Rintamamiestalo sai uuden elämän lapsiperheen kotina

Varkauden Käpykankaalle vuonna 1945 noussut rintamamiestalo on nähnyt paljon elämää vuosien varrella. Talon rakensi alun perin kauppiaspariskunta perheen sen hetkisiin tarpeisiin. Viimeisin omistaja oli Wartalo Kodit Oy, joka on Varkauden kaupungin omistama osakeyhtiö. Rakennuksessa toimi Varkauden Työterapisen Yhdistyksen ylläpitämä Päiväkeskus Kaleva, kunnes se muutti toisiin tiloihin.

Talovanhus päätyi myyntiin vuonna 2013 ja oli kaupan puoli vuotta, kunnes varkautelaiset Joona Koponen ja Sanna Paukkonen ostivat sen perheelleen tammikuussa 2015.

–Olimme etsineet juuri rintamamiestaloa ja sellaista rakennusta, jonka voimme laittaa itse, he kertovat.

Rakennus sijaitsee lyhyen matkan päässä Varkauden keskustasta ja sen läheisyydestä löytyvät koulut ja päiväkoti. Tänä päivänä taloa asuttavat Koposen ja Paukkosen lisäksi 2,5 -vuotias Oiva ja 10 kuukautinen Olivia sekä Lyyli koira.

Huonejärjestys uusiutui
nykypäivän tarpeisiin

Rakennusalan ammattilaisena Koponen on tehnyt remontista paljon puolisonsa kanssa itse. Työn alkuvaiheessa hän oli useita kuukausia lomautettuna silloisesta työstään. Mukana talkoissa on ollut sukulaisia ja ystäviä, joiden joukkoon lukeutui myös eri alojen osaajia. Myös Savon ammattiopiston opiskelijat osallistuivat työhön. Paukkosen mukaan he eivät käyttäneet palkattua työvoimaa kuin pakollisiin töihin. Muu osaaminen on löytynyt lähipiiristä.

–Sähkö- ja putkimies ovat ainoita työmiehiä, joita olemme palkanneet.

Kaksikerroksisen rintamamiestalon remontti käynnistyi kevättalvella 2015 keskikerroksen purkutöillä. Tavoitteena oli saada yksi kerros asuinkuntoon, jonka jälkeen työt jatkuivat yläkerrassa. Oman paineensa aikataulussa pysymiseen loi pariskunnan syyskuussa 2015 syntynyt esikoinen, jonka vuoksi talon haluttiin olevan hyvissä ajoin asuinkunnossa.

Keskikerroksessa vanhat pintamateriaalit purettiin ja tilalle valittiin gyproc-levyt sekä laminaattilattiat. Olohuoneen ja keittiön lisäksi kerroksesta löytyvät makuuhuone sekä wc. Kerroksen huonejärjestystä ei juuri muutettu, keittiö vain siirrettiin toiseen huoneeseen.

Aiempaan huonejärjestykseen suurin muutos tehtiin yläkerrassa, jossa kylmät vinttitilat otettiin tehokkaasti käyttöön. Ostohetkellä rakennus oli 113 m2, muutosten myötä neliöt ovat kasvaneet ja ne ovat tällä hetkellä 130 m2. Kellarikerros on kooltaan 55 m2. Yläkerran yhdestä isosta tilasta luotiin vanhempien makuuhuone, lasten makuuhuone sekä suihku ja wc-tilat. Lasten huone rakentui kokonaan aiemmin vinttinä toimineeseen tilaan. Vanhoista kylmätiloista perhe sai lisäksi käyttöönsä runsaasti säilytystilaa.

Julkisivu on kokenut myös päivityksen. Aiempi valkoinen mineriittilevy on purettu ja vaihdettu harmaasävyiseen puupaneeliin. Talon luultavasti alkuperäinen alumiinipeltikatto korvautui uudella peltikatolla. Lastenhuoneen kohdalle on rakennettu parveke ja sisäänkäynti on muuttunut käytännöllisemmäksi perheen tarpeisiin. Kuisti on eristetty lämpimäksi tilaksi ja pääoven jatkona on viihtyisä terassi.

Sisustuksessa näkyy
asukkaiden käden jälki

Pintamateriaaleja ja sisustusta suunniteltaessa pariskunta on halunnut suosia vanhanaikaista tyyliä ja perinteistä kotimaista käsityötä. Keskikerroksessa tavoitteena oli aluksi jättää näkyviin talon alkuperäistä lautaseinää, mutta lopulta päädyttiin tummaan hirsipaneeliin. Lautaseinä on puolestaan näkyvissä yläkerrassa, jossa päämakuhuoneeseen jätettiin esiin lisäksi osa tiiliseinää.

