Varkauden uudistuvat matkailukohteet vetävät puoleensa

Kesäisinä päivinä Varkauden kaupungin läpi virtaava Pirtinvirta houkuttelee veneilijöitä ja Hertunrannan puistot sekä rantabulevardi täyttyvät ihmisistä. Keskustan palvelujen läheisyydessä sijaitsee suosittu Hertunrannan uimaranta, josta löytyy matala hiekkaranta koko perheen uimaretkiä varten. Hertunranta on ollut houkutteleva kesänviettopaikka vuosikymmenten ajan ja tämän kesän aikana niemen ilme ehostuu entisestä. Matkailukoordinaattori Eeva Lemiläinen Navitas Yrityspalveluista kertoo, että liikuntapaikan rakennustyöt käynnistyivät toukokuussa ja ulkokuntoilulaitteiden asennus valmistuu heinäkuun puolessa välissä. Ulkoilijoiden käyttöön tulee erilaisia kuntoilulaitteita, kuten kuntopyöriä, auringonpalvojien omaa aluetta unohtamatta.

–Viime vuosien kehityksen myötä Hertunrannasta on muodostunut hyvin edustava ja tyylikäs alue, Lemiläinen kuvailee.

Kesä täyttyy tapahtumista
ja kulttuurikohteista

Kun kesäpäivän on viettänyt ulkoilmassa, kaupunki tarjoaa hyviä mahdollisuuksia kultuurinnälkäisille kesälomalaisille. Päiviönsaaren historiallisten rakennusten yksi helmistä on Taidekeskus Väinölä, jonka tarjonta on jälleen uudistunut. Kalakukko -katujuna on saanut uuden kodin Marja-Muusa ja Timo Hämäläisen luota ja kesällä tarjolla on Kalakukko Katujuna-ajeluja Varkaus 90-vuotta -juonnolla. Lemiläinen muistuttaa, että toukokuussa avattu Iloa-Elämää Naivistit Taidekeskus Väinölässä -näyttely on valtakunnallisesti merkittävä, vastaavaa ei ole kuin Iittalassa. Pupu-taideseikkailun kautta myös perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan 24. elokuuta saakka kestävän näyttelyn pariin. Lisäksi koettavana on Wäinölä-pihapiiritapahtumia ja nukketeatteria.

–Näyttelyssä on esillä jälleen töitä 60:ltä taiteilijalta, mukana on aina uusia nimiä.

Jos Varkauden kesä alkaa naivistien saapumisella kaupunkiin, niin heti sen jälkeen 10.-16. kesäkuuta vietetään Vekara-Varkaus festivaaliviikkoa. Lemiläinen kertoo, että tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan viettävä festivaali on valtakunnallisesti monipuolisin lastentapahtuma, jonka käsiohjelma sisältää runsaasti toimintaa. Varkauden kesästä löytyy Lemiläisen mukaan hienoja tapahtumia ja kesäteattereita, joista riittää jokaiselle viikonlopulle nähtävää ja koettavaa. Kesän päättää jälleen hienon kattauksen koonnut Sampea ja Samppanjaa -festivaali.

–Kesäkuussa Kangaslammilla järjestettävät Lypsyjakkaranheiton SM-kilpailut lukeutuu mielenkiintoisten tapahtumien joukkoon, vastaavaa ei ole muualla.

Jännittäviä
lähiruokaelämyksiä

Paikalliset kahvilat ja ravintolat houkuttelevat nauttimaan uusista makuelämyksistä, joten nälkäisenä kotiin ei tarvitse lähteä. Kesämatkailijoille myös majoitusvaihtoehdot ovat viime vuosien aikana parantuneet ja tarjonta on laajentunut. Pirtinvirran varrelta löytyvä Konttiravintola Morton laajentaa toimintaansa ja tänä kesänä katetussa ravintolassa ruokailu ei jää säästä kiinni. Saman vesistön äärellä on keväällä avautunut Harri’s Kitchen. Lemiläinen pitää hienona, että kaupungista löytyy kaksi rantaravintolaa, joissa on tarjolla trendikästä lähiruokaa. Ravintola- ja kahvilatarjontaan lukeutuu myös asiakkaiden suosion saanut Gaffer-Cafe Forumissa sekä uusimpina persoonallinen Kukkakievarin musiikkikahvila Puurtilassa ja kahvilalaiva Navitaksen laiturissa. Jos puolestaan mielii suunnata kaupungin laelle, on Terassikahvila Torni oikea osoite.

–Varkauden vesitornissa sijaitseva kahvila on saanut lasitetun sisäterassin, joten uskon, että se vetää entistä enemmän kävijöitä, hän kuvailee.

Koko kaupunki mukana
juhlavuoden vietossa

Kesän voi kokea parhaiten kaupunkia ympäröivien vesistöjen kautta. Lähelle luontoa pääsee helposti useiden luontopolkujen, kuten Kämärin luontopolun kautta. Kolmen kilometrin mittaisen Kämärin luontopolun aluetta päivitetään ja se on tulossa osaksi Outdoors Finland -retkeilyportaalia. Navitaksen laiturista käynnistyvät aivan uutena palveluna kylpyläristeilyt, jotka toteuttaa Blue Lake Cruises. Lemiläinen kertoo, että yhtiön aluksilla voi risteillä Rantasalmelle Järvisydämeen.

Juhlavuoden kunniaksi 90-vuotias Varkaus kokoaa kaupungin asukkaat kaksipäiväiseen tapahtumaan elokuun viimeisenä viikonloppuna. Lemiläisen mukaan perjantaille on koottu ohjelmaa erityisesti nuoria silmällä pitäen ja lauantaina Kisapuistossa on puolestaan koko kaupungin juhla. Juhlavuoden teemana on Valoa Warkaudessa ja se näkyy erilaisina tapahtumina läpi vuoden.

Teksti: Riika Paukkonen, kuvat: Timo Heinonen, Varkauden kaupunki

Varkaus1.jpg

Vekara-Varkaus täyttää jo 25 vuotta.

Varkaus2.jpg

Taidekeskus Väinölässä on luvassa tapahtumarikas kesä,Timo ja Marja-Muusa Hämäläinen iloitsevat.