17.11.2021

Suunnitelmallisuus suojaa omaisuusrikoksilta

Kotia tai vapaa-ajan asuntoa voi suojata ja tehdä varkaille vähemmän houkuttelevaksi kohteeksi.

Kesämökkikauden päättyessä vapaa-ajan asunto on hyvä käydä läpi varkauksien varalta. Arvotavarat tulisi säilyttää niin vapaa-ajan asunnolla kuin kodeissa niille tarkoitetuissa tiloissa. Pimeä vuodenaika saa kiinteistöjen omistajat pohtimaan omaisuusrikosten ja ilkivallan riskiä. Erilaiset valvontajärjestelmät ovatkin yleistyneet.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella omaisuusrikosten osalta syksy on ollut rauhallinen. Rikoskomisario Vesa Koponen kertoo, että Keski-Savon kunnissa ei ole havaittu syksyn aikana poikkeuksellisia omaisuusrikoksiin liittyviä ilmiöitä.

Positiivisena hän näkee, että koronan ja sen tuomien rajoitusten myötä ulkomaalaisten ryhmien tekemät omaisuusrikokset puuttuvat kokonaan. Heidän toimintatapaansa on kuulunut tehdä parin päivän ajan omaisuusrikoksia ja palata nopeasti Suomen rajojen ulkopuolelle.

–Kun rajat avautuvat, on mahdollista että he lähtevät jälleen liikkeelle. Tällä hetkellä merkkejä heistä ei ole ollut havaittavissa, Koponen selvittää.

Syksyn aikana Keski-Savon alueen omaisuusrikokset ovat tapahtuneet paikallisten tai lähialueen asukkaiden toimesta.
–Syksy on ollut yllättävän hiljainen, mökkimurtojenkin osalta, Koponen vahvistaa.

Henkeen kohdistuvat rikokset
menevät omaisuusrikosten edelle

Kodeissa ja vapaa-ajanasunnoilla tapahtuneista omaisuusrikoksista rikosilmoituksia tehdään pääosin hätäkeskuksen tai sähköisen rikosilmoituksen kautta.

–Poliisi kirjaa rikosilmoituksen kaikista havaitsemistaan omaisuusrikoksista, Koponen muistuttaa.

Poliisin käytössä olevat resurssit omaisuusrikosten selvittämiseen puhuttavat aika ajoin. Koposen mukaan tällä hetkellä tutkinnassa etusijalla ovat henkeen ja lapsiin kohdistuvat rikokset sekä seksuaalirikokset. Lisäksi nuorten tekemiin rikoksiin tartutaan nopeasti, millä pyritään ennaltaehkäisevään vaikutukseen.

–Meidän tulee priorisoida voimavarojamme, Koponen kuvailee tilannetta.

Poliisin rikostilastojen mukaan Pohjois-Savon alueella vuonna 2020 omaisuusrikosten selvitysprosentti oli 45 prosenttia ja pimeinä tulleiden omaisuusrikosten selvitysprosentti 19,5 prosenttia. Väkivaltarikosten osalta vastaavat selvitysprosentit olivat samana vuonna 74,3 prosenttia ja 36,6 prosenttia. Koposen mukaan tilastot kertovat siitä, minkä verran poliisilla on mahdollista panostaa vaikkapa mökkimurtojen selvittämiseen. Vapaa-ajan asunnoilla tapahtuneiden omaisuusrikosten kohdalla myös näytteiden sekä vihjeiden puute vaikeuttaa rikoksen selvittämistä.

Yleistynyt kameravalvonta
vaatii osaamista

Kotien ja vapaa-ajan-asuntojen turvajärjestelmien käyttö on yleistynyt. Suosioon ovat vaikuttaneet niin hintojen laskeminen kuin helppokäyttöisten sovelluksilla toimivien etävalvontajärjestelmien tuleminen markkinoille. Käytössä olevista laitteista huolimatta kiinteistön omistajan on hyvä suojata omaisuuttaan myös muilla tavoin.

Mökkikauden päättyessä tilat on hyvä käydä läpi ja kartoittaa, mitä tavaroita niihin kannattaa jättää. Koponen kehottaa viemään vapaa-ajan asunnoilta arvo-omaisuuden kaupunkiin niille sopivaan varastoon. Niin kodeissa kuin vapaa-ajan asunnoilla hän kannustaa kirjaamaan arvokkaat tavarat luetteloon ja mahdollisuuksien mukaan kuvaamaan ne. Tiedot auttavat poliisia varkauksien tutkinnassa ja helpottavat tunnistamista, kun varastettua tavaraa löydetään.

–Isoja rahamääriä ei kodeissa tulisi säilyttää, pankki on niille oikea paikka.

Lomalle lähdettäessä ei suunnitelmia Koposen mukaan kannata tuoda esiin sosiaalisessa mediassa. Kodin olisikin hyvä näyttää aina asutulta, vaikka se olisikin tyhjillään tiettyjä aikoja. Koponen kertoo, että kodin voi pitää asutun näköisenä esimerkiksi järjestämällä lumen kolauksen ja postilaatikon tyhjennyksen. Rakennukseen voi myös asentaa valot, jotka syttyvät ajastettuna tietyin väliajoin.

–Jos haluaa, voi lisäksi hyödyntää vartiointiliikkeiden palveluja ja asentaa web-kameroita.

Kameravalvontajärjestelmiä käytettäessä tulee ottaa huomioon naapurit ja muut alueella liikkuvat. Kiinteistön omistaja ei saa kuvata kuin omaa tonttiaan, joten kameran suuntaukseen kannattaa käyttää aikaa. Koponen muistuttaa, että kaikilla asukkailla on kotirauhan suoja ja kameran huolimattomalla käsittelyllä voi syyllistyä salakatseluun. Rakennuksen sisätiloissa olevan kameravalvonnan hän laittaisi pois päältä vieraiden ollessa paikalla. Vaihtoehtoisesti vieraille voi kertoa kameravalvonnasta.

–Kameravalvonnasta on poliisille hyötyä, kunhan käyttäjät muistavat niiden oikeanlaisen käytön, Koponen toteaa.

Riika Paukkonen