Metsän lumoa ja otuksia

Soisalo-opiston kuvataidekoulun, käsityökoulun ja taideleikkikoulun kuvisryhmien Metsässä –näyttelyn avajaisia vietetään 19. maaliskuuta Varkauden kirjaston näyttelysalissa kello 17.30-19. Kuvataidekoulun 10-11 –vuotiaiden periodiryhmä esittää avajaisissa itse suunnittelemansa performanssin. Näyttely on avoinna 20.-30. maaliskuuta kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn non-stop -taidetyöpajoissa pääsee kokeilemaan kohopainotekniikkaa, jolla valmistuu hauskoja metsässä viliseviä hahmoja ja otuksia. Avoimet työpajat ovat kirjastolla 25. ja 27. maaliskuuta kello 16.30-18.

Luovan ajattelun ja
tekemisen kautta

Kuvataiteen suunnittelijaopettaja Kaarin Oresmaa sanoi, että luovuudella ei ole rajoja ja jokaisella kuvataidekoululaisella on on mahdollisuus kokeilla ja oppia erilaisia kuvataiteen tekniikoita ammattitaitoisten opettajien ja ohjauksen johdolla.

–Kuvataidekoulussa opitaan kuvan tekemiseen liittyviä asioita luovan ajattelun ja tekemisen kautta. Onni on tehdä taidetta –ajatus kuvastaa hyvin tätä näyttelyä ja oppilaat ovat innolla ja suurella sydämellä rakentaneet ja tehneet näyttelyyn tulevat teokset.

Kuvataidekoulun 7-18 -vuotiailta lapsilta ja nuorilta on näyttelyssä esillä maalauksia, keramiikkaa, taidegrafiikkaa ja kokeilevaa taidetta hohtavine elementteineen.

–Teoksissa tulee esille kuvataidekoululaisten taidokas ote soveltaa luovasti erilaisia elementtejä maalauksiin ja kolmiulotteisiin teoksiin. Taideleikkikoulun 5-6 -vuotiaiden Värikäs sivellin -ryhmä ja 4-5 -vuotiaat Taideseikkailijat ovat tutkineet ötököiden maailmaa. Kiemurtelevia, lentäviä, maan alla piileskeleviä ötökkä-teoksia voi nähdä näyttelyssä.

Mitä metsässä
mahtoikaan vilahtaa

Rautalankakehikon, paperin ja erilaisten pintamate-riaalien avulla oppilaat olivat tehneet isoja metsän hahmoja ja eläimiä. Ansa Asikainen kertoi omasta hahmostaan, ettei ollut sitä erityisemmin suunnitellut, siitä muotoutui omanlaisensa. Katsoja voi nähdä teoksessa peikkoa, prinsessaa tai kenties ihan jotain muuta. Amalia Oresmaa kiinnitteli viimeisiä yksityiskohtia metsiemme kissaeläimeen ilvekseen. Amalia kertoi tykänneensä Silkclay-silkkimassan käsittelystä, josta valmistettiin erilaisia otuksia, outojakin ja satumaisia ja omassa hahmossaan tyttö näki sekä ihmistä että eläintä.

Kaarin Oresmaa kertoi, että joidenkin hahmojen syntyyn johdatteli se ajatus, että vain oppilas itse oli nähnyt vilauksen metsien otuksesta ja miltä se mahtoikaan näyttää.

–Luovaa soveltamista on käytetty eri materiaaleissa ja tekniikoissa. Ei liian perinteistä, että paperi olisi aina maalauspohjana. On yhdistetty paperille maalattu kuva ja pleksiä, johon maalaamalla on saatu vedenomaista tunnelmaa.

Mahdollisuus
kokeilla ja osallistua

Suvi Turunen pohjamaalasi taulupohjaa akryylimaalilla. Tottunein siveltimen vedoin kangas sai tällä kertaa keltaista väriä. Myöhemmin työtä jatketaan tekemällä siihen kasviotutkielmaa, innoittajina vanhat kasviaiheiset kuvat, joissa on monenlaista kuviota ja muotoa. Naamioiden tekeminen oli jäänyt Suville mieleen, niissäkin on näyttelyyn luvassa tarumaisia metsän hahmoja.

Opettaja Oresmaa kertoi, että kestävän kehityksen periaatteella hahmojen pohjana käytettiin muovisia mehupurkkeja, joita sitten vuorattiin ja valmistettiin erilaisin kierrätysmateriaalein. Hyödynnetty on niin lamppuja kuin cd-levyjäkin. Luonnon materiaalejakin on mukana, kiviteoksien päällä istuu tai asustaa monenlaista peikkoa, osalla niistä naavaa ja pieniä käpyotuksiakin kätkeytyy metsään.

–Metsässä-näyttely on polku metsän ihmeelliseen ja elämää sykkivään maailmaan. Näyttely kertoo metsän elämästä ja sen eri tasoista. Elämästä maan pinnan yläpuolella, elämästä maan päällä ja elämästä maan alla. Metsä –teemaa on tutkittu eri näköaloista eri keinoin kuten konkreettisesti tutustumalla metsän eläimistöön ja kasveihin sekä mielikuvitusmatkailemalla sadunomaisesti.

Osallisuus ja osallistuminen on osa näyttelyn henkeä. Avajaisten taidetyöpajassa tehdään piirtäen ja värittäen yhteistä taideteosta Ruohikossa rahisee. Teos tulee olemaan esillä myös näyttelyn ajan. Non-stop –työpajoissa tehdään kohopainannalla metsän olioita ja otuksia aluksi vedostamalla kuva paperille ja sitten liittämällä se yhteiseen taideteokseen.

–Vedostuksia voi tehdä useita ja viedä osan kotiin. Mukana työpajoissa on kuvataidekoulun oppilaita ja opettajia sekä Vekara-Varkaus. Teos on esillä näyttelyn ajan. Työpaja sopii 5-vuotiaasta ylöspäin ja on vapaa pääsyinen.

Teksti ja kuvat: Tiina Kontro-Heiskanen

Kuvis1.jpg

Amalia viimeistelee ilvestään.

Kuvis2.jpg

Ansa ja hänen valmistamansa metsän hahmo.

Kuvis3.jpg

Suvi maalaa pohjaa tulevalle kasviotutkielmalle.