Pariskunta kertoo löytäneensä rakennustarvikkeet hyvin paikkakunnan rakennusliikkeistä. Ainoastaan muutama wc-kaluste on tilattu verkkokaupasta ja noudettu Kuopion myymälästä.

–Puutavara on ostettu paikallisilta sahoilta, Paukkonen toteaa.

Asukkaiden arvostus kestäviin materiaaleihin ja perinteisiin menetelmiin näkyy läpi koko kodin. Alakerran tummempien pintojen vastakohtana yläkerrasta löytyy vaaleita pintoja ja valkoiseksi maalattua puuta. Huoneissa on harkitusti sijoitettuja kauniisti entisöityjä huonekaluja, jotka ovat löytäneet uuden elämän arkisestä käytöstä. Lasten huoneesta löytyy perinteinen kaksipaikkainen pulpetti, vanhempien makuuhuoneesta lipasto ja olohuoneesta suvun vanha kaappi. Paukkosen mukaan entisöimistä odottaa yhä moni esine, kuten pesukomuutti.

Vanhan ajan sisustusesineitä ja huonekaluja hankkiessa on hyvä olla koko ajan hereillä. Perheen kotiin on tehty löytöjä niin kirpputoreilta, suvun aarteista kuin tuttavilta. Keittiön keskeisellä paikalla sijaitsee Savon ammattiopistossa mittatilauksena teetetty koivupöytä, jonka Koponen ja Paukkonen suunnittelivat itse. Ruokapöytä koostuu valkoiseksi maalatuista jaloista, jykevistä lakatuista koivulaudoista sekä kirkkaasta lasilevystä.

–Löysimme vanhat koivulaudat erään pariskunnan ladosta, ne olivat olleet siellä varmaan vuosia , Paukkonen muistelee.

Työ vanhan talon
parissa jatkuu

Rintamamiestalon korjaustyön aikana syntyi ilahduttavan vähän yllättäviä tilanteita. Vanhan talon rakenteet olivat ehjät ja terveet, lukuun ottamatta pieniä virheitä. Yksi vauriokohta löytyi verannasta, jonne oli syntynyt kosteusvaurio aiemman rakennusvirheen myötä. Toinen korjausta vaativa kohta sijaitsi kylmässä vinttitilassa, mutta vaurioiden korjaus onnistui suuremmitta ongelmitta.

Lämmitysjärjestelmän valinnan vuoksi Paukkonen joutui hautaamaan haaveet yläkerran alkuperäisesta lautalattiasta. Talossa oli ollut käytössä kallis sähkölämmitys, joka vaihdettiin öljykattilaan ja siihen kytkettyyn vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Kaikissa asuintiloissa otettiin käyttöön lattialämmitys, mikä vaikutti lattiamateriaalien valintaan. Lämmitysjärjestelmän osalta pariskunta selvitti erilaisia vaihtoehtoja ja pyysi tarjouksia muun muassa maalämmöstä.

–Koimme, että vesikiertoinen lattialämmitys sopii tähän rakennukseen, he kertovat.

Aikaa rakennuksen korjaustöihin on kulunut tähän mennessä kaksi vuotta ja pariskunta toteaakin että työ on vastannut uuden talon rakennusta. Viimeinen vuosi kodissa on keskitytty työn tuloksista nauttimiseen, mutta omakotitalosta rakennustyöt eivät lopu. Koposen mukaan seuraavaksi vuorossa ovat sokkelilevyjen asennukset sekä kellarikerros. Talon alin kerros on muuten alkuperäisessä kunnossa, mutta sauna- ja kylpyhuonetilat on uusittu vuonna 2005.

–Ja kesällä laitamme pihan kuntoon, Paukkonen täydentää.

Teksti ja kuvat: Riika Paukkonen

julkisivu1.jpg

Varkauden Käpykankaalla sijaitseva rintamamiestalo on kokenut perusteellisen remontin, jonka myötä talon käyttöikä jatkuu tuleville vuosikymmenille.

makuuhuone.jpg

Talon päämakuuhuoneessa talon vanha elämä saa reilusti näkyä.

keittio.jpg

Ruokapöytä on teetetty keittiöön mittatilauksena. Sen taustalla näkyy seinämateriaalina käytetty tumma hirsipaneeli.