07.07.2021

Kesäpuuhaa lapsille ja heidän vanhemmilleen

Varkauden Perheentalon ja paikallisten yhdistysten yhdessä järjestämissa Puistokerhoissa on vaihtelevaa ohjattua toimintaa ja leikkitaukoihin mehutarjoilu.

Kerhot ja avoimet perhekahvilat tuovat mukavaa vaihtelua lapsiperheen kesäpäivään. Pieksämäellä Perheiden Hermanni on avoinna kaikkina arkipäivinä. Varkauden Perheentalo järjestää puistokerhoja läpi kesän auki olevan avoimen leikkitoiminnan ohella ja myös Leikkilauantaiden määrää on lisätty.

Helteisessä Evantorin leikkipuistossa Päiviönsaaressa aloitellaan Puistokerhoa. Puistoon saapuu pikkuhiljaa eri-ikäisiä lapsia vanhempineen. Paikalle oli sattunut myös kesäpäivän viettoon perhe, joka oli kesälomamatkalla Varkaudessa. Pieni Evelia tutustuu paikalle tuotuihin peleihin ja kaataa keiloja innokkaasti. Hänen perheensä on viihtynyt Puistokerhoissa ja vieraillut niissä useampana keskiviikkona.

–On hyvä, kun tulee tutustuttua puistoihin eri puolilla Varkautta, äiti kiittelee.

Puistokerhoja järjestetään vielä heinäkuun ajan Varkauden Perheentalon ja paikallisten yhdistysten yhteistyönä. Ohjaaja Johanna Purhonen tietää, että puistokerhoilla on ollut Varkauden kesässä pitkät perinteet. Varkauden Perheentalo otti kopin koordinoinnista muutama vuosi sitten.

–Teemme Varkauden Perheentalolla yhdistysten kanssa yhteistyötä ja viemme nyt samaa ajatusmaailmaa puistoihin. Tänä kesänä otimme varaslähdön ja pääsimme aloittamaan jo toukokuussa, Purhonen kertoo.

Retki Hui-Maahan

Varkauden Perheentalon ovet ovat Kauppakadulla avoinna läpi kesän. Vauva- ja taaperokerhot kokoontuvat maanantai- ja torstai-iltapäivisin. Purhonen kertoo, että vaikka aamupäivän kerhot ovat kesätauolla, on talossa silti monenlaista puuhaa aina askartelusta temppurataan. Illan pidennetty aukiolo on keskiviikkoisin, jolloin leikkimään pääsee iltakuuteen saakka.

–Meiltä on toivottu viikonloppu-aukioloaikoja ja heinä-elokuussa niitä on tarjolla tavallista enemmän, kun Leikkilauantait alkavat 10. heinäkuuta.

Varkauden Perheentalon ulkopuolella jatkuvat puistokerhot ja lisäksi kesän aikana järjestetään retkiä. Purhosen mukaan kesän kaksi ensimmäistä retkeä ovat täynnä, mutta 27. heinäkuuta järjestettävällä ”Yhden vanhemman perheiden retkellä” on vielä tilaa. Puistokerhot kokoontuvat vielä 14., 21. ja 28. heinäkuuta. Puistokerhot on suunnattu koko perheelle ja mukana on aina ohjattua toimintaa, kuten pelejä ja leikkejä. Osallistujille on myös tarjolla mehua ja mahdollisesti pientä purtavaa. Ohjelmassa on kesän aikana vielä muun muassa puistopiknik Hertunkujan leikkipuistossa sekä retki Joroisiin.

–Järjestämme puistokerhon Perhepuisto Hui-Maassa yhteistyössä Joroisten Äipät ry:n ja Äidit Varkaudessa toimintaryhmän kanssa 14. heinäkuuta, Purhonen vinkkaa.

Varkautelaisten perheiden keskuudessa kesäajan puistokerhot ovat pitäneet suosionsa. Tänä kesänä kävijäennätyksiä tehtiin Vekara-Varkaus Festivaaliviikolla, jolloin päivän aikana puistokerhossa puuhasi 150 henkilöä. Tavallisesti aamupäivät kokoavat lapsia vanhempineen keskimäärin 20-30 henkeä. Purhonen kokee, että puistokerhot ovat kiiteltyjä ja toivottuja.

–Ihmiset pitävät puistokohtaamisista, hän pohtii.

