08.07.2020

Suomalaiset viihtyvät nyt avovesissä

Pirtinvirrassa järjestetään tulevana lauantaina perinteinen Varkauden Halkiuinti.

Suomalaisten innostus luonnossa liikkumiseen on jatkunut kesäkaudella vesiharrastuksilla. Keski-Savon alueen vesistöt tarjoavat hienot puitteet vesillä liikkumiseen. Pieksämäellä käytössä ovat keväällä uudistetut melontareitit Haapajoella. Pirtinvirrassa järjestetään tällä viikolla Varkauden Halkiuinti.

Joroisten uimakoulut tuovat heinäkuusssa lapsille odotettua kesäpuuhaa. Koronan mukanaan tuomien rajoitusten jälkeen lasten ja nuorten tavallisesti runsaasta tapahtumatarjonnasta on karsiutunut monia suosittuja kesän kohokohtia. Rantauimakoulut järjestetään 27. heinäkuuta alkaen Paavalinkiven, Kolman ja Kolpan rannoilla.

Liikunnanohjaaja Anna-Maria Sallinen Joroisten kunnalta kertoo, että rantauimakoulut ovat olleet suosittuja. Sääolot ovat vuosittain karsineet jonkin verran halukkaita osallistujia. Tänä vuonna rantauimakouluja tarjotaan jälleen yhden välivuoden jälkeen. Sallinen muistelee pitäneensä rantauimakouluja Joroisissa viimeksi vuonna 2016.

–Tuolloinkin uimakoulut pidettiin Paavalinkiven, Kolman ja Kolpan uimarannoilla ja osallistujia oli ainakin tuona kesänä yllättävän paljon, varsinkin Paavalinkiven ja Kolpan uimarannoilla. Uskoisin, että rantauimakouluihin tulee tänäkin kesänä kiitettävästi porukkaa varsinkin, kun viime kesänä uimakouluja ei järjestetty ollenkaan. Tänä vuonna rantauimakoulut ovat lisäksi maksuttomia.
Joroisissa uimakouluissa on käyty monen sukupolven voimin. Sallisen mukaan rantauimakouluihin littyviä asiakirjoja on tallella vuosituhannen vaihteesta lähtien.

–Harjoitteet ja uimakouluissa suoritettavat uimataitomerkit sekä niiden vaatimukset eivät ole hirveästi muuttuneet vuosien varrella, hän kertoo.

Rantauimakouluissa jokaisella rannalla on ainakin kaksi eritasoista ryhmää, joissa toisessa harjoitellaan uinnin alkeita, totutellaan veteen ja siinä liikkumiseen. Toisessa ryhmässä harjoitellaan enemmän jo itse uimista ja uintitekniikkoihin liittyviä taitoja. Ryhmät vuorottelevat niin, että kun toinen ryhmä tekee vedessä harjoitteita uimaopettajan kanssa, toinen ryhmä on maalla, ja pelaa tai leikkii apuohjaajan kanssa. Vedessä tai maalla tehdään aina kerrallaan 3-4 harjoitetta, jonka jälkeen ryhmien paikkaa vaihdetaan. Tänä kesänä apuohjaajana toimii Joroisten kunnan Etsivä nuorisotyöntekijä Mika Kutvonen.

Sallisen mukaan suunnitelmana on, että kumpikin ryhmä on kullakin uimakoulukerralla kaksi kertaa vedessä tekemässä harjoitteita ja kaksi kertaa maalla leikkimässä. Aluksi on lisäksi luvassa yhteisiä pelejä tai leikkejä koko ryhmän voimin.

–Koska koronaan liittyvät rajoitukset ja suositukset ovat edelleen voimassa, myös rantauimakouluissa pyritään tänä kesänä pitämään kiinni muun muassa hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä, Sallinen selvittää.

Uimataidon oppiminen on lapselle tärkeää ja harjoitusmahdollisuudet ammattilaisen seurassa tärkeitä. Uinnin opetusta ei ole kaikissa kunnissa tarjolla tasa-arvoisesti, vaikka se kuuluu koulujen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Sallinen kertoo, että ammattilaisella on yleensä tarvittava tieto ja materiaalit, joiden avulla lapsi voi alkaa opetella uinnin eri osa-alueita vähitellen omaan tasoonsa nähden sopivilla tavoilla. Ammattilaiselta löytyy myös silmää arvioida, miten esimerkiksi jonkun tietyn uintitekniikan harjoittelu lapselta sujuu. Jos joku tietty tekniikan osa-alue on lapselle haastava, voidaan tuota aluetta lähteä hiomaan erikseen nimenomaan siihen tarkoitetuilla harjoitteilla. Ammattilainen pystyy yleensä antamaan lapselle myös paremmin palautetta ja osaa todennäköisesti myös ohjeistaa lasta paremmin uintiharjoitteissa, kuin ei-ammattilainen.

