25.05.2022

Maanläheinen, kartanollinen ja liikkuva Joroinen

Musiikkipäivien tunnelmaa Kartanogolfilla.

Joroinen luo matkailukuvaa omilla maisemillaan ja palveluillaan ja toimii yhteistyössä lähiseudun kanssa. Kuntalaisten aktiivisuuden lisääntyessä yhteistyöverkostot kehittyvät ja kunta saa mahdollisesti uusia työpaikkoja ja tuloja. Joroisten arvokas kartanoperinne yhdistyy monipuolisiin liikkumismahdollisuuksiin. Uusimpana liikunta- ja ajanviettopaikkana tulee olemaan heinäkuussa valmistuva pumptrack-rata.

Navettagallerian taidetta.

Destination Joroinen on maaseudun kehittämishanke, joka on alkanut vuoden 2020 keväällä. Lisäksi Joroinen kuuluu Järvi-Suomen matkailualueeseen ja tekee eri tavoin yhteistyötä Varkauden sekä muiden ympäristökuntien kanssa.

Verkostoitumista ja
matkailun markkinointia

Visit Joroinen Ry:n toiminnanjohtaja Merja Pollok kertoo, että Destination Joroinen –hankkeen tavoitteina ovat alueen elinvoiman parantaminen, asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen ja elinkeinojen kehittäminen. Pääpaino on matkailuelinkeinolla.

–Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeen puitteissa on kehitetty yhteistyöverkostoa, kartoitettu alueen matkailutuotteita ja kehitetty niistä helposti saavutettavia, ennen kaikkea ryhmiä palvelevia tuotepaketteja. Koulutuksella on myös tärkeä osuus hankkeessa ja olemme järjestäneet ulkoilureittien opasteita koskevan koulutuksen ja digitaalisen markkinoinnin koulutuksen. Suunnitelmissa on myös opintomatkoja, joiden järjestäminen on koronan vuoksi valitettavasti siirtynyt.

Joroinen on mukana Loma Savossa-esitteessä, joka sisältää matkailutietoa Joroisista, Leppävirralta, Varkaudesta ja Pieksämäeltä. Tätä esitettä painatetaan useita kieliver-sioita kerran vuodessa.

Pollok kertoo, että Joroinen ja Varkaus olivat menossa Saimaa-osastolle Helsingin MATKA-messuille. Korona on siirtänyt tätä tapahtumaa.

–Joroinen on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Varkauden kaupungin uutta matkailustrategiaa ja osallistumme myös Vekara Varkaus –tapahtumaan. Future Savo –hankkeessa Joroinen oli mukana useiden ympäristökuntien kanssa.

Destination Joroinen –hankkeen päämääränä on monipuolista tekemistä tarjoava maalaispitäjä, jota maustaa hienostunut kartanoperinne. Yleishyödyllisen maaseudun kehittämishankkeen tarkoituksena on aktivoida Joroisten kunnan eri tahot ja kehittää yhteistyössä paikallisia palveluja vastaamaan nykypäivän matkailun tarpeisiin.

Historiaan opastusta,
luontoa ja liikkumista

Merja Pollok toteaa, että Joroisissa riittää harrastusmahdollisuuksia ja niitä kehitetään koko ajan. Uudet hyppyrimäet ja maastopyöräreitti ovat käytössä ja viime kesänä uusittiin venesatama.

–Uuden oppimisesta ja ennen kaikkea kartanoperinteen tunnetuksi tekemisestä on hyvä esimerkki Joroisten opaskurssi, jota on kevään aikana toteutettu yhteistyössä Soisalo-opiston kanssa. Opaskurssi on järjestetty Destination Joroinen –hankkeen rahoituksella. Kurssille on osallistunut 14 innokasta opiskelijaa. Historia ja tarinat säilyvät, niitä jaetaan edelleen ja opastuksia suunnitellessamme olemme saaneet hyviä uusia matkailutuotteita ryhmille myytäviksi.

Opaskoulutus sisältää perehtymistä matkailuelinkeinoon ja kunnan historiaan, tutustumista eri paikkoihin ja henkilötarinoihin. Tarkoituksena on luoda ja toteuttaa teemallisia opastuksia ja oppaana näihin voi itse vaikuttaa suunnittelusta alkaen. Viime kesän puutarhakierrokset Kaitaisiin jatkuvat tänäkin kesänä.

Pollok kertoo kutsuneensa tulevana kesänä vieraita Keski-Euroopasta Joroisten Musiikkipäiville.

–Kun he tulevat, vien heidät konserttien lisäksi tutustumaan Pyhän Georgios Voittajan kirkkoon ja puutarhaan, sekä kirkon naapurissa sijaitsevaan Navettagalleriaan. Siellä on joka kesä ihastuttavia taideteoksia esillä. Joroisissa vierailevilta henkilöiltä saan eniten kommentteja hienoista ulkoilumaastoista. Kotkanpolku, joka on seitsemän kilometrin pituinen vaellusreitti, saa paljon kiitosta. Myös hienosti hoidetut hiihtoladut ja useita palkintoja voittanut golfkenttämme saavat kiitosta.

Pumptrack on rata
ja ajanviettopaikka

Uusin liikuntapaikka on avautumassa heinäkuussa, kun Joroinen saa oman pumptrackin. Joroisten kunnan rakennuttamis- ja hankintapäällikkö Mikko Luostarinen kertoo, että Pump-track -ratahanke on lähtenyt liikkeelle nuorten kuulemistilaisuudesta, jossa toivottiin vanhojen skeittiramppien tilalle uutta. Joroisten kunta toimii hankkeen toteuttajana. Hankkeeseen on saatu yleishyödyllisen maaseudun investointihankkeen leader-avustusta 60 prosenttia ja kunta rahoittaa hankkeen muun osuuden.

Pumptrack on useimmiten polunomainen rata, joka koostuu kallistetuista kurveista, pyöreänmuotoisista kummuista ja yliajettavista esteistä. Radan voi kulkea lävitse hyödyntämällä radan muotoja vauhdin kasvattamiseen. Polkemista tai vauhdin potkimista ei tarvitse välttämättä lainkaan.

–Nuoret ovat itse laittaneet idean alulle. Toteutussuunnittelu on tehty yhteistyössä Trail IT OY:n kanssa, joka on Suomen johtavia pumptrack-ratojen rakentajia. Rata muodostuu tyypillisesti silmukoista ja hyvin suunniteltuna palvelee käyttäjiä muutaman vuoden ikäisistä potkupyöräilijöistä kokeneempiin eri lajien harrastajiin.

Yleisesti käytetään polkupyöriä, skuutteja, rullaluistimia ja rullalautoja. Rata-alueesta odotetaan muodostuvan etenkin nuorille mieluisa paikka ajanviettoon liikunnallisen harrastuksen parissa. Tämä harrastus ei vaadi kalliita alkuinvestointeja, polkupyörä löytyy monelta jo ennestään. Lisäksi rata-alue muodostaa mukavan sosiaalisen ympäristön lapsille ja nuorille ja tukee kaverisuhteiden muodostumista.

Lisätietona ja lähteenä:
Destination Joroinen, Visit Joroinen Facebook, Joroisten kunta, Joroinen Facebook

Tiina Kontro-Heiskanen, kuvat: Visit Joroinen ry:n kuvapankki