21.04.2021

Nuoret tarttuvat yrittäjyyteen

Nuoret yrittäjät Niina ja Helmi ovat valmiina tarttumaan kesätöihin. Kuva: Pinja Heiskanen.

Nuori Yrittäjyys –ohjelman avulla ja Varkauden kaupungin tuella nuori voi työllistyä kesäksi oman yritystoiminnan kautta. Kesäyrittäjyystuki on kohdennettu 16-24 –vuotiaille opiskeleville nuorille. Tämän vuoden haastattelut ja hakemukset on käyty läpi ja osa yrityksistä on jo aloittanut markkinoinnin ja toiminnan. Tarjolla on kahviloita, leipomispalvelua, erilaista kotiapua, pihanhoitoa sekä mökkivuokrausta.

Varkaudessa nuoren kesäyrittäjyyttä tuetaan neljättä vuotta. Kaupungin taloudellinen tuki nuorelle on 500 euroa. Nuoren tukena on myös Sakky ja Uusyrityskeskus Wäläkky. Nuori sitoutuu yritystoimintansa aikana koulutukseen, kirjanpitoon ja raportointiin. Osa nuorten yrityksistä toimii useamman yrittäjän voimin ja jotkut työskentelevät yksin. Loppuun asti hakemuksensa vieneitä yrittäjiä oli 11 ja kaikille heille myönnettiin kaupungin tuki.

Mahdollisuus
töihin ja kokemuksiin

Varkauden kaupungin työllisyysasiantuntija Jouko Kuittinen on tyytyväinen tämän kevään hakijatilanteeseen ja siihen, että hakijat voitiin tavata ja haastatella kasvokkain, vaikkakin maskien kanssa. Kuittisen lisäksi haastattelijoina olivat Uusyrityskeskus Wäläkyn ja Sakkyn edustajat. Hakijamäärät ovat vuosittain kasvaneet.

Kesäyrittäjyys antaa nuorelle mahdollisuuden työllistyä kesäksi ja saada kokemusta yrittäjyydestä. Opintosuoritusten saaminen omiin opintoihin on myös mahdollista. Yritystoiminta ei välttämättä ole kuitenkaan sidoksissa oman alan ammatillisiin opintoihin. Joillakin nuorilla voi olla yritystoiminnan lisäksi myös muita kesätöitä.

–Jotkut yrityksistä on perustettu jo ennen Nuori Yrittäjyys -ohjelmaan liittymistä. Sakky antaa nuorelle koulutusta ja ohjausta keväällä ja kesän ajan. Wäläkystä nuori voi saada tukea yrityksen perustamiseen ja markkinointiin. Ohjaus on enimmäkseen yksilöllistä, mutta on myös joitakin ryhmätapaamisia.

Nuoren yritys on vastuuvakuutettu Nuori Yrittäjyys –ohjelman kautta. Pankkiasioita varten nuori voi avata yritykselle oman pankkitilin tai hoitaa kirjanpidon käteismaksujen kautta. NY-yrittämistä saa halutessaan ja mahdollisuuksien mukaan jatkaa kesän jälkeenkin ja yritystoiminta voi kestää yhteensä vuoden ajan.

–Tämä on yksi hyvä vaihtoehto kesätöille. Aidosti saa kokemusta, mitä yrittäminen on, kenelle kohdennetaan ja miten markkinoidaan. Samalla oppii talouden hallintaa. Yrityksen perustaminen ja hoitaminen on iso juttu ja saa maistella, miltä se tuntuu, Kuittinen toteaa.

Yrittämisestä ei tehdä
nuorelle liian vaikeaa

Sakkyn ammatinohjaaja Aki Kauhanen korostaa, ettei yrittämisestä haluta tehdä nuorelle vaikeaa tai monimutkaista. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi yrittämisen käynnistämiseen saa koulutusta Teamsin kautta, lisäksi käytössä on myös WhatsApp-ryhmä.

