26.08.2020

Vapaa-ajankalastuksen suosio kasvaa

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on lisännyt nuorten kalastusharrastusta kampanjoilla ja seurojen kerhotoiminnalla.

Kulunut kesä on ollut ennätyksellinen kalastusluvissa mitattuna. Vapaa-ajan kalastuksen lisääntyminen on näkynyt Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestössä ja kesällä käyttöön otettiin ”Kalastajan kuuma linja” -puhelinpalvelu. Järjestön teettämän tutkimuksen mukaan harrastus kasvattaa osaltaan ihmisen hyvinvointia.

Kesäinen järvimaisema ja rannalla kaloja narraava onkija. Koho nykii tasaisin väliajoin ja antaa hartaasti odotettua saalista. Parhaimmillaan kalastaminen on koko perheen yhteinen harrastus tai kaveriporukan oma juttu. Pienellä pääsee helposti alkuun ja innostuksen kasvaessa varustevalikoimaa sekä kalastusmenetelmiä voi kasvattaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko kertoo, että kalastuksessa vastuullisuus on vahvasti pinnalla. Järjestö on tehnyt aiheen parissa pitkäjänteistä työtä, muun muassa vastuulliseen vapaa-ajan kalastukseen kannustavassa Koolla on väliä -hankkessa vuodesta 2015 lähtien. Vetikon mukaan harrastajille on tarjolla tietoa myös esimerkiksi vesiluonnon huomioimiseen sekä kalastaessa syntyvien jätteiden siivoamiseen.

–Kannustamme hyödyntämään kalalajeja monipuolisesti, ei vain petokaloja. Opastamme myös kalan käyttöön. Esimerkiksi särki on maukas ruokakala ja sen kalastaminen vähentää fosforin määrää vesistössä, Vetikko mainitsee.

Kesäkampanja nosti järjestön
neuvontatyön esiin

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ”Kalastajan kuuma linja” -puhelinpalvelu vastasi kesä-elokuun ajan kalastusharrastajien kysymyksiin. Puheluja ottivat vastaan järjestön alueelliset kalatalousasiantuntijat. Vetikon mukaan kokemukset palvelusta olivat hyviä ja puheluja saatiin kaikilta alueilta. Kalastukseen liittyen kysymyksiä tuli aina kalan käsittelystä kalastustapoihin ja kalakaverin saamiseen. Vetikko kertoo, että vaikka kalastusluvista on tarjolla paljon tietoa, niistä myös kysyttiin paljon.

Puhelinpalvelun kautta otettiin yhteyttä myös vaativissa kalastukseen liittyvissä asioissa. Vetikon mukaan haastavimmat asiat kuuluvat viranomaisille ja niitä on hoidettu vielä puhelinpalvelun sulkeuduttua. Hän kertoo, että järjestö jatkaa neuvontatyötä ja heidän asiantuntijoihinsa voi olla yhteydessä jatkossakin. Kesäkampanjalle voidaan suunnitella tulevaisuudessa jatkoa.

–Saatamme avata talvella vaikkapa ”Pakkaslinjan”.

Puhelinpalvelun idea syntyi keväällä, kun koronatilanne heijastui vapaa-ajankalastajien määrään. Vetikon mukaan järjestö halusi tarjota uusille harrastajille tietoa.

–Vapaa-ajankalastus on kasvanut kaikissa ikäluokissa, lapsista vanhuksiin. Tulevat tutkimustulokset näyttävät, millainen uusi trendi tästä on tulossa. Järjestönä me kannustamme perheitä yhdessä vapaa-ajankalastuksen pariin.

Hyvinvointi ja lähiruoka
vetävät harrastuksen pariin

Korona-aikana suomalaisten muutokset vapaa-ajanvietossa ovat vieneet heitä uusien harrastusten pariin. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön huhti-toukokuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan korona-ajan rajoitteet kasvattivat suomalaisten kalastusintoa. Tällä hetkellä maassamme on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa.

–Innostus näkyy erityisesti kalastuslupamaksujen myynnissä, joiden määrä kasvoi keväällä kolmasosan. Lisäksi paikkakuntakohtaisissa lupamaksuissa on ollut nousua.

Kyselyn mukaan noin 60 prosenttia kokee, että kalastus rentouttaa ja lisää harrastajansa hyvinvointia. Perheen hyvänä yhteisenä tekemisenä kalastusta piti kolme neljäsosaa vastaajista. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa tutkimuksen mukaan enemmän. Vapaa-ajan lisäksi harrastus tarjoaa uusia mahdollisuuksia keittiöön. Tutkimuksesta selvisi, että yli puolet kalastaa saadakseen herkullista lähiruokaa.

SynoInternationalin suorittamaan kyselyyn vastasi 1 007 henkilöä. Vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta. Kyselytutkimuksella oli tavoitteena kartoittaa vapaa-ajankalastukseen liittyviä tapoja, mielipiteitä ja asenteita.

Juhlavuosi tarjoaa monia mahdollisuuksia
perehtyä kalastusharrastukseen

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa, mikä näkyy monissa tapahtumissa eri puolella Suomea. Tänä vuonna suomalaiset ovat viihtyneet paljon luonnossa ja kalastus on ollut yksi suosituista harrastuksista. Järjestön juhlavuoden tavoite, ”koko Suomi kalastaa yhdessä!”, onkin toteutunut hienosti.

Juhlavuodessa ovat mukana kaikki järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiiriä seuroineen ja järjestö kannustaa kaikkia kalastuksesta kiinnostuneita tutustumaan paikalliseen seuratoimintaan. Suomi onkii -tapahtumat siirtyivät keväältä syksyyn ja ne järjestetään 29.-30. elokuuta. Samalla viikolla vietetään Itämeri-päivää sekä liputetaan Suomen luonnon -päivänä.

–Suomi onkii -tapahtumat ovat matalan kynnyksen harrastustapahtumia, jotka sopivat vauvasta vaariin. Valmistelemme parhaillaan hybridi-tapahtumaa, sillä emme voi taata, että kaikki tapahtumat voidaan elokuun lopulla toteuttaa. Tapahtumapaikoilla huomioidaan olemassa olevat koronaohjeistukset, Vetikko kertoo.

Varkaudessa Suomi onkii -tapahtuma pidetään Hertunrannan rantatorilla lauantaina 29. elokuuta kello 11-15. Tapahtuman järjestää Etelä-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri ja VaPa Varkaus ry. Tapani Kurki VaPa Varkaus ry:stä kertoo, että Suomi onkii -tapahtumassa ohjelmassa on kätköjen etsintää, jaossa on kalastusaiheisia lehtiä ja sadalle ensimmäiselle nuorelle lahjoitetaan kilpaonkilaitteita.

Kalastuskilpailuun osallistutaan pareittain, joista toisen täytyy olla alle 15-vuotias. Kilpailun luonne ei ole perinteinen kalastuskilpailu, vaan pisteitä kertyy esimerkiksi kalojen määrästä. Koronaan liittyvät turvallisuussuositukset huomioidaan tapahtumassa muun muassa huolehtimalla turvaväleistä ja käyttämällä kasvomaskeja kalastuksen neuvonnassa.

–Viikonlopusta on tulossa oikea kalastuksen superviikonloppu, joka alkaa Street fishing -tapahtumalla torstaina 27. elokuuta kello 17-20, Kurki toteaa.

Riika Paukkonen, kuva Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö