Luonnon voimaa nuorten ilmaisemana

Avajaisissa oli paikalla Nuortenpajan väki sekä kahvilan leipovat, kukkailevat ja musisoivat siskokset. Luontoteema solahti piha-aitan hirsiseinille kuuden Nuortenpajan nuoren naisen valokuvien, tussi- ja puunakynäpiirroksien ja mustetöiden muodossa. Kesäpäivän tunnussa läheisyyttä toivat pihapiirissä asustelevat hevoset, kanat ja kanit.

Kädenojennus nuorilta nuorille

Nuortenpajan yksilövalmentaja Kaisa Mäntymaa avasi nuorten taidenäyttelyn ilmaisemalla arvostuksensa nuorille kahvilayrittäjille, jotka olivat heti valmiita tarjoamaan tilan toisten nuorten taiteelle.

–Tämä on sellainen kädenojennus nuorilta nuorille. Ei ole ollenkaan pieni asia toimia alaikäisinä kahvilan yrittäjinä ja mielummin ihmiset täällä käyvät kuin kaupungin melskeessä. Paikkana tämä on luonnon keskellä, vaikka autojen ääniä kantautuukin tieltä. Taidenäyttelyn nimenä on Luonnon voima ja se näkyy taiteilijoiden suhteessa luontoon ja eläimiin. Mikä voisi olla parempi paikka näyttelylle kuin tämä?

Näyttelyn taiteilijoista kaikki eivät olleet päässeet avajaisiin paikalle ja Mäntymaa kertoi heidän terveisiään ja ajatuksiaan siitä, miten ja millä lailla luonto on vaikuttanut heidän taiteeseensa.

Kahvilayrittäjät olivat ehtineet taidetta jo ennen avajaisia aitan seiniltä kurkata ja Eerika Nissilä sanoi nuorten taiteen herättävän ihastusta ja arvostusta. Näyttelyä katsoneilta Nuortenpajan nuorilta tuli myös arvostavia kommenteja.

Avajaistunnelmassa siliteltiin hevosia ja seurailtiin kanojen touhuja sekä ihasteltiin kaneja. Ruusuisista kupeista nautittu kahvi tai tee ja Britakakku nautittiin musiikkiesityksen siivittämänä. Kiireettömyyden tunne vallitsi luonnon tehdessä tehtäväänsä rauhoittavana elementtinä.

Omannäköistä
luomista ja havainnointia

17-vuotiaalla Annilla on yhdeksän vuoden kokemus oman kameran käytöstä, välineet ja tekniikat ovat monipuolistuneet matkan varrella. Isän kanssa on jaettu valokuvaamisen maailmaa pienestä tytöstä asti. Valokuvaaminen on osa Annin elämää ja tapa havainnoida ja tallentaa luontoa. Annin kuvaamaksi ovat tulleet saimaannorpat, taivaan ilmiöt, vesipisarat ja eri vuodenajat. Valokuvaaminen vie mukanaan ja auringon nousun kuvaamisen tähden on tullut herättyä kolmelta aamuyöstä. Avajaisten aamupäivässä nuoren naisen ajatuksissa oli tulevan illan kuvausreissu.

Iina ja Milla korostivat fiiliksen merkitystä taiteen tekemisessä ja piirtämisessä. Iina kertoi saavansa eläimistä voimaa ja ottavansa puuväritöihinsä välillä jonkin idean tai mallin ja muokkaavansa siitä omannäköisen. Milla sanoi, ettei tavoittele töillään välttämättä todentuntua ja tykkää, että teoksessa on yleensä yksi värikohta.

Taiteilijanimimerkillä Porkkanakettu mustetöitä esittelevä nuori nainen välitti Kaisa Mäntymaan välityksellä viestiä omasta tyylistään, joka on semirealismia konkretian ja sarjakuvamaisuuden yhdistyessä.

Kukkakievarin
musiikkikahvila
Kopolanvirrantie 182
78610 Varkaus

Teksti ja kuva: Tiina Kontro-Heiskanen

Luonnonvoima1.jpg

Taidenäyttelyn avajaisissa nuorta yrittäjyyttä ja taidetta. Vasemmalta Meeri, Eerika, Anni, Kaisa, Iina ja Milla.