Pieksämäen kaupunkiympäristöä kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa

Pieksämäen kaupungin kunnallistekniikka on työskennellyt syksyllä puistojen sekä luontokohteiden parissa. Hiekanpäässä on työn alla tapahtumapuisto, johon kuuluvan senioripuiston laitteet on jo asennettu paikoilleen. Alueelta löytyvät myös esteettömät pitkospuut, jotka kulkevat rakenteilla olevan tapahtumapuiston pohjoispäästä matonpesupaikan uimarannalle. Nurmialueiden viereen on rakentumassa ”rakkausretriitti”, jota tulevat reunustamaan perenna-istutukset, alppiruusut sekä syyshortensiat.

Pieksämäen Sibeliuspuisto on puettu syksyn aikana talviasuun. Valot kutsuvat heti portilla ja samaa valojen ilottelua jatkuu läpi puiston. Valaistuksen idean taustalla ovat Pieksämäen kunnallistekniikan työntekijät. Pieksämäen kaupunginpuutarhuri Henna Järvinen kertoo, että kaupungilla nähtäviä valaistuja kohteita päivitetään sosiaaliseen mediaan #valonkaupunki-tunnuksella.

Kaupungin keskustassa sijaitsevassa Sibeliuspuistossa on hyödynnetty monipuolista valotekniikkaa. Lisävaloa on tuotu niin puiden rungoille kuin puiston rakenteisiin. Leikkipuiston puolella valot syttyvät sähkökaapin sivusta liikkeeseen reagoiden ja väriä vaihtaen. Rautaisessa sisääntuloportissa on käytetty uv-valoja. Järvisen mukaan valotyöt jatkuvat vielä alkutalven aikana.

–Tulemme valaisemaan muun muassa puistossa sijaitsevan patsaan, hän kertoo.

Huvilakadulle valmistui
liikenneympyrä

Häyrisentiellä Sibeliuspuiston läheisyydessä on meneillään kevyen liikenteen väylän saneeraus. Katupäällikkö Mika Ukkonen Pieksämäen kaupungin kunnallistekniikasta kertoo, että kohde on vuoden viimeinen työmaa joka vaikuttaa kaupungin liikenteeseen. Häyrisentien rakennustöiden aikaan tie on kokonaan suljettu.

–Jalkakäytävää voi käyttää koko ajan, Ukkonen selvittää.

Pieksämäelle saatiin uusi kiertoliittymä, kun Huvilakadun liikenneympyrä valmistui lokakuun puolivälissä. Risteysalueen kehittämisen tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä uudelle Hiekanpään koulualueelle. Ukkosen mukaan yksi risteyksen liittymistä on asfaltoimatta ja se tehdään valmiiksi ensi vuoden aikana.

–Saamamme palaute liikenneympyrästä on ollut erittäin positiivista.

Pieksämäen kunnallistekniikka on jakanut Facebook-sivuillaan ohjeistusta liikenneympyrässä ajamiseen.

–Olemme muistuttaneet, että liikenneympyrä on risteys muiden joukossa, Ukkonen toteaa.

Valtakunnallinen selvitys tuo tietoa
kuntalaisten tarpeista

Pieksämäen kaupungin kunnallistekniikka toteutti syksyn aikana asiakastyytyväisyyskyselyn osana valtakunnallista tutkimusta. Tavoitteena on, että tulosten perusteella toimintatapoja voidaan kehittää asiakaslähtöisempään suuntaan. Vastausaika päättyi loka-marraskuun vaihteessa ja tuloksia on odotettavissa vielä marraskuun aikana. Pieksämäellä asiakastyytyväisyyttä selvitettiin ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa.

Kaupungin kunnallistekniikka saa asiakaspalautetta kyselyjen lisäksi niin suoraan asiakaspalvelutilanteissa kuin vaikkapa sosiaalisen median kautta. Ukkonen arvelee, että uudessa asiakastyytyväisyyskyselyssä teemoiksi nousee muun muassa katujen kunto sekä talvikunnossapito.

–Asukkaat toivovat lisää rahoitusta katujen korjaamiseen, hän kuvailee.

Teksti: Riika Paukkonen, kuva: Henna Järvinen

Sibeliuspuisto.jpg

Sibeliuspuiston sisääntuloportissa on käytetty uv-valoja.