31.03.2021

Postikortti avaa oven maailmalle

Postcrossing-harrastaja Aila Mulari sai maanantaina postia Saksasta ja Yhdysvalloista. Kaikkiaan hän on vastaanottanut neljässä vuodessa 785 postikorttia.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta postikortin käyttöönotosta Suomessa. Kun oikean postin saaminen käy hiljalleen yhä harvinaisemmaksi, ilahduttavat postikortit niiden saajaa. Suomalaiset ovat olleet vuosia maailman innokkaimpia postcrossing-harrastajia. Harrastus tuo erilaiset kulttuurit ja tapahtumat lähelle ihmistä.

Mielenkiintoiset tervehdykset ja persoonalliset käsialat lämmittävät postikortin saajan mieltä.Kuva-aiheita on lukemattomia. Se voi kertoa omasta kotimaasta ja toisinaan kortti on käsin tehty. Kuvan alareunassa on maalattu kortti, jonka innoituksena ulkomaalaiselle harrastajalle on ollut Varkauden vesistö ja luonto.

Varkautelainen Aila Mulari on ollut postcrossing-harrastaja vuodesta 2017 lähtien. Mainoksen innoittamana harrastukseen tutustunut Mulari innostui postcrossingista, koska siinä yhdistyivät hänelle mieleinen kirjoittaminen sekä kansainvälisyys.

–Tämä sopii minulle paremmin kuin riippuliito tai syvänmerensukellus, hän kertoo nauraen ja toteaa, että niitäkin on aikanaan kokeiltu.

Vaikka Mulari on viettänyt harrastuksen parissa pääosin kesät, on postikortteja ennättänyt neljässä vuodessa karttua lähes 800. Haastattelupäivä sattui maanantaille, jolloin posti tuo usein paljon kortteja maailmalta. Tällä viikolla postikortteja saapui Saksasta ja Yhdysvalloista. Korttejaan Mulari säilyttää laatikossa, kauneimmat pääsevät oven suuhun ikkunaan koristeeksi.

Suomalaiset
innokkaita postittajia

Kirjeenvaihtoa kansainvälisten ystävien kanssa on harrastettu eri muodoissaan vuosikymmenien ajan. Post-crossing syntyi Portugalissa vuonna 2005 opiskelija Paulo Magalhãesin toimesta, kun hän päätti yhdistää tietokoneosaamisensa ja postikorttiharrastuksen. Samana vuonna harrastajille avautui postcrossing.com -verkkosivusto.

Suomessa on kaikkiaan yli 18 000 postcrossing -harrastajaa ja suomalaiset ovat olleet harrastuksessa aktiivisia niin jäsenmäärän kuin lähetettyjen postikorttien osalta. Suomen postcrossingyhdistys ry perustettiin vuonna 2015 ja sen tarkoituksena oli järjestäytyä yhteisen harrastuksen puolesta sekä koota tietoa jäsenpalveluiksi.

Suomen postcrossingyhdistys ry:n puheenjohtaja Hilkka Yletyisen mukaan harrastuksen aloittaminen on helppoa. Hän ohjaa harrastajaa luomaan aluksi itselleen käyttäjäprofiilin post-crossing.com-sivustolla ja hakemaan tarvittaessa apua yhdistyksen postcrossingyhdistys.fi -sivustolta. Harrastuksen aikana kuluja syntyy lähinnä lähetettävistä postikorteista sekä -merkeistä, sivustolle rekisteröityminen on maksutonta.

–Yhdistyksellä on tuntuvia etuja jäsenilleen, mutta harrastuksen aloittaminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä, hän muistuttaa.

Osa postikorteista jäi
koronan vuoksi saapumatta

Koronavuosi on heijastunut Suomen postcrossing-yhdistys ry:n toimintaan monin tavoin. Postcrossing-harrastajamäärä on kasvanut Suomessa runsaasti viime kuukausien aikana. Yletyisen mukaan myös yhdistyksen jäsenmäärä on lisääntynyt ilahduttavasti.

–Postcrossing-harrastajat osallistuvat mielellään erilaisiin tapaamisiin eli miitteihin, joissa tavataan muita harrastajia ja kirjoitellaan kortteja yhdessä. Koronan vuoksi olemme joutuneet siirtämään yhdistyksen järjestämät miitit verkkoon niin sanotuiksi virtuaalimiiteiksi. Niille on ollut suuri kysyntä, ja osa virtuaalimiiteistämme on ollut myös kansainvälisille harrastajille suunnattuja. Yhdistyksen ensimmäisessä kansainvälisessä virtuaalimiitissä huhtikuussa 2020 oli 74 osallistujaa 19 eri maasta.

