14.04.2021

Sitkeä työ palkittiin Tilasto-olympialaisissa

Veera Paroinen, Siiri Hyvärinen ja Ilona Lepistö muodostivat Tilasto-olympialaisiin SYMBIOOSI-ryhmän.

Joroisten yhtenäiskoulussa sukellettiin kevään aikana tilastojen maailmaan. Kolmesta opiskelijasta muodostuva SYMBIOOSI-ryhmä otti osaa Euroopan Tilasto-olympialaisiin ja saavutti Suomen kilpailun yläkoulusarjan kolmannen sijan. Matka tilastojen parissa jatkuu Euroopan finaalin yhteydessä järjestettävään videokilpailuun.

Huhtikuussa järjestettävän StarT Virtuaaliviikon viimeisenä päivänä 16. huhtikuuta paneudutaan tilastotietoon ja Suomen Tilasto-olympialaisten voittajien palkitsemiseen. Yläkoulu- ja lukiosarjojen kolme parasta ryhmää palkitaan tavara- ja rahapalkinnoin.

Yläkoulusarjan kolmannen sijan saavutti Joroisten yhtenäiskoulun SYMBIOOSI-ryhmä eli Veera Paroinen, Siiri Hyvärinen ja Ilona Lepistö. Yhteiskuntaoppia, historiaa ja filosofiaa opettava Leonid Yakovlev kertoo, että ryhmä on mukana palkintojenjakotilaisuudessa videoyhteyden välityksellä Joroisista. Iloista uutista on juhlistettu jo koululla.

–Rehtorimme Satu Immonen-Kähäri kukitti meidät ja joimme kakkukahvit, SYMBIOOSI-ryhmän jäsenet kertovat.

Kiinnostus tilastotietoa
kohtaan kasvaa

Neljännen kerran järjestetty Euroopan tilasto-olympialaiset innostaa yläkoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita tilastojen pariin. Kilpailun tavoitteena on kasvattaa kiinnostusta tilastotietoon ja kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä.

Kansallisissa kilpailuissa on kaksi vaihetta, jonka jälkeen Suomesta jatkaa kaksi joukkuetta Euroopan finaaliin. Kilpailuun ilmoittautui 186 oppilasta 82 joukkueessa. Alkukarsinnan jälkeen finaalissa mitteli seitsemän lukiojoukkuetta ja viisitoista yläkoulujoukkuetta.

Joroinen mukana
ensimmäistä kertaa

Joroisten yhtenäiskoulu osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa. Opiskelijat innostuivat kilpailusta kuullessaan siitä Yakovlevin oppitunnilla ja päättivät muodostaa kolmen opiskelijan SYMBIOOSI-ryhmän. Opiskelijat eivät olleet aiemmin osallistuneet matematiikka-aiheisiin kilpailuihin. Kilpailijat tekivät työtä tilastojen parissa koulupäivien jälkeen, etäopetuksen aikana etäkokouksissa ja lähiopetuksen aikana koululla.

–Kotitalousopettaja Anna Hietalahti toi meille oppitunneilta jääneitä ruokia, mikä toi meille lisäenergiaa työhön, opiskelijat kiittelevät.

Tilasto-olympialaiset koostui kahdesta vaiheesta, joista ensimmäinen oli monivalintatehtävä sisältäen perustaitotestin sekä tilastotiedon hakua ja tulkintaa. SYMBIOOSI-ryhmän jäsenet saivat ensimmäisestä vaiheesta täydet pisteet, mikä motivoi heitä eteenpäin kilpailussa.

Toisessa vaiheessa kilpailijat toteuttivat tilastollisen tutkimuksen. Joroislaisten opiskelijoiden tehtävänä oli syventyä laajaan aineistoon, joka käsitteli kulttuuritapahtumiin osallistuneita itä- ja etelä-suomalaisia. Kilpailijat kertoivat kokeneensa hienoja onnistumisen tunteita aina, kun yksi vaihe kilpailussa oli saavutettu. Toisaalta vaiheesta toiseen siirtyminen oli ajoittain haastavaa, mutta he kertoivat selvinneensä vaikeistakin tilanteista.

Ryhmää ohjanneen Yakovlevin mukaan opiskelijoilla on hyvät matemaattiset ja tietotekniset perustaidot. Hän arvioi, että hyvän menestyksen taustalla oli lisäksi SYMBIOOSI-ryhmän tekemä kova työ.

–Opiskelijat osallistuivat kilpailuun omalla ajallaan. Vaikka heillä on 6-7 -tuntisia koulupäiviä, ovat he jääneet koulun jälkeen tekemään kilpailutehtäviä.

Lyhytvideoita eri
puolilta Eurooppaa

Euroopan finaalissa toteutetaan lyhyitä tilastoaiheisia videoita opiskelijoille annettavasta aiheesta. Yleisöäänestykseen voivat osallistua myös kansallisen kilpailun kolmanneksi sijoittuneet joukkueet. Eniten ääniä saaneet joukkueet palkitaan.

SYMBIOOSI-ryhmä on jo alkanut hahmotella videota mielessään silmäilemällä videokilpailun ohjeita.

–Saatuamme tiedon hyvästä sijoittumisesta kilpailussa, olemme pitäneet viikon tauon. Toki haluamme kilpailla loppuun asti. Toivotaan, että yleisö pitää videostamme, ryhmän opiskelijat kertovat.

Ysit kilpailevat
taloustaidoissa

Joroisten yhtenäiskoulun oppilaat osallistuivat viime viikolla Historian ja Yhteiskuntaopin Opettajien liitto Hyol ry:n ja OP-ryhmän yhdeksäsluokkalaisille järjestämään valtakunnalliseen Taloustaitokilpailuun. Alkukilpailu pidettiin sekä etänä että lähiopetuksessa oleville oppilaille. Kilpailussa koulujen opettajat tarkastavat oppilaidensa vastaukset ja lähettävät parhaan niistä Hyol:lle finalistien valintaan varten. Taloustaitokilpailun finaali pidetään toukokuussa.

Taloustaitokilpailuja Joroisten yhtenäiskoulussa viime vuosina pitänyt Yakovlev kertoo, että kilpailussa tuli hyviä tuloksia jo viime vuonna.

–Vuonna 2020 Joroisten yhtenäiskoulun oppilas sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

Riika Paukkonen, kuva: Joroisten yhtenäiskoulu