Näköisiä presidenttejä

Suomi 100 -tunnelmissa päiväkodissa on myös leivottu pullaa, tutustuttu Suomen luontoon tutkimalla puulajeja ja eläimiä ja marjoja maistellen. Luonto, liikunta ja leikki kulkevat päiväkodin arjessa mukana, joten sieltä on ollut helppo yhdistää asioita juhlavuoden teemaan.

Millaista oli ennen

Idea presidenttien kuvien piirtämiseen lähti lastentarhanopettaja Pia Rothbergilta.

–Tämä oli osa Suomi 100 -teemaa, mitä lasten kanssa voisi tehdä. Mietittiin yhdessä, mitä presidentti tarkoittaa. Lapset saivat mallikuvat presidenteistä, valitsivat haluamansa värisen paperin ja itse työ tehtiin lyijykynällä. Ohjeena oli, että piirrä oman näköisesi presidentti. Hirmu hyvin lapset tavoittivat idean, yhdessä presidenttejä käytiin aikajärjestyksessä läpi ja lapsi sai esitellä oman taiteilunsa. Työt laitettiin esille ja vanhemmat ovat niitä käyneet katsomassa.

Rothberg esitteli näköiskuvia ja ensi näkemisellä tavoitti tunnistettavia piirteitä presidenteistämme. Mannerheimin hattu, Paasikiven pään muoto, Kekkosen kalju, Koiviston kulmat, Ahtisaaren ripset, Halosen nenä ja Niinistön silmärypyt.

–Meillä on ollut vanhoja leikkejä ja lauluja ja yritetty tuoda lapsille esille, millaista on ennen ollut Suomessa ja mikä on ollut erilaista. Koko päiväkodilla on myös Itsenäisyyspäivän juhlinnat, kertoili Pia Rothberg.

Keskustelua oli herännyt myös siitä, milloin autot tulivat, kun ennen oli hevosia ja polkupyöriä ja käytössä vain yksi tie. Lapset olivat sanoneet, miksei ollut kahta eri tietä, autoille ja hevosille oma. Erityislastentarhanopettaja Henna Aartolahti kertoi, että yhdessä sitten mietittiin, mistä autot ovat tulleet, mitä oli ensin ja mitä sitten.
Mannerheimin piirtänyt Miika ja Niinistöstä näköiskuvan tehnyt Jade sanoivat, että pipareitakin on leivottu, myös Suomen muotoisia.

Sopuli-ryhmän kirje presidentille

Hyvä Tasavallan Presidentti

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle!
Presidentti on kiva ja hänellä on siisti tukka.
Haluaisimme tulla kylään, jos matka ei olisi niin pitkä.
Se on pitkä matka, lentokoneella pääsisi nopeammin.
Tämä on hyvä kaupunki tämä Varkaus.
Me Sopulit tykätään jäätelöstä,
ja koko maailma tykkää jäätelöstä.

Ystävällisin terveisin, Sopulit

Teksti ja kuva: Tiina Kontro-Heiskanen

Pressat.jpg

Jade taiteili Niinistön, Miika Mannerheimin.