03.08.2022

Lapsiperheissä kierrätetään ja panostetaan tarkkaan taloudenpitoon

Kaspian vieraili alkuviikosta Varkauden Perheentalolla mopoilemassa.

Uusi koulureppu sisältöineen ei ole tänäkään syksynä kaikille itsestäänselvyys. Taustalla vaikuttaa lapsiperheiden yhä heikkenevä taloudellinen tilanne kuluttajahintojen noustessa. Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry toteutti jälleen suositun Reppu joka selkään -keräyksen, jonka kautta pieksämäkeläisille lapsille voidaan lahjoittaa koulutarvikkeita.

Kustannusten nousu näkyy lapsiperheiden arjessa, niin autoilussa kuin ruokakaupan koreissa. Tilastokeskuksen viimeisimpien julkistusten mukaan inflaatio oli Suomessa kesäkuussa 7,8 prosenttia ja kuluttajien luottamus omaan talouteen putosi heinäkuun aikana alimmilleen koko mittaus-historiassa 1995-2022. Kuluttajilla on tällä hetkellä niukasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan seuraavan vuoden aikana. Myös auton ja asunnon osto- tai rakentamisaikeet sekä peruskorjausta koskevat suunnitelmat ovat vähentyneet. Kuluttajista suurin osa, 84 prosenttia, on sitä mieltä että hinnat ovat nouseet vuodessa paljon tai melko paljon.

Kansaneläkeindeksiin sidottuja Kelan etuuksia korotetaan elokuussa ylimääräisellä korotuksella, jolla halutaan turvata etuuksien saajien ostovoima inflaation kiihtyessä. Kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus määrittää keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella. Lapsiperheillä korotus näkyy muun muas-sa lasten kotihoidon tuen hoitorahassa. Ylimääräinen korotus ei koske lapsilisiä, sillä etuus ei ole sidottu kansaneläkeindeksiin. Eduskunnan tietopalvelun mukaan lapsilisän reaaliarvo on laskenut 34,2-42,4 prosenttia vuodesta 1994 vuoteen 2022. Eduskunnassa on käsittelyssä lakialoite lapsilisälain muuttamisesta.

Tsemppiä
koulun alkuun

Kolmatta kertaa järjestetyn Reppu joka selkään -keräyksen myötä kerättiin pieksämäkeläisille lapsille ja nuorille reppuja sekä penaaleja. Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry on toteuttanut kampanjaa yhteistyössä Suur-Savon Osuuspankin, Pieksämäen perhepalveluiden, Pieksämäen Ohjaamon ja Pieksämäen seurakunnan kanssa.

–Kun ajatus keräyksestä aikoinaan tuli Suur-Savon Osuuspankilta, lähdimme ehdottomasti mukaan. Tämän kaltainen toiminta on juuri sellaista, jota haluam-me tukea, Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Tara McLees kertoo.

Pieksämäkeläiset ovat McLeesin mukaan tarttuneet kampanjaan todella hyvin. Vuosittain lahjoituksia on tullut 50-100 kappaleen välillä. Reppujen lisäksi lahjoituksena on tullut penaaleja ja niiden mukana pieniä koulutarvikkeita.

–On hienoa, jos voimme keräyksen avulla tehdä yhdenkin oppilaan koulutien helpommaksi.

Yhteistyökumppaneilta tulleen palautteen mukaan kampanjan merkitys on tärkeä. McLees on käynyt keskusteluja vähävaraisia perheitä kohtaavan Pieksämäen johtavan diakoniatyöntekijän sekä nuoria tapaavan Ohjaamon väen kanssa.

–Meille on kerrottu, että uudet reput ovat tulleet tarpeeseen. Saajat ovat olleet todella kiitollisia, kun olemme voineet antaa koululaiselle ihan uuden repun. Lahjoitukset ovat olleet ihan yhtä merkittäviä vanhempien opiskelijoiden keskuudessa. Olemme kampanjalla halunneet tukea kaiken ikäisiä lapsia ja nuoria.

Pelastakaa Lapset ry on nostanut esiin, kuinka vapaaehtoisten merkitys korostuu nyt entisestään. Heikkenevät talousnäkymät ja hintojen nousu näkyy lapsiperheiden arjessa aiempaa enemmän. Järjestön mukaan myös perheiden tarvitseman tuen määrä kasvaa. McLees näkee, että tässä hetkessä tulee keskittää huomiota lapsiin ja nuoriin, jotta he pääsevät koronavuosien jälkeen kiinni normaaliin kouluarkeen.

–Pelastakaa Lapset ry kantaa valtakunnallisesti huolta perheiden tilanteesta. Tuoreet tutkimukset ja kyselyt kertovat, että nuorten ahdistus kasvaa. Lisäksi syrjäytyminen ja yksinäisyys on yleistynyt.

Perheiden heikkenevä taloustilanne on tunnistettu myös Pieksämäellä. McLees kertoo, että tilanne iskee vähävaraisiin entistä kovempaa.

–Niissä perheissä, joissa on ollut jo aiemmin taloudellisia haasteita, painitaan ihan uudenlaisten ongelmien parissa. Rahat alkavat olla todella vähissä.

Pieksämäellä perheiden tueksi on tarjolla erilaisia palveluja aina oppilashuollon palveluista erilaiseen keskusteluapuun ja vertaistukeeen. McLees näkee, että kaupungissa on panostettu perheille suunnattuihin palveluihin.

–Käsitykseni mukaan pieksämäkeläiset perheet saavat apua ja tukea. Lisäksi kouluissa on toimiva oppilashuolto.