Korona on näkynyt niin postikorttien kuva-aiheissa kuin viestien sisällöissäkin. Yletyinen kertoo, että pandemia näkyy jopa postimerkeissä. Hänen mukaansa kirjepostiyhteydet ovat olleet poikki yli vuoden ajan 150-190 maahan, minkä lisäksi lentoliikenteen reittien ja vuorojen väheneminen on viivästyttänyt korttien perillemenoa.

–Kokonaiskuvassa korttien lähetysmäärät ovat vähentyneet huomattavasti koronan aikana. Toisaalta olemme myös saaneet viestejä yksittäisiltä harrastajilta, että heidän omat korttien lähetysmääränsä ovat kasvaneet.Onhan tämä kuitenkin yksi turvallisimmista harrastuksista korona-aikana.

Myös Aila Mulari on nähnyt koronan vaikutukset kansainvälisen postin kulkuun. Alkuvaiheessa harrastajien parissa herätti ihmetystä, miksi kortteja ei saapunut odotetusti. Kun ongelmat tiedostettiin, ei harrastajille ole annettu toistaiseksi osoitteita niihin maihin, joissa posti on jumissa.

–Siellä ne kortit odottavat jossain postisäkeissä, hän pohtii.

Viime vuosien aikana myös Postin palveluiden kehittäminen ja sen tuomat muutokset ovat näkyneet voimakkaasti erityisesti maaseudulla. On myös esitetty, että postinkannossa siirryttäisiin kolmipäiväiseen jakeluvelvoitteeseen. Yletyisen mukaan postipalveluiden karsiminen ja erityisesti postihintojen korotukset puhuttavat harrastajia.

–Monet harrastajat ovat tilanteesta huolissaan, mutta haluavat kuitenkin jatkaa harrastusta. Yhdistys toivoo, ettei Postin palveluja karsita liikaa tai postimaksuja koroteta kohtuuttomasti, jotta voisimme säilyttää kirjoitetun postikortin ja kirjeen elinvoimaisuuden myös tulevaisuudessa.

Mielenkiintoisia tarinoita
ja uusia ystäviä

Postikorttien maailmaan hurahtaneelle harrastus tuo maailman lähelle, omalle kotisohvalle. Mulari kertoo saavansa postia kaikista eri maanosista. Kaukaisimmat tulevat esimerkiksi Yhdysvalloista ja Hongkongista. Hän on saanut suomalaisittain mielenkiintoista postia myös Venäjältä ja sen naapurimaista.

–Uralin takaa on tullut postikortteja, joiden viesti on kirjoitettu suomeksi ja niiden lähettäjät kertovat opiskelevansa paikallisessa yliopistossa suomea. Post-crossing-harrastus onkin suosittua myös kouluissa ja kielten opiskelussa, sillä postikorttien vastaanottajana voi olla kokonainen luokka, hän tietää.

Perusajatuksena on, että postcrossing-harrastuksessa vaihdetaan vain postikortteja, johon kaikki haluttu teksti sisällytetään. Toisinaan kortteja saapuu kirjekuoressa ja niissä on ollut mukana yllätyksenä teetä, kahvia tai paikallinen raha. Mulari kertoo kirjoittavansa kaikki kortit käsin kaunokirjoituksella. Osa harrastajista kirjoittaa tekstit tietokoneella ja liimaa ne tulostuksen jälkeen korttiin. Kauniit käsialat ovat hänen mielestään osa postikorttien lumoa. Varkaudesta maailmalle lähteekin kauniisti kirjoitettuja postikortteja, joissa näkyy esimerkiksi suomalaista luontoa, revontulia ja paikallisia perinteitä.

Mulari lukee mielellään tietoja kortin saajasta ja kirjoittaa viestiin häntä mahdollisesti kiinnostavia asioita lähiajan tapahtumista ja harrastuksista. Korttiin lisätään usein myös lähetyspäivän sää.

–Alkuvuodesta, kun meillä oli paljon lunta ja kovat pakkaset, sain viestejä joissa päiviteltiin säätämme ja kerrottiin Kalifornian lämmöstä, Mulari naurahtaa.

Ahkerana matkustajana Mulari odottaa innolla pääsevänsä kohtamaan taas ihmisiä toisista kulttuureista. Postikorttiharrastuksen myötä hän on löytänyt monta samanhenkistä harrastajaa ja saanut samalla ylläpitää kielitaitoaan.

–Erityisesti etelä-eurooppalaiset ja japanilaiset ovat toivoneet tapaamista, kun he matkustavat Suomeen. He haluavat nähdä täällä suomalaisia maisemia sekä revontulia.

Riika Paukkonen