Maximissa oopperaa ja balettia

Varkauden elokuvateatteri Maximissa päästään nauttimaan jälleen kaivatuista taide-elämyksistä, kun ooppera- ja balettisarja alkaa 23. tammikuuta.

Sarjassa nähdään tallenteina neljä oopperaa ja yksi baletti. Oopperoita esitetään kahdesti, tiistaina illalla ja seuraavana päivänä keskiviikkona päivällä. Sarjan aloittava Lumikuningatar-baletti esitetään kolmesti, tiistain ja keskiviikon lisäksi myös edellisenä lauantaina. Näytöksien paikkamäärä määräytyy kulloistenkin voimassa olevien kokoontumisrajoitusten mukaan.

Kevätsarjan aloittaa Lumikuningatar-baletti, joka pohjautuu H.C. Andersenin klassikkosatuun. Kaunis ja kimalteleva teos on Scottish Ballet’n tuotantoa ja se tanssitaan Nikolai Rimsky-Korsakovin lumoavien sävelten ja Christopher Hampsonin koreografian tahtiin. Baletin tähtinä ovat Constance Devernay, Bethany Kingsley-Garner, Andrew Peasgood, Kayla-Maree Tarantolo ja Christopher Harrison.

Toiveuusintana esitetään syyskaudellakin nähty Giuseppe Verdin Il Trovatore. Yhden maailman suosituimman oopperan kantavana teemana on viiltävä, dramaattinen rakkaus, joka saa kokijansa epätoivoisiin tekoihin. Arena di Veronan teoksen rooleissa laulavat Luca Salsi, Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yusif Eyvazov ja Riccardo Fassi. Ooppera on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Milanon Teatro alla Scala -oopperatalon teos I Masnadieri on Friedrich Schillerin näytelmään perustuva tarina rikoksesta, omatunnosta ja veljesten välisestä kilpailusta. Komean oopperan päärooleissa ovat Michele Pertusi, Fabio Sartori, Massimo Cavalletti ja Lisette Oropesa. Myös tämä ooppera on Giuseppe Verdin säveltämä, ja se on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Verdi on säveltänyt myös Aidan, yhden kaikkien aikojen rakastetuimmista oopperoista. Nyt tämä klassikko nähdään Opera de Paris’n tuottamana valkokankaallakin. Egyptin faaraoiden aikaan sijoittuvan kolmiodraaman tulkitsevat Soloman Howard, Elīna Garanča, Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann, Dmitry Belosselskiy ja Ludovic Tézier. Tämäkin teos on laulettu italiaksi ja tekstitetty suomeksi.

Kevään sarja päättyy oopperaan Faust. Se on kuohuva tarina elämäänsä leipääntyneestä Faustista, joka myy sielunsa paholaiselle vastineeksi ikuisesta nuoruudesta ja kauniin Margueriten rakkaudesta. Charles Gounod’n ooppera on uunituore tallenne Opera de Paris’n esityksestä. Ranskaksi lauletun ja suomeksi tekstitetyn teoksen tähtinä ovat Benjamin Bernheim, Ildar Abrazakov, Florian Sempey, Christian Helmer, Ermonela Jaho, Michèle Losier ja Sylvie Brunet-Grupposo.

Ooppera- ja balettisarjan
esitykset Maximissa

23.1. + 26.1. + 27.1. Lumikuningatar
23.2. + 24.2. Il Trovatore
23.3. + 24.3. I Masnadieri
20.4. + 21.4. Aida
11.5. + 12.5. Faust
Muutokset ovat mahdollisia.

Lumikuningatar.jpg

Sarjan aloittaa baletti Lumikuningatar. Kuva: Scottish Ballet/ Andy Ross