2. syyskuuta julkistetaan Navitas Yrityspalveluiden VahvaKS -hankkeen työkalut yrittäjille sekä työyhteisöille työhyvinvoinnin tukemiseen. Henkisen toimintakyvyn vahvistamisen asiantuntijasisällön toteuttaa ostopalveluna Coronaria Tietotaito Oy. Hankkeen projektipäällikkö Heikki Kamppuri kertoo, että hän on kohdannut kahden kuukauden aikana kolmisenkymmentä yritystä ja ollut mukana kymmenissä tapaamissa.

–Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni keski-savolainen yritys selviäisi koronasta elinkelpoisena. Lisäksi tuemme yrittäjän hyvinvointia ja jaksamista.

VahvaKS -hankkeessa kehitetään yrittäjän talousosaamista ja selvitetään yrittäjän tilanteeseen sopivia rahoitus- ja tukivaihtoehtoja. Kamppurin mukaan hankealueen teknologia-alan yrityksissä koronan vaikutukset eivät vielä näy, vaan suurimmat vaikutukset heijastuivat palvelu- ja erikoiskauppa-alaan. Teollisuus kärsi maaliskuussa hetkellisesti komponenttipulasta, mutta tilanne palautui normaaliksi. Hän kertoo, että hankkeelle olisi ollut kysyntää keväällä akuuteimman kriisiin aikaan, mutta rahoituspäätös valmistui vasta toukokuun lopulla.

–Jos yritys on ollut 3-4 kuukautta ilman kassavirtaa, se syö taseen. Osa yrittäjistä olisi voinut tehdä säästötoimia varhaisemmassa vaiheessa, Kamppuri pohtii.

Yritykset voivat tiedustella koronaan liittyvistä tuista hankkeen asiantuntijoilta. Kamppurin mukaan yrittäjällä on käytettävissä neljä rahoituskanavaa, jotka tarjoavat apua koronakriisiin. Business Finland, ELY-keskukset sekä Valtiokonttori ovat räätälöineet omat tukimekanisminsa. Yksinyrittäjän toimintatuen hakuaika päättyy 30. syyskuuta.

–Yrittäjille suunnattavaa tukea on vielä jakamatta. Jos koronatilanteen huono kehitys jatkuu, todennäköisesti tulossa on uusia rahoitusinstrumentteja, Kamppuri arvioi.

Yritysten parissa työskennellessään Kamppuri on havainnut ilahduttavia ilmiöitä. Keski-savolaiset yritykset ovat lähteneet hakemaan uusia toimialoja sekä aiemmasta poikkeavia markkinoita. Osa yrityksistä on säästynyt koronakriisin vaikutuksilta ja niissä on toteutettu jopa investointeja uusille toimialoille tai luotu kehityshankkeita. Kamppurin mukaan yrittäjät eivät ole jääneet tuleen makaamaan.

–Yrityksessä on lähdetty pohtimaan, mitä muuta olemassa olevilla koneilla voisi tehdä, hän kuvailee.

Apua ja tukea
lähelle yrittäjää

Alkukesällä käynnistyneen VahvaKS -hankkeen kohderyhmänä ovat pienet ja keskisuuret yritykset sekä niiden vastuuhenkilöt. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat Varkaus, Leppävirta ja Joroinen.

Kamppurin lisäksi kunnissa yrittäjien parissa työskentelevät elinkeinoasiamiehet Aarre Damski ja Antti Tulila. Hanke kestää joulukuun loppuun saakka. Rahoittajia ovat Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto sekä alueen kunnat. Yrittäjille toiminta on maksutonta.

–Olemme keskustelleet rahoittajan kanssa, että koronatilanteen jatkuessa haemme mahdollisesti hankkeelle jatkorahoitusta, Kamppuri toteaa.

VahvaKS -hankkeen aikana toteutetaan muun muassa asiantuntijapalveluita, yksilöohjausta, ryhmävalmennuksia sekä erilaisia koulutuksia. Tietoa hankkeen tapahtumista on saatavilla Navitaksen tapahtumakalenterin ja sähköisten kanavien kautta.

–Voimme tuoda tapahtumia kaikkiin hankealueen kuntiin. Olemme myös ottaneen huomiooon, että tarpeen tullen tilaisuudet voidaan järjestää digitaalisesti, Kamppuri selvittää.

Riika Paukkonen