20.04.2022

Kuvansilaiset saivat oman asukasyhdistyksen

Kuvansin koulu on toiminut tähän saakka asukkaiden kokoontumispaikkana. Toiveessa on saada nuorille omat kokoontumistilat.

Kuvansin asukkaat nauttivat lähellä sijaitsevista palveluista ja samalla maaseutumaisesta rauhallisesta asuinympäristöstä. Asuinaluetta kehittämään perustettu Kuvansin Asukasyhdistys ry syntyi nopeasti, vain puolen vuoden suunnittelun jälkeen. Tulevana kesänä kartoitetaan luontoliikuntapaikkoja ja käynnistetään niiden kunnostaminen talkoovoimin.

Viime syksynä, 2. marraskuuta, Kuvansin koululle kutsuttiin alueen kehittämisestä kiinnostuneita asukkaita. Taustalla oli kesällä virinnyt keskustelu oman asukasyhdistyksen tarpeesta, joka vauhdittui muutaman aktiivin toimesta lomien päätyttyä. Kuvansin Asukasyhdistys ry:n puheenjohtaja Rauni Janhunen muistelee, kuinka koululle saapui vajaa 40 henkeä.

–Se oli ensimmäinen palaveri ja saimme illan aikana kerättyä paljon ideoita. Monelle luonnossa liikkuminen on tärkeää ja liikuntapaikkoja haluttiin kehittää. Valaistus, pyörätiet ja luontopolut haluttiin kuntoon, Janhunen kertoo.

Kuvansissa asuva Janhunen on viihtynyt asuinalueella yli kymmenen vuotta. Hän on tyytyväinen siihen, että palvelut ovat lähellä, mutta kuitenkin saa asua luonnon keskellä.

–Tämä on vähän kuin maalla asuisi. Iso vesistö on lähellä ja takapihalta pääsee lenkille.

Kohtaamispaikka
kaiken ikäisille

Kuvansin Asukasyhdistys ry:n tehtäviin kuuluu kehittää toiminta-alueensa asukkaiden yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Asukasyhdistys pyrkii myös lisäämään alueen viihtyisyyttä yhdessä yhteistyökumppaneiden, kuten Joroisten kunnan kanssa.

–Toiminta-alueeseemme kuuluvat myös Katisenlahti ja Palviainen, Janhunen selvittää.

Asukasyhdistys perustettiin keväällä 2022. Sen hallitukseen kuuluu puheenjohtajan Rauni Janhusen lisäksi varapuheenjohtaja Jani Markkanen, sihteeri Miia Varis, rahastonhoitaja Heini Pelkonen ja jäsen Asta Markkanen. Asukasyhdistyksen hallituksen jäsenillä on lisäksi omat varajäsenensä.

–Tällä hetkellä asukasyhdistyksellä on 24 jäsentä. Lisää jäseniä toivotaan mukaan. Asukasyhdistyksessä on pieni jäsenmaksu, jolla pyritään kattamaan näin alkuun toiminnasta syntyviä kuluja, Janhunen toteaa.
Ensimmäisten isompien hankkeiden joukkoon lukeutuu ”Pikku Huimaa”-nimellä vielä kulkeva puistohanke. Joroisten kirkonkylällä suuren suosion saavuttanut perhepuisto Hui-Maan henkeä halutaan myös Kuvansiin, mutta pienemmässä mittakaavassa.

–Haluamme tehdä puiston kaikille kuvansilaisille, lapsille, nuorille ja iäkkäämmille. Tavoitteena on, että se toimisi samalla kohtaamispaikkana.

Hanke on suunnitteluvaiheessa ja asukasyhdistys on tehnyt muun muassa hankebudjettia sekä alustavia laitetarjouspyyntöjä. Parhaillaan odotetaan lumien sulamista, jotta puiston sijaintia voidaan tarkastella paremmin. Janhusen mukaan hanke on suuri ja hän arvioi, että se saadaan tämän vuoden puolella alulle ja jatkoa seuraa ensi vuonna. Hankkeelle on tavoitteena hakea Leader-rahoitusta.
–Olemme pitäneet ensimmäisen kokouksen Joroisten kunnan kanssa ja perustaneet hanketta varten oman työryhmän.

Reittejä ja pitkospuita
talkoovoimin

Asukkaat ovat tuoneet esille luonnon merkityksen asuinalueen viihtyisyydessä. Kesällä talkoolaisilla on suunnitelmissa jalkautua lähiseudun luontoon ja kartoittaa erityisesti Katisenlahden ja Paavalinkiven välistä aluetta.

Janhusen mukaan ajatuksissa on ollut luoda luontoon eri mittaisia reittejä, rakentaa tarvittaessa pitkospuita ja raivata reittejä paremmin esiin. Reiteistä on suunniteltu tehtäväksi kartat, että ne löytyvät paremmin myös muille kuin kuvansilaisille. Osa reiteistä kulkee yksityisten maanomistajien alueella ja Janhunen kertoo että heidän kanssaan tullaan käymään keskusteluja, jotta reitit saadaan tehtyä asianmukaisesti ja luvallisesti.

Paavalinkiven uimarannan palvelujen kehittäminen on myös noussut asukkaille tärkeäksi. Alueella liikkuu ympäri vuoden paljon ulkoilijoita ja suunnitteilla on ollut nuotiopaikan parantaminen sekä mahdollisesti laavun rakentaminen.

–Uuden tulipaikan myötä talvisin jäällä liikkujat voisivat käydä siinä makkaran paistossa tai kahvilla. Kuvansin päiväkodin lapset voisivat puolestaan käydä uimarannalla retkellä, Janhunen sanoo.

Asukastapahtuma
kesän korvilla

Keväälle ja kesälle asukasyhdistys on suunnitellut paljon toimintaa. Syksylle on jo suunnitteilla kirpputori. Asukasyhdistys aikoo osallistua Joroisten kunnan järjestämään Unelmien liikuntaviikkoon Kuvansissa. Tarkempi päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin samoin tapahtuman sisältö. Tarkoituksena kuitenkin on, että samalla alueen asukkaat voivat kohdata toisiaan ja tuoda yhdistykselle esiin toiveitaan alueesta ja toiminnasta. Alkukesästä tavoitteena on kartoittaa mielipiteitä asukaskyselyllä.

–Mietimme vielä asukaskyselyn toteutusta, olisiko se esimerkiksi toukokuussa Unelmien liikuntaviikon yhteydessä. Haluamme tehdä oman kyselyn nuorille ennen kesäloman alkua, sillä heillä on erilaisia toiveita asuinalueeseensa liittyen, Janhunen selvittää.

Nuorten asiat ovat olleet asukasyhdistyksessä muutoinkin esillä. Yksi keskustelua aiheuttanut asia on ollut kokoontumistilat, jossa nuoret voisivat viettää aikaa.

–Olisi hyvä, jos nuorilla olisi omat kokoontumistilat. Me muutkin voisimme hyödyntää niitä kokoontumisissa. Tällä hetkellä olemme saaneet tilat käyttöön Kuvansin koululta, jota myös useat järjestöt käyttävät, Janhunen pohtii.

Riika Paukkonen