Mariliina Valkama käynnistää Väinölän kuvataidevuoden 2022

Mariliina Valkama on tamperelainen kuvataiteilija, joka kaipaa pitkään taiteessa ja populäärikulttuurissa esiintyneiden ilmastonmuutos- ja tautidystopioiden keskelle utopiaa, toivontäyteistä tulevaisuutta, jota kohti on mielekästä kulkea. Hän etsii tätä utopiaa valokuvalähtöisissä teoksissaan, joiden materiaalinen tekniikka on kuvansiirto vanerille sekä kierrätyspaperista ja perunajauholiisteristä tekemissään paperiveistoksissa. Kasvit ja ihmisen suhde kasveihin edustavat Valkamalle tulevaisuuden toivoa. Kasvitarha puolestaan on ihmisten ja kasvien yhteiselämän yksi ikiaikaisia näyttämöitä.

Tekniikkana kuvansiirto vanerille yhdistää digitaalisen valokuvan, kuvankäsittelyn ja käsityön. Toistettavasta kuvasta tulee ainutlaatuinen jokaisen repeämän ja murtuman kautta. Valkaman valokuvalähtöiset teokset ovat useammasta eri kuvasta koottuja komposiittikuvia. Ne ovat luonnontieteellisen kuvituksen tai luontovalokuvauksen kaukaisia sukulaisia. Niissä näkyy viitteitä opetustaulujen kurinalaiseen visuaalisuuteen ja samalla vapaaseen assosiointiin ja kuvamanipulaatioiden mahdollisuuksiin. Joihinkin teoksiin sisältyy valokuva, jossa sama aihe toistuu kahdesti rinnakkain. Se on stereokuva, jonka voi pienellä harjoittelulla nähdä ilman apuvälineitä kolmiulotteisena. Stereokuvat edustavat Valkamalle katsomisen ja näkemisen tematiikkaa. Millainen kuva ihmisellä voi olla todellisuudesta, jonka kolmiulotteisuuden hän kykenee näkemään vain yhdestä suunnasta kerrallaan?, Valkama kysyy.

Valkama tekee paperiveistokset käytetyistä pakkauspapereista ja epäonnistuneista vesivärimaalauksista itse keittämänsä perunajauholiisterin avulla. Niissä kasvit tai niiden osat saavat kolmiulotteisen muodon. Paperikasvien suhde eläviin kasveihin muistuttaa Valkaman mukaan kuvan suhdetta todellisuuteen. Kuva heijastaa todellisuutta, mutta myös luo sitä. Valkama haluaa luoda hyvää, utopian sisältävää tulevaisuutta teostensa kautta.

Mariliina Valkama: Kasvitarha
4.-28.1.2022 Taidekeskus Väinölä, Varkaus.

inkakukka.jpg