–Kun alkutoimenpiteet yrityksen osalta on tehty, sitten voi alkaa painamaan täysillä. Kuitenkin muistaen, ettei ota liikaa töitä, jos niitä ei ehdi tekemään. Toivon, että nuoren kanssa tullaan tutuiksi ja nuori ottaisi herkästi yhteyttä, jos jokin asia mietityttää, Kauhanen pohtii.

Nuorilta kyseltiin jo haastattelutilanteessa, että kun teillä on idea, miten myytte sitä? Mainostusta ja markkinointia mietitään, mitä kanavia käyttäen se tapahtuu, onko se sosiaalista mediaa, kauppojen ilmoitustauluja vai miten. Kauhanen kertoo, että omien sukulaisten kautta saatetaan saada myös työtehtäviä. Jos samassa yrityksessä toimii useampi nuori, vastuualueita kannattaa ehkä jakaa.

Yritykseen liittyvää taloudenhallintaa voi hoitaa yrityksen pankkitilin kautta tai käteiskauppana. Myynnit ja menot kirjataan ja kuitit talletetaan. Kotitalousvähennystä nuoren yrittäjän työstä ei ole mahdollista saada, mutta työnantajalle ei tule vastaavasti mitään kulujakaan. Loppuraportointi kuuluu nuoren yrittäjän velvollisuuksiin, mutta Kauhanen toivoo nuoren saavan matkan varrella myös muuta oppia.

–Nuoren yrittäjän olisi hyvä ottaa valokuvia ja kirjoittaa hyvin menneiden päivien lisäksi myös niistä päivistä, kun on mennyt huonosti tai jokin asia on tuntunut ikävältä, niistä kokemuksista oppii.

Samalla liikeidealla voi saada vain kerran NY-tuen. NY-toimintaan liittyy myös aluekisoja, joissa esitellään oman yrityksen toimintaa ja samalla saa esiintymiskokemusta.

Arjessa apuna

Tänä keväänä starttaa NY-yritys Arjessa Apuna. Yrityksen takana ovat 16-vuotiaat nuoret Niina Rossi ja Helmi Heiskanen. Lähihoitajaksi opiskeleva Niina sai NY-yrittämisestä tiedon koulun kautta ja kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa ja lukiota suorittavat Helmi kuuli asiasta kavereilta. Arjessa Apuna tarjoaa monipuolisia palveluita liittyen pihanhoitoon, siivoukseen, lastenhoitoon ja vanhusten auttamiseen.

–Nimi yritykselle mietittiin yhdessä ja haluttiin sen olevan sellainen, että se kuvaa meidän toimintaa, Niina ja Helmi kertovat.

Niinalla on kokemusta siivoustyöstä ja päiväkotiharjoittelusta. Helmillä on aiempi kesätyökokemus vanhustyöstä ja työharjoittelukokemukset ala-asteelta ja Perheentalolta. Lasten ja vanhusten kanssa toimimisen lisäksi nuoret yrittäjät ovat avoimin mielin myös pihatöitä kohtaan, jolloin on mahdollista olla ulkona ja saada samalla liikuntaa. Kesäksi nuorille on myös muita töitä tiedossa, mutta yritystoimintaa tytöt aikovat jatkaa vuoden ajan, jos Arjen Avulle on kysyntää.

Ensimmäinen kahden tunnin työ yrittäjille koitti huhtikuun puolivälissä risusavotan merkeissä. Kuittivihkojen käyttö on siis alkanut ja yrittäjyyden opettelu jatkuu. Tähän mennessä nuorten mielestä helpointa on ollut liikeidean keksiminen. Tukea ja ohjausta tytöt kokevat saaneensa yrittäjyyden alkumetreillä. Varsinaista työnjakoa Niina ja Helmi eivät ole miettineet vaan molemmat aikovat osallistua tasapuolisesti yrityksen pyörittämiseen ja sen eri kuvioihin.

Niina ja Helmi ovat suunnitelleet yritykselleen oman logon ja aikovat mainostaa toimintaansa sosiaalisessa mediassa ja kauppojen ilmoitustauluilla. Perinteisen puheissa siirtyvän viestin toivotaan myös lisäävän tietoisuutta ja mielenkiintoa yritystä kohtaan.

Tiina Kontro-Heiskanen