Zemppari on läsnä

Varkaudessa zempparitoiminta on keskitetty koulu- ja opiskeluiässä oleville lapsille ja nuorille. Zemppareilla on kuukausittaiset tapaamiset, joissa vaihdetaan kuulumisia. Uusia zemppareita toivotetaan lämpimästi joukkoon mukaan ja tammikuun lopulla tähän koittaisi mahdollisuus seuraavan koulutuksen myötä. Zemppari-koulutus ei velvoita tai sido osallistujia mihinkään, mukaan voi tulla kuulemaan lisää. Nykyiset zempparit rohkaisevat, ettei zempparina toimiminen vaadi mitään erityisosaamista, täysi-ikäisyys ja läsnäolo riittävät. Puheissa korostuu se, että itse saa myös paljon yhteisistä hetkistä nuoren kanssa.

Zemppareiden
vertaistuki

Varkaudessa toimii tällä hetkellä aktiivisesti kuusi zempparia. Kuukausittaisista zemppareiden keskinäisistä tapaamisista on tullut tärkeitä, niissä erityisnuorisotyöntekijä Erja Kainulaisen tuella kahvitellaan ja jaetaan kokemuksia. Samalla saadaan vertaistukea ja ideoita tapaamisten sisällöistä. On istuttu tulillakin ja virkistytty yhdessä.

Zempparit ovat myös omien nuortensa kanssa kokoontuneet porukalla ja käyneet Kuopion Kotieläinpuistossa. Suunnitelmissa siintää yhteinen kevätretki pilkille.

Veijo Kärkkäinen on toiminut zempparina kolmisen vuotta ja Julia Eskola pari vuotta. Kärkkäisellä oli alussa kaksi nuorta ja toisen nuoren kanssa on jatkettu koko tämä aika, eikä loppua ole näkyvissä. Eskolalla on myös nuori pysynyt samana. Tukisuhteiden tavoitteet ja kestot mietitään ja tarkastellaan yhdessä nuoren ja hänen perheensä kanssa. Erja Kainulainen on mukana ja tukena kaikissa vaiheissa.

Kuka voisi kaivata turvallista aikuista rinnalleen ja hyötyisi zempparista? Joku voi tarvita tsemppausta kouluasioihin, tulevaisuuden miettimiseen tai uskaltautumiseen kohdata uusia tilanteita ja ihmisiä. Yhteydenotot zempparipyynnöissä tulevat pääsääntöisesti koulujen terveydenhoitajilta ja kuraattoreilta.

–Sitten katsotaan tilanne, onko joku zemppareista vapaana. Zempparit voivat myös itse toivoa, minkä ikäisen nuoren kanssa haluaisivat toimia. Minulla on myös tiedossa sekä nuorten että zemppareiden harrastuksia ja mielenkiintoja. Yhdistävä tekijä voi olla vaikka koirat, mutta välttämättä ei tarvita mitään yhteistä tekijää, toteaa Kainulainen.

Yhdessä tekemistä
ja olemista

Nuorten toiveita tapaamisille kysellään ja otetaan huomioon, zemppari voi myös ehdottaa ja keksiä yhteistä tekemistä.

–Kysyn nuorelta ennakkoon, mitä tehtäisiin. Nuori kysyy, mitä minä olen ajatellut. Yhdessä sitten mietitään, mitä tehdään. Välillä on ajateltu samaa asiaa. Vanhemmilta on lupa, että voidaan vapaasti liikkua ja käydä vaikka mökillä, jossa on kalastettu ja marjastettu. Nuori saattaa meille tullessaan sanoa, että nyt lähdetään koirien kanssa lenkille tai katsoa autotalliin, mitä projektia olisi menossa. Voidaan käydä vaikka kaupassa ja miettiä, mitä syötäisiin ja sitten ruvetaan ruoanlaittoon. Kyselen kouluasioiden perään ja hakiessani nuoren kotoaan, katson, onko oma huone siivottu. Puhelimen käyttöä rajoitellaan myös, kertoo Veijo Kärkkäinen hymyillen.

Kotinsa ovet omalle zempattavalle nuorelleen avannut Kärkkäinen kertoo, että aikaisemmin ovet olivat avoinna lasten kavereille. Ilmoitus zemppari-koulutuksesta sai miehen hakeutumaan toimintaan mukaan. Sana ”koulutus” ensin mietitytti, mutta huomattua tuli, ettei koulutus ollut sitä sanan perinteisessä merkityksessä. Kärkkäinen ja Eskola kokevat, että yhteenkuuluvaisuus toisten zemppareiden kanssa syntyi välittömästi ja luontevasti. Ikähaitari zemppareilla on tällä hetkellä 19-57 vuotta.

Julia Eskola on nuorensa kanssa tutustunut harrastusmaailmaan ja mahdollistanut nuorelle uusien asioiden kokemisen.

–Olen ollut kaverina ja rohkaisijana ja etsitty yhteisiä juttuja. Mietitty yhdessä myös tulevaa, juteltu ja käyty vaikka kävelyllä. Koulupalavereissa olen ollut mukana ja on tullut palautetta, että koulussa on mennyt paremmin.

Zemppari-koulutus
ei ole kalvosulkeisia

Eskola ja Kärkkäinen kertovat zempparitoiminnan olevan vastapainoa omalle työlle ja antavan paljon.

–Tulee tehtyä asioita ja lähdettyä vaikka viikonloppuna johonkin ja käytyä paikoissa, joissa ei muuten tulisi välttämättä käytyä. Suositellaan tätä kaikille, ei tarvitse olla mitään erityisosaamista, riittää kun on läsnä. Zemppari-koulutus ei ollut mitään kalvosulkeisia vaan keskustelevaa ja avointa.

Zemppari-koulutuksessa tärkeä ja konkreettinen osuus on sillä, kun nykyiset zempparit kertovat kokemuksistaan. Koulutuksessa käydään läpi myös vapaaehtoistyötä.

–Puhutaan lisäksi pelisäännöistä, mitä sovitaan tapaamisten suhteen, minkä verran on nuoren tavoitettavissa ja kysytään nuorelta, tervehditäänkö kaupungilla, kun nähdään omalla ajalla. Kuukausittain zempparit laittavat minulle tietoa tapaamisista ja saavat siten pienen kulukorvauksen. Jos joku on kirjoittanut, että jokin asia on mietityttänyt tapaamisessa, otan yhteyttä ja kysyn, vieläkö mietityttää vai onko asia selvinnyt. Yksin ei pidä jäädä miettimään. Välillä joku zemppareista jää tauolle tai toiminnasta pois, jos oma elämäntilanne muuttuu. Jos ei pysty sitoutumaan, on hyvä ja reilua tehdä se valinta. Joku saattaa myös ensin käydä zemppareiden tapaamisissa kuulemassa toisten kokemuksia ennen kuin ottaa oman nuoren, kertoo Erja Kainulainen.

Seuraava zemppari-koulutus järjestetään Varkaudessa
27.-28. tammikuuta.
Ilmoittautuminen 18. tammikuuta mennessä.
Kysy lisää Erja Kainulaiselta.
erja.kainulainen@varkaus.fi

Teksti ja kuva: Tiina Kontro-Heiskanen

Zempparit.jpg

Zemppaavat Veijo, Erja ja Julia.