25.05.2022

Leppävirralla tarjolla uutta kesäpuuhaa koko perheelle

KesäLeppis tuo ohjelmaa Leppäkertun koulun ympäristöön. Kuva: Leppävirran kunta.

Tuleva kesä tarjoaa Leppävirralla lapsille ja nuorille tuttuja kesäpuuhia sekä myös uusia jännittäviä elämyksiä. Kaikenikäisille suunnattu lasten kesäkeskus Kesäleppis käynnistyy juhannuksen jälkeen. Kesäkuussa avautuu myös uusi Lappis-vesipuisto Unnukan rantaan.

Viihdelaituri Oy avaa juhannukseksi Savon ensimmäisen Lappis -vesipuiston. Kuva: Pasi Salminen Photography Oy.Seikkailupuisto Leppiksen köysiradoilla on eri vaikeustasoja. Kuva: Seikkailupuisto Leppis.

Leppäkertun koulun piha-alue täyttyy kesän aikana iloisista lasten äänistä. Tarjolla on teemapäiviä sekä monipuolista puuhaa kesäpäivien ajaksi. Nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Inna Kääriäinen kertoo, että lasten kesäkeskuksen nimi syntyi nimikilpailun kautta ja koululaiset valitsivat sille logon.

–Kesäleppis starttaa juhannuksen jälkeen 27. kesäkuuta.

Lasten kesäkeskuksen toiminnan runkona toimivat teemapäivät, joiden lisäksi tarjolla on vapaata oleskelua ja omatoimista kesäpuuhaa. Liikennepuisto saa kesäkuun aikana pintaansa lisää maalia, polkuautot ovat jo paikoillaan odottamassa innokkaita huristelijoita. Kesäpäivää voi kuluttaa vaikkapa pelien, kirjojen tai askartelun parissa. Kääriäinen luettelee teemapäivien sisältöä, jolloin lapsille on ohjattua toimintaa. Teemapäivät ovat makujen ja musiikin maanantai, tieteen ja taiteen tiistai, kulttuurin ja kielten keskiviikko, touhun ja tanssin torstai sekä pelien ja perinteen perjantai.

–Tulossa on tosi kiva kesä. Lasten kesäkeskus järjestetään Leppävirralla nyt ensimmäistä kertaa, Kääriäinen toteaa.

Kesäleppis tuo puuhaa lasten kesään kaikkina arkipäivinä. Alle 8-vuotiaiden toivotaan saapuvan lasten kesäkeskukseen oman aikuisen kanssa. Leppävirran kunnan toteuttama toiminta jatkuu kesäkuusta aina 29. heinäkuuta saakka.

–Mukaan voi tulla vaikka puoleksi tunniksi tai miten itselleen sopii. Mukanaan voi tuoda omia eväitä, Kääriäinen innostaa.

Luonnonvesien käyttömahdollisuudet
laajenevat vesipuiston avautuessa

Alkukesän aikana Vesileppiksen viereen Unnukan rantaan rakentuva Viihdelaituri Oy:n Lappis -vesipuisto tuo mukanaan jotain aivan uutta. Viihdelaiturin yrittäjä Pasi Rantama kertoo, että noin 20 metrin päähän rannasta rakentuu 20 x 20 metrin kokoinen vesipuisto.

–Kerralla seikkailemaan mahtuu noin 35 henkeä, Rantama kuvailee.

Lappis -vesipuistoja on noussut viimeisten vuosien aikana ympäri Suomen. Lähin vesipuisto löytyy Joensuusta ja myös Tahkolle on tulossa omansa. Lappis -vesipuistot ovat uusi ja hauska tapa nauttia kesäpäivästä veden äärellä. Samalla ne tarjoavat monipuolista liikuntaa. Leppävirralle ennen juhannusta aukeava vesipuisto on Savossa ensimmäinen laatuaan. Rantama on tyytyväinen sijaintiin.

