09.09.2020

Perheiden osallisuus kasvattaa hyvinvointia

Eelis (vas.) ja Joona Perheentalon leikkinurkkauksessa.

Varkaudessa vietetään tämän viikon ajan Osallisuusviikkoa. Lastensuojelun Keskusliiton ja Perheet Keskiöön -hankkeen hallinnoimaan teemaviikkoon osallistuvat useat Varkauden kaupungin yksiköt, Perheentalo sekä Lastenkulttuurikeskus Verso. Osallisuusviikolla kerätään tärkeää tietoa alueen lapsiperheiden arjesta, jota hyödynnetään perheille suunnattujen palvelujen kehittämisessä.

Varkauden Perheentalolla käynnisteltiin maanantaina syntymäpäiväviikkoa. Aamupäivän aikana paikalle saapui vanhempia ja eri-ikäisiä lapsia, aina sylivauvasta lähtien. Perheentalolla leikkien lomassa voi tutkia vaikkapa lastenvaatteiden vaihtopistettä, mikä on hyvä esimerkki kävijöiden osallisuudesta.

–Idea lastenvaatteiden kierrätykseen tuli Babytreffeillä, koordinaattori-ohjaaja Johanna Rastas Varkauden Perheentalolta kertoo.

Perheentalolla osallisuus on tärkeä osa toiminnan kehittämistä. Rastaan mukaan ohjaajat saavat kävijöiltä palautetta sekä ideoita päivittäisessä arjessa ja toiveisiin voidaan vastata hyvinkin ketterästi.

–Sitä kautta vanhemmat tulevat aktiivisesti tekemään toimintaa meidän kanssa.

Teemaviikolla jalkaudutaan
perheiden pariin

Lasten sekä heidän vanhempiensa osallisuus on tärkeää. Osallisuuden kokemukset lisäävät tutkitusti perheen hyvinvointia. Lastensuojelun Keskusliitto on kehittänyt Perheen keskiöön! -hankkeessa osallisuusviikko-toimintamallin. Teemaviikkoa vietetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti 7.-13. syyskuuta. Kehittäjäkonsultti Miia Lahtela SOS-Lapsikylästä kertoo, että toimintamallia testattiin vuonna 2019 kuudessa maakunnassa.

–Saadut kokemukset olivat positiivisia ja näinpä Varkaudessakin haluttiin lähteä tähän mukaan.

Osallisuusviikko-toimintamalli pyrkii Lahtelan mukaan tukemaan vanhempien osallisuutta ja kuulemista lapsiperheille suunnatussa toiminnassa, tuessa ja palveluissa.

–Osallisuusviikko-toimintamallin avulla lapsiperheiden vanhemmilta saadaan ajatuksia toiminnan kehittämiseksi. Se tukee myös erilaisten toimijoiden yhteistyötä, ja sen avulla voidaan kehittää esimerkiksi perhekeskustoimintaa, hän kuvailee.

Tämän viikon aikana varkautelaisia perheitä kohdataan jalkautumalla perhe- ja peruspalveluihin sekä Perheentalolle. Lastenkulttuurikeskus Verson satutunnin yhteydessä perheet ovat voineet osallistua verkkokyselyyn.

–Vanhemmilla on mahdollisuus vastata kyselyyn, jolla kerätään tietoa perheiden tarpeista ja toiveista. Kyselyn ohella keskustelut vanhempien kanssa ovat keskeisessä osassa. Osallisuuden kokemus välittyy vanhemmille aidolla kiinnostuksella ja kohtaamisella, Lahtela selvittää.

Varkauden Perheentalo on yksi kohtaamispaikoista, joissa kaupungin lapsiperheet voivat vaikuttaa. Rastas kertoo, että Perheentalolla toteutetaan kysely asiakkaille vuosittain ja tällä kertaa se toteutetaan Osallisuusviikolla. Lapsille ja heidän vanhemmilleen on omat kyselynsä. Osallistua voi haluamallaan tavalla, joko paikan päällä tableteilla tai otamalla paperisen lomakkeen kotiin mukaan ja palauttamalla sen myöhemmin.

–Perheentalon kyselyyn on lisäksi mahdollista vastata sähköisesti verkossa vuoden loppuun saakka. Tiedotamme tästä mahdollisuudesta myöhemmin, hän kertoo.

