06.05.2020

Koronan aikana kotitalouksilla on aikaa paneutua kierrätykseen

Kierrätyskeskus Ekotorin tavaran vastaanotto ja myymälä ovat avautuneet asiakkaille pitkän tauon jälkeen.

Kotitalouksien arki on ollut muutoksessa viimeisten kuukausien ajan. Kodeissa vietetään enemmän aikaa ja arjen toiminnat, kuten ruoanlaitto, voi olla uudenlaista. Vaikutukset näkyvät niin taloyhtiöiden jätekeräyksessä, kuin Rinki-ekopisteissä. Kotitaloudet siivoavat myös ahkerasti kiinteistöjään, mikä kasvattaa kierrättämisen tarvetta. Jäteyhtiöillä voimassa olevista rajoituksista luovutaan hiljalleen, maanantaina Kierrätyskeskus Ekotorin myymälä ja tavaran vastaanotto avasivat ovensa.

Kierrätyskeskus Ekotorilla Varkaudessa ovien avautuminen otettiin asiakkaiden parissa vastaan positiivisesti. Takana oli kuuden viikon jakso, jonka aikana kaikki sen palvelut olivat suljettuja. Maanantaina asiakkaiden peräkärryt kaartoivat tasaiseen tahtiin tavaran vastaanottoon. Kotitaloudet voivat toimittaa Kierrätyskeskus Ekotorille maksutta ehjää, puhdasta ja käyttökuntoista kodin tavaraa sekä muun muassa kodin sähkölaiteromua. Tavaroiden kuljetuspalvelu on vielä toistaiseksi poissa käytöstä.

Myymälän puolella toiminta jatkuu tavalliseen tapaan viranomaisohjeet huomioiden. Tarjolla onkin paljon löytöjä kodin ja pihan parissa puuhaileville sekä ajanvietettä pitkäksi käyviin päiviin. Monet merkit ovat näyttäneet, että suomalaisten muuttunut arki on saanut heidät siivoamaan sekä rakentamaan ahkerasti. Jäteneuvoja Sari Heikkinen Keski-Savon Jätehuollosta kertoo, että myös heillä ilmiö on laitettu merkille. Esimerkiksi Riikinnevan jätekeskuksella on ollut runsaasti pienkuormien tuojia koko koronaepidemian ajan.

–Onneksi valtaosa asiakkaista on noudattanut viranomaisohjeistuksia, kuten turvavälejä hyvin, mikä ansaitsee kiitosta.

Jätehuoltoyhtiöt ovat toivoneet kotitalousasiakkaita välttämään asiointia jäteasemilla. Riikinnevan jätekeskus on palvellut normaalein aukioloajoin, mutta siellä on asetettu rajoituksia koronatilanteen ajaksi.

–Poikkeustilanteen vuoksi olemme ensimmäistä kertaa toimintamme aikana pyytäneet asiakkaitamme malttamaan ja siirtämään kiireetöntä asiointia Riikinnevan jätekeskuksella myöhempään ajankohtaan sekä jopa varastoimaan tarpeettomaksi jääneitä tavaroita omalla kiinteistöllä tilapäisesti koronaepidemian vuoksi.

Jäteastiat tyhjenevät
Keski-Savon kunnissa
tavalliseen tapaan

Viiden kunnan alueella toimiva Keski-Savon Jätehuolto vastaa asuin- ja vapaa-ajankiinteistöjen ja julkishallinnon sekajätteiden kierrätyksestä sekä kiinteistökohtaisesta hyötyjätteiden keräämisestä keräyspaperia lukuunottamatta. Sari Heikkisen mukaan kotitalouksien jäteastioiden tyhjennyksiä on jatkettu normaaliin tapaan ilman suurempia muutoksia. Pääsiäisen ja vapun arkipyhät ovat näkyneet tyhjennysrytmeissä ja astian tyhjennyspäivä on voinut siirtyä 1-2 päivällä aiemmaksi tai myöhemmäksi. Hän muistuttaa, että tähän aikaan vuodesta myös teiden kelirikko voi vaikuttaa tietyillä alueilla.

–Tiedossani ei ole, että jätteiden lajittelu olisi kodeissa varsinaisesti muuttunut koronan vuoksi. Arvelisin, että kierrätys- ja jäteasioihin ainakin osalla voi olla nyt enemmän mahdollisuutta kiinnittää huomiota ja perehtyä lajittelun ohjeisiin. Nyt voi olla hyvää aikaa opetella, jos lajittelun taitoja on jäänyt jostain syystä opettelematta.

Heikkinen näkee, että kun suuri osa ihmisistä viettää nyt paljon enemmän aikaa kotosalla työpaikan, koulun tai vaikkapa harrastusten sijaan, niin erilaisia jätteitä syntyy normaalia enemmän. Hän tuo esiin, kuinka jätettä kertyy muun muassa kotiin tilatuista verkkokauppatuotteista sekä erityisesti ruokaostoksista, joissa pakattuja tuotteita suositaan aiempaa enemmän irtomyyntituotteiden sijaan.

–Onneksi syntyvän sekajätteen määrään voi vaikuttaa paljon hyötyjätteiden lajittelulla ja vaikkapa kompostoimalla biojätteen omassa lämpökompostorissa, Heikkinen kannustaa.

Jätekukko Oy toimii 15 kunnan alueella muun muassa Pohjois-Savossa. Yritys tarjoaa kiinteistöjen päivittäisiä jätehuoltopalveluja Pieksämäellä, joka on sen eteläisin toiminta-alue. Palvelupäällikkö Kati Malinen Jätekukko Oy:stä kuvaile kotitalouksien tilannetta kierrättämisen osalta melko tavanomaiseksi, eikä vaikutuksia koronatilanteesta ole havaittu.

