05.02.2020

Ystävänpäiväviikolla nostetaan kaveruuden merkitys esiin

Varkaudessa vietetään neljättä kertaa Kiitos kaveruudelle -viikkoa.

Tulevalla viikolla juhlistetaan kaveruutta monin tavoin. Viikko huipentuu perjantaina 14. helmikuuta vietettävään ystävänpäivään. Varkaudessa vietetään perinteisesti Kiitos kaveruudelle -viikkoa. Repokankaan koululla toimintaa ovat suunnitelleen oppilaskunnan jäsenet.

Varkaudessa käynnistettiin vuonna 2017 Kiitos kaveruudelle -toimintamalli. Tänä vuonna teemaviikkoa vietetään 10.-16. helmikuuta. Tavoitteena on ollut laajalla rintamalla tehdä kiusaamisen vastainen toiminta näkyväksi. Toimintamallin tarkoituksena on muodostua kaupunkitasoiseksi kampanjaksi, johon sitoutuvat alueen pääsarjaseurat, päiväkodit ja koulut. Myös kaupungin hyvinvointia tukeva verkosto on mukana. Kampanjan kummeja ovat olleet Rendelin kanssa Jesse Haaja, WP 35:n Niko Nissinen ja nyrkkeilijä Mira Potkonen.

Varkauden kaupungissa nähdään, että kiusaaminen on yksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin este. Kiitos kaveruudelle -viikolla tehdään kaikkea mukavaa yhdessä ja tullaan tutuiksi uusien kavereiden kesken. Vuosien aikana on muun muassa kirjoitettu runoja ja viestejä ystäville, harrastettu pariluistelua, laulettu yhdessä sekä tietenkin halailtu.

Ystävänpäivädisco ja
halipasseja

Repokankaan koulun oppilaat kokoontuvat yhteiseen teemapäivään useamman kerran vuodessa. Erityisopettaja Minna Selkomaa kertoo, että viimeksi oppilaskunta järjesti toimintapäivän syksyllä. Kiitos kaveruudelle -viikko on saanut alkunsa kiusaamisen ehkäisystä. Kaikissa Varkauden kouluissa käytössä oleva KiVa-koulu ohjelma on Selkomaan mukaan vakiinnuttanut paikkansa kaupungissa.

–Koulullamme ystävänpäiväviikkoa on suunniteltu positiivisuuden kautta ja pohtimalla miten oppilaat voisivat olla eri tavoin yhdessä.

Oppilaskunnan jäsenet ovatkin ideoineet ohjelmaa koko ystävänpäiväviikolle. Ajatuksena on, että viikon aikana koulun oppilaat tekevät asioita yhdessä toisten luokkien oppilaiden kanssa ja kohtaisivat eri-ikäisiä sekä kouluarjessa vähemmän tutuksi tulleita lapsia.

Alkuviikosta Repokankaan koulun oppilaat ulkoilevat pihapelien parissa ja liikkuvat tehtäväpisteeltä toiselle. Myös sisätiloihin on suunniteltu ohjelmaa. Luvassa on ainakin perinneleikkejä sekä mäenlaskua. Väripäivänä jokaiselle luokalle arvotaan teemaväri, jonka mukaan oppilaat pukeutuvat kouluun. Ystävänpäiväviikko huipentuu koulussa järjestettävään ystävänpäivädiscoon.

–Askartelemme ystävänpäiväkortteja sekä halipasseja, joihin oppilaat voivat kerätä halaamiensa lasten tai aikuisten nimiä, Selkomaa kuvailee viikon toimintaa.

Kiitos kaveruudelle -viikkoa vietetään Varkaudessa nyt neljättä kertaa. Selkomaa pitää hyvänä, että teemaviikon myötä kaveruutta nostetaan esiin. Hän kertoo, että koulussa kaveritaitoja huomioidaan ja harjoitellaan läpi lukuvuoden eri tilanteissa.

–Kaveritaitojen harjoittelu on koulussa tärkeää ja ystävänpäiväviikolla se korostuu entisestään.

Riika Paukkonen