Aktiivinen Pieksämäen Pelastakaa Lapset ry tekee yhteistyötä pieksämäkeläisten perheiden ja koulujen sekä eri sosiaalialan järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Reppu joka selkään -keräyksen lisäksi yhdistys jakaa yhteistyökumppaneiden kautta joulun alla ruokakauppalahjakortteja lapsiperheille toimitettavaksi. McLees kertoo, että yhdistys toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Häneen voi olla yhteydessä, jos perheiden hyvinvointiin liittyen syntyy uusia yhteistyöideoita.

–Teemme kaiken toiminnassamme paikkakunnan lapsille ja lapsiperheille, hän painottaa.

Perheiden matkat omalla
autolla vähentyneet

Varkauden Perheentalolla on elokuun ajan kaikille avointa leikkitoimintaa sekä maanantaisin vauvakerho. Viimeiset puistokerhot pidettiin viime viikolla ja ne keräsivät kesän aikana satoja osallistujia. Koordinaattori-ohjaaja Johanna Rastaan mukaan perheiden taloudellinen tilanne ei ole toistaiseksi noussut esiin keskusteluissa.

–Hintojen nousu vaikuttaa varsinkin perheissä, joissa on useita lapsia tai perhe on pienituloinen. Veikkaisin, että perheet harkitsevat autolla kulkemista ja jättävät sen kotiin, jos sitä ei välttämättä tarvitse, Rastas arvioi.

Perheentalolla on maanantaina leikkimässä useita lapsiperheitä, joilla koulun tai päiväkodin alkaminen muuttaa arkea. Kahden lapsen äiti kertoo, että ensimmäistä luokkaa alottavalle lapselle on katsottu kouluun liittyviä hankintoja pitkin kesää ja ostamista on edelleen. Perheessä käydään myös mielellään kirpputoreilla. Hän pohtii, että hintojen nousu ei ole näkynyt vielä perheen ostokäyttäytymisessä, mutta kesälomamatkat jäivät tekemättä polttoaineiden korkean hinnan vuoksi.

–Hintojen nousu on älytöntä, perheen äiti huokaisee.

Liikkumisen kallistuminen nousee esiin myös yksinhuoltajaäiti Elisan sekä opiskelevan äidin Sallamarin kommenteissa. Sallamari kertoo opiskelevansa Savonlinnassa, joten koulumatkoja ja muutakin ajamista harkitaan tarkkaan. Hänen perheessään ruoan hinnan nousu ei ole vielä vaikuttanut, mutta lapsille hankittavia kulutustavaroita hankitaan hyvissä ajoin pitkin vuotta, myös kirpputoreja hyödyntäen. Sallamarin perheessä on päiväkoti-ikäinen lapsi ja toista lasta odotetaan syntyväksi loppuvuodesta. Elisa arvelee, että hintojen nousu näkyy varsinkin vähävaraisissa perheissä. Hän kertoo, että viiden lapsen yksinhuoltajana hän on tottunut elämään pienellä budjetilla. Tällä hetkellä kaupassa pitää miettiä tarkkaan mitä ostaa, eivätkä pidemmät automatkat houkuttele.

–Pienemmälle lapselle piti ostaa koulun alkuun vaatteita, jossa kauppojen alennusmyynnit ja kirpputorit olivat avuksi. Isommat lapset eivät enää tarvitse tehdä koulun alkuun paljoa hankintoja, samoilla repuilla mennään, Elisa toteaa.

Rastaan mukaan Varkaudessa on perheille tarjolla tukea ja apua haastaviin tilanteisiin. Hän mainitsee esimerkkeinä seurakunnan palvelut sekä kesän aikana avautuneen varkautelaisperheille suunnatun neuvontapuhelimen.

–Perheet voivat soittaa neuvontapuhelimeen asiassa kuin asiassa. Vastaajat ovat ammattilaisia, joiden kanssa perheet voivat yhdessä pohtia ratkaisua.

Varkauden Perheentalo osaltaan tuo lapsiperheiden arkeen maksutonta matalan kynnyksen toimintaa.

–Kävijät ovat korostaneet, kuinka helppoa tänne on tulla. Meillä voi tavata toisia perheitä ja jutella heidän tai meidän ohjaajien kanssa, Rastas kuvailee.

Suurilla Lastensynttäreillä juhlitaan
100-vuotiasta kansalaisjärjestöä

Syksy tuo mukanaan Pieksämäelle Suuret Lastensynttärit. Pelastakaa Lapset ry:n satavuotisen taipaleen merkkipaaluna järjestetään 20. elokuuta synttäreitä yli 50 paikkakunnalla. Pieksämäellä tapahtumapaikkana on Nukkekoti ja tapahtuman kunniavieraita ovat lapset. Tara McLeesin mukaan tapahtuman tuominen Pieksämäelle oli helppoa, sillä kaupungista löytyy aktiivisia tekijöitä.

–Halusimme Pieksämäellä tarttua Suurten Lastensynttäreiden järjestämiseen heti, kun siihen oli mahdollisuus.

Nukkekoti – Joonas Auringon Huvila on avoinna juhlapäivänä kello 11-13. Päivän ohjelmaan kuuluu Satelliiittiteatterin esitys Todellinen prinsessa, lastenlauluja sekä iloista musiikkia, nähtävänä on Iran Farmin eläimiä ja liikennepuiston polkuautot ovat vapaasti käytössä. Mehua ja pullaa sekä pieniä yllätyksiä on tarjolla rajatulle määrälle lapsia. Suurten Lastensynttärien ohjelmaa suunniteltaessa oli ajatuksissa vuosia sitten Nukkekodilla onnistuneesti järjestetty lastentapahtuma, joka kokosi 300 kävijää.

–Halusimme tuoda Suurille Lastensynttäreille musiikkia, eläimiä ja teatteria, McLees kertoo.

Riika Paukkonen