Jätekukon Pikkukukko lajitteluasemien toimintaa on rajoitettu koronatilanteen ajaksi. Lajitteluasemat ovat palvelleet normaalisti, mutta kotitalousasiakkaiden asiointi on pyydetty välttämään poikkeusolojen aikana. Malinen kertoo, että asiakkaiden määrää on rajoitettu maksimissaan viiteen autokuntaan kerrallaan.

–Lisäksi suosittelemme kotitalouksia lykkäämään lajitteluasemalla asiointia poikkeusolojen yli, jos se vain on mahdollista. Turvavälit on syytä muistaa sekä kuormia maksaessa, että myös kuormia purkaessa, ja melko hyvin ihmiset ovat nämä muistaneetkin.

Rinki-ekopisteiden
käyttöaste on kasvanut

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vastaa valtakunnallisesti toimivasta Rinki-ekopisteverkostosta. Kotitaloudet voivat toimittaa Rinki-ekopisteisiin kartonki-, metalli- ja lasipakkauksia, osaan myös muovipakkauksia. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tiedottajan Reija Koistisen mukaan jätekertymät Rinki-ekopisteillä ovat yleisesti kasvaneet. Valtakunnallisesti hän arvioi muutosta muutamasta prosentista ylöspäin.

–Olemme lisänneet osaan pisteistä kertymämuutoksista riippuen säiliöitä tai tyhjennysmääriä.

Kotitaloudet ovat löytäneet Rinki-ekopisteiden palvelut ja niiden käyttöaste on viime kuukausina kasvanut. Rinki-ekopisteiden yhteydessä on Ringin yhteistyökumppanin UFF:n vaatekeräyskontteja. Koistinen kertoo, että UFF on keskeyttänyt vaatekeräyksen toistaiseksi Pori-Jämsä-Kouvola-Hamina seutujen pohjoispuolella. Muiden vaatekerääjien, kuten Fidan, vaatekeräys jatkuu tavanomaiseen tapaan. Kotitalouksia pyydetään olemaan palauttamatta vaatteita UFF:n keräysastioihin ja säilömään kierrätettävät vaatteet kotona kuivassa tilassa, kunnes häiriötila päättyy.

Keski-Savon alueella Rinki-ekopisteille ei ole tulossa lähiaikoina suurempia muutoksia. Reija Koistinen kertoo, että Varkauden Prisman yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste siirtyy kaupan muuton mukana uuden Prisman pihaan loppuvuodesta. Palaute Rinki-ekopisteiden toiminnasta on Ringille tärkeää. Jotta ekopisteet pysyvät siisteinä jätettä ei saisi jättää maahan, sillä muut pisteellä kävijät seuraavat esimerkkiä ja alue roskaantuu nopeasti. Koistinen toivoo, että Ringille ilmoitetaan heti, jos pakkausjätteiden keräys-säiliö on täynnä tai piste on epäsiisti. Hän kannustaa antamaan palautetta Ringin maksuttomaan asiakaspalvelunumeroon tai sähköisten palautekanavien kautta.

 

Keväinen roskien poltto
pysynyt hallinnassa

Taloyhtiöiden jätekatosten ja kierrätyspisteiden väärinkäyttö on niiden käyttäjille sekä niiden ympäristössä liikkuville harmillista katsottavaa. Sari Heikkisen mukaan Keski-Savon Jätehuollon siistimillä ekopisteillä ongelma on korostunut tietyille yleisille ekopisteille, mikä on ollut kasvava trendi jo ennen koronatilannetta. Toisilla ekopisteillä ongelmilta on vältytty kokonaan. Varkaudessa Kierrätyskeskus Ekotorin siivoustiimi siistii ekopisteet arkipäivisin kolme kertaa viikossa. Heikkisen mukaan ongelmallisilta pisteiltä siivotaan toistuvasti tavaraa, joka sinne ei kuulu, kuten tavallisia roskapusseja, autonrenkaita, patjoja sekä suihkuseiniä.

–Muun muassa tämän vuoksi meillä on ollut käytössä siirrettäviä valvontakameroita, joilla voidaan joissakin tilanteissa tavoittaa törkeimpiä tapauksia.

Ympäristölle hyvinkin haitallisia tapauksia ovat laittomat kaatopaikat sekä roskien polttaminen. Heikkinen kertoo kohtaavansa ilmiön säännöllisesti, mutta hänen tiedossaan ei ole että se olisi lisääntynyt koronaepidemian aikana.

–Yleisesti ottaen valtaosa ihmisistä toimii moitteettomasti ja suuri osa lajittelee jätteet erinomaisesti parhaan kykynsä mukaan, mikä on valtavan hieno asia!

Ilmatieteen laitoksen antamista varoituksista huolimatta maastossa tapahtuneita tulipaloja on sammuteltu kevään aikana Itä-Suomessa useita. Vuoden ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan yleensä toukokuun alkupuolella, ruohikkopalovaroituksia on annettu tänä keväänä jo useita. Kotipihan roskien, kuten haravointijätteiden, polttamiseen on oltava maanomistajan lupa, eikä se saa aiheuttaa haittaa tai vaihinkoa naapureille. Kun metsäpalovaroitus on maakunnan alueella voimassa, ei avotulta saa tehdä laisinkaan. Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan lämpimän alkuviikon jälkeen ruohikkopalovaroituksen todennäköisyys kasvaa loppuviikon aikana Etelä- ja Pohjois-Savossa.


Rinki-ekopisteen
asiakaspalvelunumero
0800 133 888 (maksuton,
ark. 7-21 ja la 9-18)
s-posti:
asiakaspalvelu@rinkiin.fi
Palaute verkkolomakkeella:
rinkiin.fi/ekopistepalaute

Riika Paukkonen