–Näkisin, että saavutettavuus ison tien varrella on oikein hyvä. Lähellä on hotelli ja lapsiperheitä ajatellen ohjelmatarjontaa ei ole koskaan liikaa. Leppävirralle on lyhyt matka lähiseudulta Varkaudesta, Kuopiosta, Suonenjoelta ja Pieksämäeltä, Rantama luettelee.

Lappis -vesipuiston yhteyteen tulee vuokraustoimintaa. Tälle kesäkaudelle on tulossa ainakin kaksi soutuvenettä, venootti, sup-lautoja sekä erikoisempia vesiurheiluvälineitä, kuten E-Foil -lauta ja jetboard. E-Foil -laudan käyttäjä pääsee liitelemään jopa 80 senttimetriä veden pinnan yläpuolella. Sähköakulla toimiva lauta kulkee äänettömästi kantosiiven avulla.

–E-Foil -lautoja ei tietääkseni ole vielä tällä seudulla tarjolla, Rantama kertoo.

Turvallisuus on oleellinen osa Lappis -vesipuistojen toimintaa. Radalla on selkeä kiertosuunta ja kiipeilyesteille noustaan vuorotellen. Vesipuiston käyttäjillä on päällään kelluntaliivit ja Rantaman mukaan paikalla on aina valvoja.

Vesipuiston käyttäjiltä vaaditaan uimataito ja ikärajat on asetettu siten, että 10-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset voivat olla vesipuistossa ilman aikuista. Yli 6-vuotiaat lapset liikkuvat vesipuistossa oman aikuisen kanssa. Vesipuiston alaikäraja on kuusi vuotta.

–Vesipuiston esteet ovat osittain niin korkeita, että kaikki nuoretkaan eivät pääse niitä kiipeämään yksin, Rantama muistuttaa.

Lappis -vesipuisto ilahduttaa vesiurheilun ystäviä aina koulujen alkuun saakka lähes päivittäin. Rantaman mukaan kautta voidaan jatkaa syksyn säiden niin salliessa.
–Vesiurheiluvälineiden käyttöä voi jatkaa syksyllä märkäpukua käyttämällä, hän sanoo.

Huimia kokemuksia
Kalmalahden rantatörmällä

Vuonna 2016 perustettu Seikkailupuisto Leppis on löytänyt paikkansa Leppävirralta. Vesileppiksen välittömässä läheisyydessä sijaitseva seikkailupuisto on avannut ovensa kevään aikana ja aukioloajat laajenevat kesää kohti mentäessä.

–Heti kun koululaiset pääsevät lomalle, olemme avoinna päivittäin siihen asti kuin koulut jälleen alkavat, Seikkailupuisto Leppiksen yrittäjä Sami Korventaus kertoo.

Jylhissä Kalmalahden järvimaisemissa sijaitseva Seikkailupuisto Leppis on köysirata, joka muodostuu yhdestätoista eri vaikeustasoisesta radasta. Kesäpäivän vietto köysiradalla tarjoaa haastetta eri ikäisille. Seikkailijan vaadittu minimipituus on 130 senttimetriä ja alle 10-vuotiaat seikkailevat aikuisen kanssa.

–Tänä kesänä mennään samalla konseptilla, kuin aiemminkin. Olemme lähivuosina rakentaneet uudet radat, Korventaus kuvailee.

Köysiradan lisäksi Seikkailupuisto Leppiksestä löytyy Benji-trampoliini, joka on Korventauksen mukaan suosittu paikka muun muas-sa volttien harjoitteluun. Ryhmille varattavissa on Archery Tag-Jousipyssysota sekä kuplafutis. Keväällä paikka on suosittu luokkaretkikohde ja lisäksi seikkailupuistoa käyttävät polttari- ja työporukat.

–Syksyllä kautta voi jatkaa vielä pitkään. Olemme kesän jälkeen avoinna vain viikonloppuisin ja muina aikoina tilauksesta.

Riika Paukkonen