Maxim taide-elämysten näyttämönä

Valkokankaalle on luvassa hienoa kulttuuriantia, kun taide-elämysten syyssarja alkaa tiistaina 8. syyskuuta Varkauden elokuvateatteri Maximissa.
Syyskauden aikana nähdään tallenteina kolme oopperaa, yksi baletti sekä yksi taidedokumentti. Kutakin teosta esitetään kahdesti, tiistaina illalla ja seuraavana päivänä keskiviikkona päivällä.

Syyssarjan aluksi nähdään Giuseppe Verdin Il Trovatore. Yhden maailman suosituimman oopperan kantavana teemana on viiltävä, dramaattinen rakkaus, joka saa kokijansa epätoivoisiin tekoihin. Arena di Veronan oopperan on ohjannut Franco Zeffirelli ja rooleissa laulavat Luca Salsi, Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yusif Eyvazov ja Riccardo Fassi. Italiaksi lauletun ja suomeksi tekstitetyn oopperan kapellimestarina on Pier Giorgio Morandi.

Sarjaa jatkaa baletti Spartacus. Australian Ballet’n voimakas teos kertoo Spartacusista ja hänen vaimostaan Flaviasta, jotka tuodaan kotimaastaan sotavankeina Roomaan. Flavia päätyy orjaksi ja Spartacus myydään gladiaattoriksi. Kun mies pakotetaan taistelemaan ystäväänsä vastaan, hän nostattaa kapinan ja yrittää pelastaa vaimonsa, traagisin seurauksin. Baletin päärooleissa tanssivat Kevin Jackson, Robyn Hendricks, Ty King-Wall, Amy Harris ja Brett Chynoweth. Kapellimestarina on Nicolette Fraillon.

Mozartin koomisessa ja romanttisessa oopperassa Cosi fan Tutte kaksi nuorta miestä päättää testata tyttöystäviensä uskollisuutta tekeytymällä hurmaaviksi muukalaisiksi ja vikittelemällä tyttöjään valeasunsa turvin. Elostelijat saavat kuitenkin tuta omat temppunsa nopeasti. Anne Teresa De Keersmaekerin kekseliäs koreografia yhdistää kuusi laulajaa kuuteen tanssijaan, kuvaten ihmisluonnon eri puolia. Opera de Paris’n italiaksi lauletun ja suomeksi tekstitetyn teoksen tähtinä ovat Jacquelyn Wagner, Michèle Losier, Philippe Sly, Paulo Szot, ja Ginger Costa-Jackson. Kapellimestarina toimii Philippe Jordan.

Opera de Paris’n tuotantoa on myös seuraava ooppera, Jules Massenet’n intiimi ihmissuhdedraama Manon. Se perustuu Abbé Prévostin romaaniin L’Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut, ja on nykyisin Massenet’n eniten esitetty ja suosituin ooppera. Vincent Huguet’n ohjaama ooppera on laulettu ranskaksi ja tekstitetty suomeksi, ja tahtipuikon valtiaana siinä toimii Dan Ettinger. Lavalla loistavat Pretty Yende, Benjamin Bernheim, Ludovic Tézier, Roberto Tagliavini ja Rodolphe Briand.

Rembrandt, intiimien teosten mestari, on edelleen taidemaailman huipulla. Häntä palvovat niin yksittäiset ihmiset kuin kokonaiset kansat. Aristokraatit, asiantuntijat ja myyjät vaalivat hänen teoksiaan ja keräilijät ja museot janoavat niitä kokoelmiinsa. Syyssarjan päättävä huima dokumentti My Rembrandt sukeltaa vanhojen mestareiden taidemaailmaan ja tutkii ihmisten hyvin erilaista suhdetta taiteeseen. Elokuvassa on englanninkielinen tekstitys.

Esitykset syksyllä 2020

8.9. + 9.9. Ooppera:
Il Trovatore
29.9. + 30.9. Baletti:
Spartacus
27.10. + 28.10. Ooppera:
Cosi Fan Tutte
10.11. + 11.11.Ooppera:
Manon
1.12. + 2.12. Taidedokumentti:
My Rembrandt

Muutokset mahdollisia.

Ooppera.jpg

Syyssarjan aloittaa Giuseppe Verdin Il Trovatore.