20.05.2020

Perhejuhlia ja lomamatkoja suunnitellaan erityisjärjestelyin

Luontomatkailun suosion arvioidaan jatkuvan kesäkaudella.

Kevät ja käynnistyvä kesä on juhlien aikaa. Suuremmat juhlat on siirretty tulevaan ja tilalle on ideoitava uusia onnittelutapoja. Koronatilanne laittoi myös monen suomalaisen kesälomauunnitelmat uusiksi. Aluehallinto-virastojen päätöksen perusteella isommat yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä toukokuun loppun saakka. Uusia päätöksiä rajoitusten purkamisesta odotetaan lähipäivinä.

Aluehallintovirastojen toukokuun alussa tekemän päätöksen mukaan yli 10 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä toukokuun loppun saakka. Julkiset tilat, kuten museot, tulevat avautumaan 1. kesäkuuta. Samalla rajoitustoimenpiteet purkautuvat siten, että yleisötilaisuuksissa saa olla paikalla enintään 50 henkeä. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun saakka.

Matkailu- ja ravintola-alalla
odotetaan kesän piristävän myyntiä

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry nosti viime viikolla esiin, että Suomen hallituksen yleistukipaketti ei vastaa muiden Pohjoismaiden tasoa. Järjestö muistutti, että Suomessa oli ennen koronatilannetta hotelli-investointien buumi ja useita hotelleja on rakenteilla tai suunnitteluvaiheessa. Tiedotteen mukaan matkailu- ja ravintola-alan verojalanjälki on 2,6 miljardia euroa vuodessa ja matkailutoimiala työllistää yhteensä 140 000 henkilöä.

–Valtiontalouden kannalta on tärkeää, että matkailu- ja ravintola-alan yritykset toipuvat mahdollisimman nopeasti kriisistä. Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntää tulisi piristää kriisin akuutin vaiheen jälkeen määräajan. Matkailupalvelujen arvonlisäveroja tulisi alentaa 24 kuukauden määräajaksi 10 prosentista 5 prosenttiin sekä ravintola-anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisävero 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi esittää.

Matkailukoordinaattori Eeva Lemiläinen Navitas Yrityspalveluista on seurannut Varkauden seudun matkailu- ja ravintola-alan yritysten tilannetta. Hänen tiedossaan ei ole, että ravintolayrityksiä olisi lopettanut koronatilanteen vuoksi. Useat alueen tilausravintolat ovat pysyneet kuitenkin viime kuukaudet suljettuina. Lemiläinen on ilahtunut, kuinka suuri määrä ravintola- ja kahvilayrittäjiä on lähtenyt tarjoamaan noutopalveluja. Hän nostaa esiin Take Away Varkaus -sivuston, jossa on mukana jo tusinan verran ravintoloita. Lisäksi kaupungissa toimii useita kahviloita, joilla noutopalvelu on käytössä. Kesäkuun alusta lähtien ravintolat saavat ottaa asiakkaita sisätiloihin rajoitetusti.

–Kesäpaikkojen avautuminen herättää toiveita, että asiakkaat löytäisivät niihin jälleen, Lemiläinen toteaa.

Koronapandemia järjesteli kevään perhejuhlien suunnitelmat uudelleen. Suuremmat juhlallisuudet ovat siirtyneet kesän loppupuolelle, mutta pienempiä tilaisuuksia vietetään kodeissa. Juhlatiloissa voidaan järjestää kesäkuun alusta lähtien enintään 50 hengen tilaisuuksia. Lemiläinen kertoo, että ravintolapalvelut liittyvät oleellisesti juhlien järjestämiseen ja ravintolayrityksillä on tarjolla tarjoiluun sopivia annoksia sekä räätälöityjä paketteja. Lahjaksi hän suosittelee hankkimaan lahjakortteja tai vaikkapa esiintyvän taiteilijan sähköisen tervehdyksen.

–Kannattaa ostaa paikallisilta yrityksiltä ja tukea niiden toimintaa haastavassa tilanteessa.

Luontomatkailusta vauhtia
kotimaan matkailuun?

Luontomatkailu on kasvanut kevään aikana voimakkaasti. Kesällä luontokohteiden arvioidaan edelleen säilyttävän suosionsa. Ajoittain luontokohteissa on ollut väkeä tungokseenkin asti, mutta esimerkiksi Metsähallitus on poistanut rajoituksia toukokuun alkupuolella ja päätös noudattaa valtioneuvoston linjauksia julkisten tilojen avaamisesta. Metsähallituksen luontokeskukset ja muun muassa päivä- ja autiotuvat avataan 1. kesäkuuta. Kansallispuistoissa ja muissa luontokohteissa voi järjestää enintään 50 hengen opastettuja retkiä tai tapahtumia. Metsähallitus muistuttaa, että retkietiketti on entistä tärkeämpää sekä luonnon että ihmisten oman turvallisuuden takia. Myös Suomen Latu ry on laatinut etiketin koronapandemian aikaiseen ulkoiluun.

Lenkkipolkuihin rinnastettavat yleiset uimarannat ovat kaikille käyttäjilleen avoimia. Aluehallintovirastojen tämänhetkisten tietojen mukaan valtioneuvoston sulkemislinjaus ei kosketa yleisiä uimarantoja. Uimarannoilla on suositeltu noudatettavaksi yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia sekä ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi.

Keski-Savo tarjoaa luontomatkailijalle paljon koettavaa. Lemiläinen innostaa matkailijoita Varkaudessa ja ympäristökunnissa sijaitseville luontopoluille ja Pieksämäen Vedenjakaja-reitistölle. Hän muistuttaa, että luontokohteet sopivat koko perheelle.

