Olohuone on kaupunkilaisten yhteinen kohtaamispaikka

Arkisena torstai-iltapäivänä Olohuoneessa on tarjolla koettavaa kaikille aisteille. Kauppakatu 13:ssä sijaitsevan liikehuoneiston ikkunoita somistaa paikallinen osaaminen ja heti oven avattua sisältä tulvahtaa vaistapaistettujen leipien tuoksu. Meneillään on ensimmäinen ruoka-aiheinen kurssi, joita Olohuoneella järjestetään kevään aikana yhteistyössä Savon silmut -hankkeen kanssa. Kurssin vetäjä Tarja Luostarinen kertoo innostuneensa hapanjuurileivonnasta vuosi sitten. Sen jälkeen leipää on syntynyt omien tarpeiden lisäksi läheisille ja tuttaville. Omia taikinajuuriakin on jo useita.

–Leipominen on minulle kuin terapiaa. Aina pitää yrittää ideoida uusia reseptejä, hän kuvailee.

Parhaimmillaan Olohuone tarjoaakin tiloja erilaisille toimijoille ja luo kuntalaisille mahdollisuuksia yhteisölliseen toimintaan. Kun Olohuoneen emäntä Marika Walldén astui tyhjillään olevaan liikehuoneistoon ensimmäisen kerran tammikuun alussa, valmiina olivat vain seinät. Walldén tarttui rohkeasti haasteeseen ja alkoi solmia yhteyksiä paikallisten toimijoiden kanssa. Tilat kalustettiin kaupungin omilla ylijäämäkalusteilla, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Aiempaa kokemusta yhteisöllisestä toiminnasta Walldénilla oli muun muassa Etelä-Suomesta, jossa hän työskenteli Pihlajamäen sekä Oulunkylän asukastaloilla.

–Koen, että minulla oli helppoa tulla Olohuoneeseen töihin, sillä konsepti on samankaltainen kuin asukastaloilla, hän toteaa.

Linkki kaupungin ja
asukkaiden välille

Varkauden Olohuoneen tavoitteena on tarjota alusta kuntalaisten osallisuudelle. Se toimii monitoimipisteenä niin kuntalaisten, yhdistysten, yhteisöjen kuin kaupungin yksiköiden käytössä. Varkautelaisten lisäksi ovet ovat avoimet kaikille ohikulkijoille, myös matkailijat voivat käydä sieltä vinkkejä alueen tutustumiskohteista.

Aloitteita kuntalaisten yhteisestä tilasta on syntynyt monissa tilaisuuksissa. Varkauden kaupungin Työllisyysohjelma 2017-2020 on hahmotellut ”Koko kansan kamaria”, jonka lähtökohtana olisi kuntalaisten osallisuuden lisääminen ja toiminnan kohderyhmänä olisivat kaikki kuntalaiset. Varkauden työllisyysyksikkö on ollut aktiivisesti käynnistämässä Olohuoneen toimintaa ja sen henkilökuntaa on tavattavissa tiloissa joka keskiviikko.

Osallistu oikeesti! -idealeirillä joulukuussa 2017 kuntalaisilta nousi esiin useita kaupungin kehittämisideoita, joista yksi oli yhteisen tilan saaminen asukkaiden käyttöön.

–Olin pitämässä silloin idealeirillä popup-kahvilaa ja Olohuoneen kaltaista paikkaa, jossa voisi piipahtaa kahvilla, kaivattiin jo silloin, Tarja Luostarinen muistelee.

Toimintaa on käynnistetty kaupungin omana työnä ja helmikuun alussa Olohuoneessa vietettiin avajaisia. Monipuolisista tiloista löytyy pieni kahvila, asiakastietokone sekä ammattikäyttöön soveltuva keittiö. Seinillä on nähtävillä Varkauden Kameraseura ry:n kuukausittain vaihtuva valokuvanäyttely. Näyteikkunassa on tilaa sekä paikallisille yrittäjille, että harrastustoiminnalle. Myynnissä on Varkauden kaupungin Työpajalla syntyneitä tuotteita, kevään aikana joukkoon tulee Varkaus-tuotteita. Walldénin lisäksi toimintaa avustavat neljä kuntouttavan työtoiminnan työntekijää sekä useat kolmannen sektorin toimijat.