–Harjoittelu ammattilaisen ohjauksessa on yleensä myös turvallista, koska tällä ainakin tulisi olla ajan tasalla oleva EA-pätevyys. Lisäksi, jos lapsi osallistuu vaikkapa juuri tällaiseen ammattilaisen pitämään uimakouluun jossa on myös muita lapsia, oppimisesta tulee yleensä myös hauskempaa ja mielekkäämpää.

VedenjakajaReitistöön uusia
kunnostettuja melontareittejä

Keski-Savon monipuolinen vesistö tarjoaa monia mahdollisuuksia järviluonnosta nauttimiseen. Tänä kesänä suureen suosioon ovat nouseet muun muassa veneily, melonta ja SUP-laudat, joita aloitteleva harrastaja voi myös vuokrata.

Pieksämäen VedenjakajaReitistöltä löytyy hienoja vesireittejä, joita pitkin voi liikkua vaikkapa kanootilla. Kevään aikana kunnostettu Haapajoki tarjoaa nähtävää eri tasoisilla melontareiteillä. Alueella sijaitseva Haapakoski on syntynyt vuonna 1842 toimintansa aloittaneen rautaruukin ympärille. Kanoottien ja varusteiden vuokrausta hoitaa Pieksämäen Kanoottiseura ry.

Avovesiuinnin
harrastajat kokoontuvat
viikoloppuna Varkauteen

Varkauden seudulla on aktiivisia avovesiuinnin harrastajia ja paikalliset seurat järjestävät säännöllisesti yhteisharjoituksia. Uintiharrastaja Kaj Järveläinen kertoo herättäneensä tänä kesänä perinteisen Varkauden Halkiuinnin uudelleen eloon. Tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina 11. heinäkuuta kello 15 alkaen.

–Olimme avopuolison kanssa Varkauden kaupungintalon puistossa, Pirtinvirran äärellä. Siellä ollessa syntyi idea järjestää halkiuinti uudelleen, kun tämän kesän tapahtumatarjonta on muuten vähentynyt, hän kuvailee.

Varkauden Halkiuinnin historia ulottuu 1940-luvulle, jolloin Järveläisen mukaan uintimatka ulottui aina Kiertotieltä Kämärin uimarannalle. Varkauden Uimarit ry on toiminut tapahtuman järjestävänä tahona viimeksi pari vuotta sitten ja ensimmäisen kerran uintiseura järjesti tapahtumaa 1990-luvun puolivälissä.

–Jatkoimme tietämättämme Varkauden Halkiuinnin pitkää perinnettä, Järveläinen muistelee.

Kolmelta eri lähtöpaikalta starttaava uintitapahtuma päätyy Pirtinvirran kaupungintalon puoleisella rannalla sijaitsevalle maalialuelle. Kiertotieltä matkaa kertyy 3,4 kilometriä, Huruslahden uimarannalta 2 kilometriä ja Mortonin rannasta 750 metriä. Osallistua voi haluamallaan tavalla, joko uiden, tai vaikkapa SUP-lautaillen tai meloen. Yleisö voi seurata halkiuintia Pirtinvirran pitkältä rannalta sekä Pirtinvirran sillalta.

–Loistavat puitteeet oli yksi syy jatkaa Varkauden Halkiuintia. Pirtinvirrassa on todella hyvät olosuhteet tulla virtaa pitkin alas päin ja harrastaa avovesiuintia.

Halkiuinnin lisäksi yleisö voi seurata sukellusnäytöstä sekä pelastuslaitoksen pintapelastusnäytöstä.

–Kysyimme mukaan paikallisia yrittäjiä tarjoamaan tapahtuman aikana yleisölle ruokaa ja virvokkeita. Pyrimme näin omalta osaltamme helpottamaan pienyrittäjien toimintaa, Järveläinen kertoo.

Uintitapahtuma syntyy paikallisten veden parissa toimivien seurojen yhteistyönä. Varkauden Uimarit ry:n lisäksi järjestäjiä ovat sukellusseura Vesihiisi, Joroisten Sporttiklubi ja Joroisten Urheilijat. Järveläinen kertoo toimivansa ryhmän organisoijana. Tapahtumaa on ideoitu yhdessä ja seurat voivat tuoda siellä esiin omaa toimintaansa.

–Aion lähteä mukaan jollekin uintiosuuksista. Avovesiuinti tuli aloitettua tänä kesänä myöhemmin kuin tavallisesti, mutta olen ennättänyt saada tuntumaa avoveteen. Olin mukana testaamassa pitkän uintimatkan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Avovesiuinnin pariin ennättää hyvin vielä mukaan. Varkauden Uimarit ry järjestää harjoituksia pitkin kesää, aina vesien kylmenemiseen asti. Harjoituskisoja ja tapahtumia, joissa lajiin voi tulla tutustumaan on myös vielä luvassa.

–Mietimme koko ajan, millaisia tapahtumia voisimme järjestää. Kannattaa seurata seurojen ilmoittelua sosiaalisessa mediassa, Järveläinen vinkkaa.

Riika Paukkonen