Keväällä neljä oopperaa Maximissa

Elokuvateatteri Maximissa saadaan jälleen nauttia laadukkaista oopperaelämyksistä valkokankaan välityksellä. Kevään oopperasarja alkaa tiistaina 24. tammikuuta, ja sarjassa nähdään tallenteina neljä oopperateosta eri puolilta Eurooppaa. Kaikkia teoksia esitetään kahdesti, tiistaina illalla ja seuraavana päivänä keskiviikkona iltapäivällä. Kaikki oopperat ovat tekstitetty suomeksi.

Kevään oopperasarja käynnistyy komeasti Salome-oopperalla. Siinä kuningas Heroksen tytärpuoli, Juudean prinsessa on kyllästynyt palatsin elämään. Vangittu profeetta herättää hänen uteliaisuutensa, ja pian hän on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen tuon miehen itselleen. Richard Straussin ooppera perustuu Oscar Wilden samannimiseen näytelmään, ja sisältää myös legendaarisen Seitsemän hunnun tanssin. Opéra de Paris’n tuotannon rooleissa nähdään mm. Zoran Todorovich, Karita Mattila sekä Elza van den Heever.

Capuletit ja Montaguet on puolestaan William Shakespearen näytelmään perustuva ooppera, joka kertoo kohtalokkaan ja romanttisen tarinan tuhoon tuomituista nuorista rakastavaisista ja heidän keskenään kamppailevista suvuistaan. Vincenzo Bellinin musiikin säveliä tulkitsevat Opéra de Paris’n teoksessa mm. Julie Fuchs, Anna Goryachova ja Jean Teitgen.

Opéra National des Pays-Bas eli Hollannin kansallisooppera tuo valkokankaalle Giacomo Puccinin Toscan. Yksi maailman rakastetuimmista ja esitetyimmistä oopperakappaleista on traaginen kertomus suuresta rakkaudesta ja kuolemasta. Dramaattisen ja ”täydelliseksi oopperaksi” mainitun Toscan rooleissa nähdään mm. Malin Byström, Joshua Guerrero sekä Gevorg Hakobyan.

Antonin Dvořákin säveltämässä oopperassa Rusalka upea vedenneito rakastuu ihmisprinssiin, ja tahtoo elää maan päällä tämän kanssa. Hän tekee sopimuksen noidan kanssa taiasta, joka antaa hänen nousta vedestä maalle, mutta hintana on hänen äänensä. Noita antaa myös varoituksen; jos prinssi ei rakastu Rusalkaan, on neidon palattava veteen ja prinssin kuoltava. Ranskalaisen oopperatalon Opéra de Limoges’n teoksen pääosissa nähdään mm. Ruzan Mantashyan, Adam Smith ja Rafal Pawnuk. Laulukielenä kuullaan harvoin valkokankaalla kuultua tsekin kieltä.

Kevään oopperasarja Maximissa:

Ti 24.1.2023 klo 18.30 ja ke 25.1.2023 klo 13.00: Salome

Ti 21.2.2023 klo 18.30 ja ke 22.2.2023 klo 13.00: Capuletit ja Montaguet

Ti 21.3.2023 klo 18.30 ja ke 22.3.2023 klo 13.00: Tosca

Ti 18.4.2023 klo 18.30 ja ke 19.4.2023 klo 13.00: Rusalka

Muutokset sarjassa ovat mahdollisia. Liput kevätkauden näytöksiin ovat myynnissä.

Savon Kinot Oy

Salome.jpg

Kevään oopperasarja käynnistyy Salome-oopperalla, jossa nähdään ja kuullaan myös suomalaista sopraanoa Karita Mattilaa.