Historian tapahtumapaikat heräävät eloon Leppävirran museotiellä

Aurinkoisena kesäpäivänä Nikkilänmäentien varret kukkivat, kielot ovat peittäneet vanhan kiviaidan ja niittykukat värittävät vanhoja perinnemaisemia. Soratiellä on nähtävissä useita vanhoja rakennuksia. Aapilan päärakennus sekä tilan muut rakennukset sijaitsevan tien vierellä. Tilalla syntynyt Tuomo Kansanen kertoo, että tie kulkee aivan vanhan kivinavetan nurkalta. Vuonna 1870 rakennettu päärakennus toimi aikanaan kestikievarina 1920-luvulle saakka. Päärakennus rakennettiin aluksi kauemmas tiestä, korkeammalle mäelle. Kansasen mukaan kuvernöörin vierailu sai aikaan tilalla muutoksia.

–Kuvernööri saapui kestikievariin ja juuttui vaunuillaan rinteeseen. Hän joutui kävelemään lopun matkaa hienoilla kengillään. Tapauksen vuoksi kuvernööri määräsi, että kestikievari on siirrettävä maantien varteen tai muuten se on lopetettava.

Maisemia täydentävät
vanhat sukutilat

Nikkilänmäen museotie sijaitsee 2,4 kilometrin matkalla Leppävirran kirkonkylältä etelään. Se kulkee valtatie 5:n suuntaisesti ja maisemat näkyvät osittain uudelle tielle. Nikkilänmäentie on Leppävirran ja samalla koko Pohjois-Savon vanhimpia käytössä oleviä teitä. Ensimmäiset lapioniskut upotettiin maahan leppävirtalaisten talonpoikien toimesta jo 1600-luvulla. Kansasen mukaan tiestä haluttiin aluksi rakentaa ratsupolku postin kulkua turvaamaan. 1770-luvulla tietä levennettiin Kustaa III:n käskystä kärrytieksi. Kansanen kertoo, että tie oli tällöin kymmenen kyynärää eli noin kuusi metriä leveä ja Savon maantieksi kutsuttu tieosuus yhdisti Savon Suomenlahden rannikkokaupunkeihin.

–Vanhaa tiepohjaa on jäljellä vielä Häikiässä ja Timolassa.

Aapilassa on kestikievarin lisäksi 1880-luvulla rakennettu navetta sekä kylän ensimmäinen kaupparakennus, jossa kaupankäynti aloitettiin vuonna 1861. Kansasen esi-isä rakensi Aapilan kaupan kievarin yhteyteen.

Tunnetun leppävirtalaisen vaikuttajan Pekka Kansasen kotitalo sijaitsee Pekkalassa. Päärakennus on vuodelta 1879 ja suuri kivinavetta 1890-luvulta. Kansanen kertoo, että alueella sijaitsee myös vanhoja kruununtiloja, kuten Nikkilänmäki ja Flinkkilä. Nikkilänmäellä sijaitsi aikoinaan postitalo, joka on sittemmin purettu. Flinkkilä sijaitsee museotien eteläpuolella ja tilalla on toiminut myös kestikievari. Flinkkilän historia kietoutuu aina Suomen sodan aikoihin, jonka yksi merkittävä taistelu sai alkunsa tilalla. Vuonna 1808 alueella liikkuneet venäläiset ja suomalaiset joukot kohtasivat Flinkkilän mailla, josta kehkeytyi lopuksi Kalmalahden taistelu.

Kauniissa maalaismaisemassa sijaitsee useita muistomerkkejä. Museotien pohjoisessa alkupäässä sijaitsee suomen sodan aikana käydyn Kalmalahden taistelun muistomerkki. Lisäksi sen vieressä on museotien opastetaulu. Pekkalan tilan kohdalla tien varrella sijaitsee vuonna 1997 pystytetty Kansasten sukumuistomerkki, jonka ylläpidosta vastaa Kansasten suku.

Uusi tielinjaus
hiljensi liikenteen

Valtatie 5 kulki Nikkilänmäen yli aina 1950-luvun lopulle saakka. Uusi tielinjaus valmistui vuonna 1958. Tiehallinto nosti 1980-luvulla historiallisesti merkittäviä tieosuuksia museotievalikoimaan ja Nikkilänmäentie valittiin 19. museotien joukkoon. Nikkilänmäen museotien pituus on 2,4 kilometriä, jonka lisäksi tie jatkuu vanhan valtatien 5:n päällä ja yhdistyy uuteen. Nikkilänmäen museotie on yksityistie, jonka tienhoidosta ja talvikunnossapidosta vastaa Leppävirran kunta.

Historiallisella tieosuudella on ollut aikojen saatossa monta nimeä ja sitä on kutsuttu myös Kuninkaan tieksi, Kustaa IV Aadolfin mukaan. Kansanen kertoo tarinasta, jonka mukaan Ruotsin kuningas saapui Suomeen kiertomatkalle vuonna 1802. Seurue oli niin suuri, että siihen kerrotaan kuuluneen 296 hevosajoneuvoa ja yhteen vaunuista oli nostettu jopa viinikellari. Kuningas herätti varmasti huomiota paikallisessa asutuksessa, kulkiessaan läpi koko pitäjän.

Nikkilänmäen museotie

Omistus: Yksityistie
Ylläpito: Leppävirran kunta
Rakennusvuosi: Postilinja 1600-luvulla. Nikkilänmäentien tielinja 1740-luvulla.
Erikoista: Tieosuutta kutsutaan myös Kuninkaan tieksi, vuonna 1802 Suomessa vierailleen Ruotsin kuninkaan Kustaa IV Aadolfin mukaan.
Avoinna: Museotiehen voi tutustua omatoimisesti milloin vain.

Teksti ja kuvat: Riika Paukkonen

maisema1.jpg

Nikkilänmäentie on kaunista perinnemaisemaa. Tieosuus on yksi Tiehallinnon museoteistä.

kiviaita.jpg

Kielon kukinta on peittänyt vanhan kiviaidan.

suku_muistomerkki.jpg

Kansasten suvun vanha kotipaikka on sijainnut Nikkilänmäellä vuodesta 1738. Muistomerkki sijaitsee Pekkalan tilan suuren kivinavetan edustalla.