Jukka Itkosen muistonäyttely Väinölässä

"ELÄMÄNI TAIDETEOS.
ILON, SURUN VÄRISEOS.
PIDÄN SITÄ ITSELLÄNI
KUNNES LAINA-AIKA UMPEUTUU."

Jukka Itkosen muistonäyttelyssä on yli 200 teosta, elämänkaaren eri vaiheista, muotokuvia hänelle merkityksellisistä taitelijoista, perheestä ja kohtaamisista. Kun niitä katsoo, voi kulkea Jukan mukana monissa maisemissa ja mielentiloissa...voi yllättyä kuinka paljon hän on maalannut ja kuinka paljon kuvissa on tarinaa...
Nyt tämä ainutlaatuinen - monilahjakkaan Jukan - koskettava, ajatuksia herättävä näyttely on täällä Jukan kotikaupungissa kahdessa kerroksessa.

Jukan tekstiä Väinölässä pidetyssä Sanasta kuvaksi – kuvasta sanaksi tilaisuudessa 2017:

"Olen sitä mieltä, että kaikki taiteenlajit; sana- kuva-, sävel, tanssi ja näiden alalajit ovat saman puun oksia, sillä on yhteiset juuret ja tarkoitus, ihmisen tarve ilmaista itseään toisille ihmisille ja koettaa ottaa selville kuka minä olen tässä maailmojen kaikkeudessa, kimmeltävän tähtinutun alla. Kas niin, eikö sana muuttunutkin näkyväksi kuvaksi kuin mainitsin tähdet, me näemme silmissämme kirkkaan tähtitaivaan, jota me olemme lapsesta saakka kummastelleet.

Minulla on näkömuisti, voin palauttaa mieleeni kaukaisiakin tapahtumia. Suljen vain silmäni ja olen Kommilassa lähdössä kouluun...tai olen Afrikassa Sansibarilla ruokkimassa maailman suurimpia maakilpikonnia, Parisissa Montmartren kukkulalla...  katselen tätä kaikkea kuin elokuvaa, elämäntarinani on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti kuviksi.

Jos mennään aivan konkreettisiin asioihin, omassa työssäni olen kasvattanut kolme oksaa, kirjoittamisen, maalaamisen ja musiikin oksaa, ja selkeästi tunnen niiden kasvan hyvin lähellä toisiaan sanotaan nyt vaikka näin kömpelösti että hyvä runo on usein musikaalinen ja kuvallinen hyvä kuva musikaalinen ja runollinen.

Visuaalinen aspekti on minun kohdallani niin voimakas, etten pysty kirjoittamaan proosaa tai näytelmätekstiä ennen kuin olen nähnyt tapahtumat, ympäristön ja henkilöt mielessäni, vasta sen jälkeen kirjoittaminen luonnistuu..."

Jukka Itkosen muistonäyttely 3.3.-31.3.2023

Taidekeskus Väinölä
Ahlströminkatu 8-10
78250 Varkaus
Avoinna ma-pe 10-17

Jukka Itkonen.jpg