08.06.2022

Katukulttuuri avautuu Pieksämäen festareilla

PMK Track Festin suunnittelua on tehty tapahtumapaikalla.

Katukulttuuri on asennetta ja mahdollisuus ilmaista itseään yhteisöllisesti. Graffiti on taidetta ja rap-musiikin rytmit, sekä lyriikat oma tyylilajinsa. Tanssiminen ja skeittaus haastavat harrastajaa antaen vapautta. Pieksämäellä ollaan katukulttuurin sisässä uuden apahtuman luomisessa ja järjestämisessä. 10. kesäkuuta avautuu PMK Track Fest, nuorilta nuorille.

Tapahtuman mainonta on nuorten käsialaa. Heikinlammen lavalla avautuu katukulttuuri ja kesä. Mika Teppanainen on toiminut valokuvaajana sekä tapahtuman logon suunnittelijana.Ryhmä mietti tapahtuman ilmapiiriin liittyviä ja vaikuttavia asioita.

Nuoret Etelä-Savon Dynamo –hankkeen kautta ryhmä pieksämäkeläisiä nuoria on ideoinut nuorille suunnatun tapahtuman. Teemaksi valikoituneella katukulttuurilla halutaan myös ottaa kantaa nuorten mahdollisuuteen kokoontua kulttuurin äärellä, olipa tämä kaveriporukan kanssa ajanviettoa tai suunniteltua harrastamista. Suomen Nuorisoseurojen hallinnoiman hankkeen ensimmäinen tapahtuma koittaa Heikinlammen lavalla ja sen puistomaisessa ympäristössä.

Dynamo-ryhmän
ideointi ja toteutus

PMK Track Festin ideoinnista ja tuotannosta vastaa hankkeen Dynamo-ryhmä, johon kuuluvat Gülsüm Ciftci, Mika Teppanainen, Milla Vauhkonen, Annikati Markkanen, Veera Toivonen ja Tatu Särkkä. Ryhmän nuorten ikäjakauma on 16-25 vuotta. Projektipäällikkönä toimii Nazia Asif ja projektityöntekijänä Aki Menna, hänen sijaisenaan on kevään aikana työskennellyt Tiina Kontro-Heiskanen. Ryhmä on oppinut suunnittelun lisäksi monenlaista järjestelysuunnitelmaan liittyvää asioiden huomioimista, järjestämistä ja sopimista. Bäkkärin tarjoiluista bajamajoihin, turvallisuussuunnitelmasta artistien hankkimisen selvittelyyn.

Ryhmän muodostumisesta ihka omaan oikeaan festariin on ajallisesti kolmen kuukauden prosessi. Ulkoilmaelokuva oli ensimmäinen tapahtumaidea, mutta se jäi kustannussyistä toteutumatta. Rap-artistin keikka nousi ryhmän visioksi ja siihen liittyvä ohjelma ja tekemiset ovat muodostamassa isompaa kokonaisuutta, jota ensin ajateltiin.

Paikaksi valikoitui Heikinlampi ja sen lava, johon liittyy muistoja omien aikakausiensa nuorilla. Avoimen ilmaistapahtuman merkitys nähdään nuorten elämässä tärkeänä koronaan liittyvän ajanjakson jälkeen. Ideoinnista on seurannut lisää ideointia, valintoja ja päätöksentekoa. Ryhmän sisällä on tutustuttu lisää ja jaettu ajatuksia ja mielipiteitä. Festarin ilmeestä on haluttu oman näköinen ja katu-uskottava. Tapahtuman logo ja mainonta ovat nuorten käsialaa.

Katufestareilla pääesiintyjänä on Etta ja rap-musiikkia esittävät myös paikalliset artistit sekä Joosu J ja Rehtori. Dynamo-ryhmästä löytyy myös oma artisti, Särkkä esiintyy kokoonpanolla Tauski ja  Antsu. Nuorille on tarjolla työpajoja graffitin, rap-lyriikan, DJ-hommien, katutanssin ja skeittauksen osalta. Alueella on mahdollisuus ruokailla hyvää katuruokaa. Yhteistyökumppaneina ovat Pieksämäen kaupungin nuorisotoimi, katutanssijärjestö Sade ja muita tahoja. Paikallisilta yrityksiltä on saatu sponsoroinnin merkeissä tukea.