–Luonto tarjoaa tekemistä usealle päivälle ja sen kohteet näyttävät aina vuodenaikojen mukaan erilaiselta.

Majoituspalveluyritykset valmiina
– tapahtumanjärjestäjät odottavalla kannalla

Kesän tapahtumia koskevia päätöksiä ei ole vielä tuotu julkisuuteen, mutta niitä odotetaan lähipäivinä. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui viimeksi 12. toukokuuta etäkokoukseen Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahden johdolla. Valmiustoimikunta kokoontuu poikkeusolojen vuoksi toistaiseksi joka toinen viikko.

–Aluehallintovirastot luonnollisesti tiedottavat päätöksistä heti, kun ne valmistuvat, totesi Lahti avatessaan Itä-Suomen aluehallintoviraston valmiustoimikunnan kokouksen.

Aluehallintovirastojen määräämät kokoontumisrajoitukset ja niihin liittyvät käytännön tulkinnat ovat yleisluonteisia. Tapahtumajärjestäjien tulee itse arvioida, miten se voi huomioida hygieniasuositukset sekä 1. kesäkuuta voimaan tulevat määräykset omassa toiminnassaan, jotta tautitilanne ei pahene.

Lemiläisen mukaan museoiden sulkeminen on ollut alueen matkailupalveluille iso asia ja on hienoa, että kesällä Mekaanisen Musiikin Museo, Tattoo Museo ja Taipaleen Kanavamuseo voivat taas toimia. Kaksi merkittävää näyttelyä avautuu kesäksi; Taidekeskus Väinölän Iloa...Toivoa -naivistinäyttely sekä suomalaista ekspressionismia esittelevä Savon villit Varkauden museossa.

Tapahtumista Vekara-Varkaus festivaali kesäkuussa on koonnut laajan kattauksen lasten ohjelmaa verkkoon ja Dekkarit Festivaali järjestetään heinä-elokuun vaihteessa. Kalakukko-katujuna vie tänä kesänä ajelulle teemalla Taru Mäntysen veistosten kertomaa.

Alueen yrittäjät ovat ideoineet kevään aikana ilahduttavan paljon uusia tuotteita ja palveluja. Digitaalisuuden hyödyntäminen näkyy myös ravintola- ja matkailupalveluiden parissa. Lemiläinen nostaa esimerkiksi Keski-Savon Kauppapaikka-sivuston, joka kokoaa alueen verkkokauppoja yhteen sekä 23. toukokuuta pidettävät Some-Sampo -virtuaalimessut. Saimaan Luontolive sekä norppa- ja sääksilive innoittavat puolestaan Saimaan matkailun pariin.

Majoitustoiminta on Varkauden seudulla lisääntymässä koronan aiheuttaman hiljaisemman jakson jälkeen, osa majoitusyrityksistä on palvellut koko kevään ajan. Lemiläinen arvioi, että kiinnostus vapaa-ajanasuntoja ja kesämökkejä kohtaan kasvaa, kuten muuallakin maassa.

–Toivon, että tulevana kesänä Varkauden seudun vuokramökit olisivat kysyttyjä.

Itä-Suomen alueen terveydensuojeluviranomaiset ovat julkaisseet suositukset mökinvuokraukseen. Vapaa-ajan asuntojen tai mökkien vuokraajien toivotaan kartoittavan palveluun mahdollisesti liittyvät riskit sekä estämään terveyshaittojen syntyminen. Suosituksen mukaan mökinvuokraajan on hyvä muistuttaa asiakkaita tartuntariskin ehkäisystä sekä yleisen hygienian parantamiseen liittyvistä ohjeistuksista. Loppusiivous asiakkaiden välillä suositellaan mökinvuokraajan tehtäväksi.

Vapaa-ajan matkustamista
ulkomaille ei suositella

Schengen-alueen sisällä tapahtuvan liikenteen rajoituksia purettiin Suomessa 14. toukokuuta alkaen, minkä jälkeen työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Schengen-alueen sisällä on sallittua. Valtioneuvosto ei toistaiseksi suosittele vapaa-ajan matkustamista ja ulkoministeriö kehoittaa edelleen välttämään matkustamista ulkomaille, sillä se kohottaa koronan tartuntariskiä.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa. Ulkoministeriö tuo esiin, että eri maissa toteutettavat rajoittamistoimet voivat tulla matkailijalle yllätyksenä ja ne voivat olla Suomeen verrattuna erilaisia. Matkustamisen kannalta riskitekijöitä ovat lentojen tai muiden yhteyksien äkilliset peruuntumiset. Ulkoministeriö muistuttaa, että sen kyky auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen ja matkavakuutus ei pandemiatilanteessa välttämättä auta.

Finavian julkaiseman tiedotteen mukaan lentoaseman työntekijöistä kaikki käyttävät tällä hetkellä suu-nenäsuojainta ja myös matkustajien suositellaan käyttävän niitä. Finnair otti maanantaina käyttöön uusia tapoja, jotta matkustajien turvallisuus ja hyvinvointi voidaan turvata. Myös muutoksia lennonaikaiseen palveluun on otettu käyttöön. Jatkossa Finnair edellyttää matkustajilta suu-nenäsuojaimen käyttöä, joka voi olla kirurginen maski tai itsetehty kankainen maski. Alle 7-vuotiaiden lasten ei suojainta tarvitse käyttää.


Lähteet: Aluehallintovirasto
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry