29.12.2020

Ruokahävikin seuranta tehostuu Keski-Savossa

Kun koulu- tai työlounaalla biojäteastiaan lentää leivänpala tai peruna, jää harva miettimään teon hiilijalanjälkeä. Syytä ehkä olisi, sillä Suomessa koko ruokaketjussa päätyy hävikkiin vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, mistä noin viidennes syntyy ravitsemispalveluissa. EU onkin kirittänyt jäsenmaitaan puolittamaan ruokahävikin määrän vuoteen 2030 mennessä.  

Joroisissa, Leppävirralla ja Pieksämäellä käyttöön otettavalla Biovaaka-järjestelmällä halutaan nyt ehkäistä kunnan ruokahävikkiä ja tehdä sen seurannasta järjestelmällinen osa ruokapalvelun normaalia toimintaa. 

Ruokahävikin vähentäminen ja sen seurannan kehittäminen ovat keskeisiä teemoja Keski-Savon kuntien yhteisessä ilmastotyössä. Kunnat ovat mukana EAKR-rahoitteisessa KESTO-hankkeessa, jossa Keski-Savoon ja Siilinjärvelle laaditaan seudullinen ilmasto-ohjelma sekä kuntakohtaiset ilmaston toimintasuunnitelmat. Hävikinseurantajärjestelmän käyttöönottoon saatiin vauhtia viime syksynä, kun hanke kilpailutti hankinnan ja valitsi järjestelmän toimittajaksi PoweResta Oy:n.  

Ruokapalveluiden käyttöön tuleva Biovaaka-järjestelmä koostuu vaa’asta sekä helppokäyttöisestä digitaalisesta seurantajärjestelmästä, ja sitä on mahdollista liikutella esimerkiksi kouluruokalasta toiseen. Ruokapalvelu näkee päivittäin, kuinka monta kilogrammaa ruokaa päätyy lautaselta, linjastosta tai keittiöstä jätteeksi.  

Yhtäältä Biovaakaa voi käyttää myös opetusvälineenä ja asennekasvatuksessa. Kun koululainen astioita palauttaessaan kippaa ruoan lautaselta jätekärryyn, punnitsee vaaka pois heitetyn ruoan määrän ja kertoo sen saman tien ruokailijalle.  

KESTO-hankkeen projektivastaava Elina Huertan mukaan järjestelmän avulla voidaan laskea ruokahävikin hinta ja sen aiheuttama ilmastopäästö. 

– Tavoitteena on vähentää ruokahävikin määrää ja tuoda säästöjä ruokapalvelulle. Säästetyt eurot voidaan ohjata edelleen esimerkiksi lähiruoan tai kotimaisten raaka-aineiden hankintaan, Huerta kertoo. 

Kuntien ruokapalveluissa vaaka otetaan avoimin mielin käyttöön. Ravitsemistyönohjaaja Tarja Kolehmainen Pieksämäen kaupungin ruoka- ja siivouspalveluista kertoo järjestelmän tuovan säästöjen lisäksi helpotusta ja nopeutusta hävikinseurantaan keittiön arjessa.  

– Vaakaa kokeillaan ensin Hiekanpään yläkoululla, ja jos toiminnasta saadaan hyviä kokemuksia, pohdimme voisiko vaa’an käyttöä laajentaa muihinkin pisteisiimme, Kolehmainen lisää.  

Biovaa’asta on jo aikaisempia hyviä käyttökokemuksia kahdesta KESTO-hankekunnasta, Varkaudesta ja Siilinjärveltä. Järjestelmän toimittaja odottaa vaa’an tuovan kuntiin mukanaan näkyviä tuloksia jo ensimmäisten kuukausien aikana.

– Olemme PoweRestalla ja Biovaa’alla erittäin innoissamme yhteistyöstä sekä alueellisesta halusta puuttua tärkeään asiaan ja tuoda hävikki näkyville aina keittiön henkilökunnasta ruokailijoille saakka, sanoo PoweResta Oy:n asiakkuusjohtaja Petteri Malinen.

KESTO-hanke