Asiakkaat mukaan rakentamaan
Varkauden Perhekeskusta

Varkaudessa on rakennettu viimeisten vuosien aikana osallisuuden rakenteita, joiden avulla kuntalaisten on mahdollisuus vaikuttaa palveluiden kehittämiseen. Lahtela nostaa esiin, kuinka vuonna 2019 Varkaus palkittiin THLn toimesta asukkaiden osallisuuden edellä kävijänä. Hän kertoo, että perheiden osallistamista ovat muun muassa lapsiperheiden sosiaalityön- ja varhaiskasvatuksen asiakasraati, neuvolan e-raati ja Perheentalon eri toiminnoissa lasten osallisuuden vahvistaminen.

–Toivottavasti tämän vuoden Osallisuusviikkoon osallistuu niin paljon toimijoita, että Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi viikkoa myös ensi vuonna.

Keväällä 2021 valmistuva Varkauden Terveyskampus tulee kokoamaan perheiden palvelut saman katon alle. Rakennuksen neljänteen kerrokseen sijoittuvat neuvolat, puheterapia, lasten toimintaterapia, lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut sekä lapsiperheiden sosiaalityö. Uudistuksen rinnalla Varkaudessa kehitetetään Perhekeskus-toimintamallia, jonka linjaukset on kehitetty maakunnallisten hankkeiden osana ja kansallisten toimijoiden kesken.

Perhekeskus-toimintamalli kuuluu Marinin hallituksen Tulevaisuuden sote-ohjelmaan. Tavoitteena on luoda palvelujen kokonaisuus, joka sisältää lapsille, nuorille ja perheille varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Varkauden kaupungin palvelujen lisäksi Perhekeskuksessa edistetään yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien kanssa sekä perheiden osallisuutta.

–Syksyn ja talven aikana tavanomaisten asiakasraatien ja -palautteiden osalta perheet tullaan kutsumaan Perhekeskus-kehittämisen työpajaan, jossa rakennetaan Varkauden perhekeskusta, Lahtela toteaa.

Perheentalon syksy
käynnistyy synttärihumussa

Varkautelaiset lapsiperheet ovat ottaneet Perheentalon sen ensimmäisen toimintavuoden aikana omakseen. Avoimena kohtaamispaikkana toimiva Perheentalo tarjoaa keskeisellä sijainnilla Kauppakatu 32:ssa avointa leikkitoimintaa, monipuolisesti kerhoja ja vertaisryhmiä sekä tapahtumia. Syksyllä 2019 kävijämäärä oli kuukausittain noin 850 ja tämän vuoden alussa kävijöitä oli yli 500 kuukaudessa. Kevään koronatilanne rajoitti toimintaa hetkellisesti, mutta kesän jälkeen perheet ovat pikkuhiljaa palanneet. Mukana on myös uusia kävijöitä, kuten esikoisen saaneita vauvaperheitä. Vaikka ryhmätoiminta ei ole vielä käynnistynyt Rastas pitää Perheentalon käyttöastetta hyvänä. Kolmannen sektorin toimijoiden lisäksi tiloja hyödyntävät esimerkiksi Varkauden kaupungin neuvolat.

Perheentalolla vietetään 1-vuotissyttäreitä koko viikon ajan. Kävijöille on tarjolla kakkukahvit ja pienimmille on varattu omia sopivia herkkuja. Ohjelmassa on päivittäin vaihtuvia juhlayllätyksiä. Juhlaviikolla Perheentalo on avoinna maanantaista torstaihin kello 9-14, keskiviikkona kello 18 saakka ja lauantaina kello 10-14. Tällä viikolla uutena ohjaajana työnsä aloittaa Helena Joronen ja jatkossa talon ovet ovat avoinna aina keskiviikkoisin kello 18 saakka.

–Torstaina järjestämme satuseikkailun karnevaalihengessä, Rastas vinkkaa.

Syksyn aikana Perheentalolla on tulossa toiminnallisia satuseikkailuja, joiden aikana hyödynnetään aisteja monipuolisesti sekä opitaan tunnetaitoja. Ruokateemasta kiinnostuneille tarjolla on Soppapäiviä sekä Mitä syötäs -ruokailtoja yhteistyössä Marttojen kanssa. Yhteistyö TATU ry:n Vauhti! -hankkeen kanssa tulee vahvistumaan ja tarkoituksena on tavoittaa alueen erityislapsiperheitä aiempaa enemmän. Syys-Vekarassa Vauhti! -hankkeen kanssa toteutetaan yhteistyössä valomiekka-työpaja.

–Erityislapsiperheet ovat yksi Perheentalon kohderyhmistä ja toivoisimme, että he huomaisivat että Perheentalo on myös heille, Rastas kertoo.

Lähde: Lastensuojelun Keskusliitto

Riika Paukkonen