Kaikki ovat tervetulleita
viettämään aikaa ja kokeilemaan

Mika Teppanainen toteaa tapahtuman tuotannon olevan moninaista ja monialaista ja vaativan paljon.

–Ryhmässä on heitetty ideoita, otettu vastaan ja analysoitu. Ei ole sivuutettu suoraan, jos kuulostaakin liian isolta.

Katukulttuuri on vaikuttanut Teppanaisen elämään ala-asteikäisestä asti liittyen hiphoppiin, parkouriin ja breakdanceen. Hän on havainnut, että nuorten vaatetukseen on tulossa joitakin elementtejä takaisin aiemmasta hiphop-pukeutumisesta ja katukulttuuri yleensäkin on tekemässä uutta nousua. Teppanainen myös korostaa sosiaalisen elämän merkitystä nuorille.

–Kaikki ovat avoimesti tervetulleita tapahtumaan, vaikkei katukulttuuri kiinnostaisikaan. Kannattaa kokeilla, mitä on tarjolla ja joku saattaa kokea, miten hienoa se on. Heikinlampi toimisi myös koko tapahtuman ajan pieksämäkeläisten yhteisenä takapihana.

Gülsüm Ciftci kokee katukulttuurin omakseen ja Milla Vauhkonen kertoo yhdistelevänsä omaan tyyliinsä eri juttuja. Vauhkonen haluaa sanoa tapahtumaan osallistumista miettiville nuorille, että kaikki ovat tervetulleita omana itsenään ja rennolla otteella.

–Tämä on matalan kynnyksen paikka kokeilla katukulttuuriin kuuluvia juttuja, mutta osallistuminen ei ole pakollista. Voi tulla myös viettämään aikaa.

Vaikuttamisen
ikkuna

Katukulttuurin näkyminen nuorille tärkeässä valossa on ryhmäläisten toiveena. Ettei graffitia yhdistettäisi sotkemiseen ja skeittaamiseen olisi soveltuva paikka ja mahdollisuus rakentaa skeittaukseen kuuluvia rakennelmia.

Ciftci kommentoikin, että aikuisten olisi myös hyvä käydä tapahtumassa ja saada viestiä nuorten toiveista ja tarpeista liittyen kulttuuriharrastuksiin. Vauhkonen toteaa, että jotkut nuoret voivat olla liian ujoja tai kokemattomia viemään itse asioitaan eteenpäin.

Nasia Asif on luotsannut ryhmäänsä lempeällä ja vakaalla otteella ja nuoria kuunnellen. Matkan varrella Asif on todennut, että tapahtumasta on tulossa vaikuttamisen ikkuna. Ryhmässä on myös mietitty, mitä Pieksämäellä seuraavaksi ja entä jos PMK Track Fest jatkaa kulkuaan ja saa toisella paikkakunnalla eri etuliitteen. Tunnetta on verrattu omaan lapseen ja sen itsenäistymiseen, haluaisi sille pärjäämistä, menestystä ja että siitä voisi olla ylpeä. Ryhmänä Pieksämäen Dynamo purkaa vielä yhdessä tapahtuman jälkeiset tunnot ja kokemukset juhlistaen samalla festarin toteutumista.

Dynamo-ryhmän kiitokset ryhmää luotsaavalle Nazialle:
Olet helposti lähestyttävä ja lämmin. Aikamoinen ilopilleri, pirtsakka ja optimistien optimisti. Hyvät mainospuheet ryhmään tulijalle. Olet kuunteleva ja innokas uusille haasteille. ”Mikä on tuo pömpeli? Minä selvitän”.

Tiina Kontro-Heiskanen