Olohuone on tärkeässä roolissa tiedon välittäjänä kaupungin ja kuntalaisten välillä. Kaupungin työntekijät jalkautuvat tiloihin säännöllisesti tekemään etätyötä.

–Voin kirjata asiakkaan esiintuoman asian ylös ja viedä sitä eteenpäin. Opastamme lisäksi sähköisen Varkauden Palautepalvelun käyttöön, johon voi jättää viestin halutessaan nimettömänä, Walldén selvittää.

Olohuoneella on avoimet ovet joka arkipäivä kello 10-16. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat ovat varattavissa muuhun käyttöön. Tiloihin on syntynyt jo säännöllistä toimintaa, muun muassa Warkautelaiset ry järjestää kaikille avoimia teemallisia asukasiltoja parittoman viikon maanantaina klo 17-19. Pääsiäisen jälkeen asukasillat ovat parillisilla viikoilla.

–Yhdistykset voivat varata tiloja minun kauttani maksutta käyttöönsä, Walldén kannustaa.

Ylijäämäruoka jalostuu
yhteisessä keittiössä

Valtakunnallisesti toimiva Yhteinen keittiö -toimintamalli otetaan käyttöön Varkaudessa maaliskuun aikana. Kirkkohallituksen koordinoima hanke on yksi hallituksen kärkihankkeista ja sen tavoitteena on luoda kaikille avoimia matalan kynnyksen tiloja, joissa yhdessä toimimalla luodaan yhteisöllisyyttä. Toimintamalli on otettu käyttöön 36:lla paikkakunnalla ja 18:sta maakunnassa.

Yhteinen keittiö -toimintamallia on rakennettu kunnissa seurakuntien diakoniatyön, kuntien rakenteellisen sosiaalityön ja eri järjestöjen toiminnan yhteistyönä. Walldén kertoo, että Varkaudessa mukana on kaupungin sekä eri seurakuntien lisäksi marttayhdistyksiä ja muita kolmannen sektorin toimijoita. Toiminnassa tullaan hyödyntämään Waltterin koulun sekä kauppojen ylijäämäruokaa. Yhteinen keittiö tulee näkymään aluksi soppapäivinä, jotka järjestetään 13. maaliskuuta lähtien keskiviikkoisin kello 11-12 Olohuoneessa.

–Tulemme tuunaamaan yhdessä ylijäämäraaka-aineista soppaa, joka tulee myyntiin kahden euron hintaan. Raaka-aineiden tarjonnasta riippuen keitot voivat vaihdella päivän aikana, Walldén kertoo.

Paikallinen osaaminen nostetaan
vuoden aikana esiin

Varkauden kaupunki on vuokrannut Kauppakadun tilat käyttöönsä aluksi vuoden ajaksi. Olohuoneen emännällä on hautumassa useita ideoita, joita jalostetaan kävijöiden kanssa. Toiminta muotoutuu toiveiden mukaan, joten palaute on tervetullutta.

Walldén kiittelee paikallista harrastustarjontaa. Kirjastossa käydessään hän tapasi lautapelien harrastajia ja hän suunnittelee, että lajia voisi tuoda Olohuoneelle aiemmin suunniteltujen bingon ja päiväkaraoken lisäksi.

–Aion selvittää seuraavaksi yhteistyötä Varkauden neuvoloiden kanssa. Neuvolat ovat mukana 100 minuuttia taidetta -hankkeessa, jonka toimintaa voisi tuoda Olohuoneeseen.

Teksti ja kuvat: Riika Paukkonen

 

Olohuone1.jpg

Marika Walldén ja Tarja Luostarinen valmistivat Olohuonella taikinajuureen leivottua leipää.

olohuone2.jpg

Tilat taipuvat monipuolisesti erilaiseen toimintaan. Esillä on muun muassa Varkauden Kameraseura ry:n vaihtuva valokuvanäyttely.