Evelia keilaamassa Evantorin puistossa Päiviönsaaressa.

 

Lapset perheineen
täyttävät Hermannin talon

MLL Pieksämäen yhdistys ja Pieksämäen kaupungin avoin varhaiskasvatus ovat viettäneet ensimmäistä yhteistä kesää Perheiden Hermannissa. Puinen rakennus uusittuine leikkipihoineen sijaitsee keskeisellä paikalla Savontiellä. Alkukesällä tehty iso kattoremontti ja piharemontti ovat valmistuneet ja nyt tilat ovat kokonaisuudessaan kaikkien nautittavana.

–Meillä on iso ja turvallinen aidattu piha, jonne olemme saaneet Pieksämäen kaupungilta lahjoituksena leikkivälineitä, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Ronkainen kertoo.

Perheiden Hermanni on kaikille avoin kohtaamispaikka, jossa voi piipahtaa hetken tai viettää kesäpäivää. Toimintaa järjestetään MLL Pieksämäen yhdistyksen ja Pieksämäen avoimen varhaiskasvatuksen yhteistyönä. Yhdistys on palkannut Perhekahvilaan yhden työntekijän, jonka lisäksi apuna toimivat vapaaehtoiset. Kun leikin lomassa tulee nälkä, on kahvin ja mehun kaveriksi tarjolla päivittäin paikan päällä leivottuja suolaisia sekä makeita herkkuja. Lämpimän kesän myötä jäätelö on ollut kävijöiden suosiossa. Ronkaisen mukaan käytössä on myös jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä.
Perhekahvilasta eri-ikäiset lapset löytävät mieleistä puuhaa. Isolta piha-alueelta löytyy liukumäkiä, leikkimökki, keppihevosrata ja mukavia paikkoja erilaisiin pihaleikkeihin. Isommat lapset viihtyvät pikkulegojen parissa ja leikki-ikäisille uudenlaisilla leluilla leikkiminen on mieluisaa. Koronan vuoksi isommat massatapahtumat on siirretty tuonnemmaksi, mutta kesän aikana järjestetään pieniä vetonauloja, kuten liikuntaan liittyvää ohjelmaa yhteistyössä paikallisen liikuntakeskuksen kanssa. Tällä viikolla vietettiin vohvelipäivää. Ronkaisen mukaan kävijöiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla.

–Vauvatreffit jatkuvat kesälläkin. Vanhemmat ovat kokeneet yhteiset tapaamiset todella voimauttavaksi, kun ei tarvitse olla yksin neljän seinän sisällä, hän tietää.

Matkustaville perheille yhdistys vuokraa turvaistuinta, turvakaukaloa ja matkasänkyä. Myös Perheiden Hermannin tilat ovat vuokrattavissa, esimerkiksi perhejuhliin. Tiloissa onkin juhlittu lapsia aina kastejuhlista syntymäpäiviin. Ronkainen muistuttaa meneillään olevasta MLL:n Lapset ensin -keräyksestä, johon liittyviä keräyslippaita löytyy useista pieksämäkeläisistä kaupoista. Ronkaisen mukaan nyt on hyvä mahdollisuus tukea pieksämäkeläisiä lapsiperheitä.

–Tänä vuonna Lapset ensin -keräyksen tuotto jää paikallisyhdistyksille itselleen. Keräyksen kautta saatava tuki on meille iso asia.

Perhekahvila on avoinna maanantaista torstaihin kello 9-14 ja perjantaina kello 9-13.

Joroisissa järjestetään
rantauimakouluja

Maksuttomat rantauimakoulut järjestetään maanantaista perjantaihin 26.-30. heinäkuuta Paavalinkiven ja Kolpan uimarannoilla. Uimaopettajina toimivat Joroisten kunnan liikunnanohjaaja Anna-Maria Sallinen, sekä apuohjaaja.

Uimakoulut järjestetään kyseisinä päivinä
• Paavalinkiven rannalla kello 10.00-11.15
• Kolpan rannalla kello 13.00-14.15.
Uimakoulusta saa halutessaan oman uimataitopassin, johon on mahdollista suorittaa uimakoulun lopuksi uimataitomerkkejä. Lisää merkkejä pystyy halutessaan suorittamaan rantauimakoulujen jälkeen järjestettävällä halliuimakouluviikolla.

Rantauimakouluihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Riika Paukkonen