25.05.2022

Mukavaa puuhaa kesäkerhoissa ja kesäleireillä

Kesäpäivää voi viettää ulkona perheen ja ystävien kanssa.

Kesäloman alkaminen ei tarvitse tarkoittaa eroa koulukavereista. Lasten ja nuorten kesätoiminta tarjoaa runsaasti puuhaa eri puolilla Varkauden kaupunkia. Tarjolla on niin leiritoimintaa kuin PopUp-nuokkareita. Tänä kesänä uutena järjestetään Waltterin koululla ukrainalaislasten kesätoimintaa.

Kesällä on tarjolla monipuolisesti puuhaa eri puolilla Varkautta.Lapsille ja nuorille järjestetään leirejä sekä kerhoja.

Vanhassa Varkaudessa Savontiellä sijaitseva Tehtaan parkki on avoin niin skeittareille kuin scoottaajille. Nuorisonohjaaja Päivi Pekkonen tietää, että koko Tehtaan koulun alue on kesäisin nuorison suosiossa.

–Nuorisopalvelut oli paikalla skeittipuistossa viime kesänä ja koettiin jo tuolloin, että siellä voi kohdata hyvin nuoria, hän kertoo.

PopUp-nuokkari liikkuu tiistai- ja torstai-iltaisin skeittiparkissa sekä Hertunrannan uimarannalla. PopUp-nuokkari alkaa 7. kesäkuuta ja kestää kahden viikon ajan. Varkauden nuorisopalveluilla aloittaa kesätöissä neljä nuorta. Pekkosen mukaan heidän kanssaan suunnitellaan ja toteutetaan toimintaa Pop-Up-nuokkariin sekä Vekara-Varkaus Festivaaliviikolle. Pekkonen kertoo, että Hertunrannassa järjestetään ohjelmaa säästä riippuen. Tulossa on yhdessä pelailua, ajanviettoa ja virvokkeita.

–Pelataan ihan vaikka korttia ja jutellaan yhdessä.

Liikkuvat nuorisonohjaajat jatkavat toimintaa heinäkuussa, jolloin Willaritoiminta alkaa näkyä Varkauden katukuvassa. Nuorisonohjaaja Maiju Vaalimaa kertoo, että Varkauden nuorisopalvelut on solminut Aseman Lapset ry:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Nuorten kohtaamistilaksi rakennettu Walkers-auto on liikkunut kaupungilla viime syksystä lähtien. Walkers toiminta on ammattivetoista toimintaa, jossa koulutetut vapaaehtoiset ovat isossa roolissa. Mukana on ollut myös työntekijöitä esimerkiksi Varkauden seurakunnalta ja päihdeklinikalta. Kohderyhmänä toiminnassa ovat yläkouluikäiset.

–Kokeilemme nyt Willaritoimintaa heinäkuusta syyskuuhun. Liikumme kaupungilla polkupyörällä ja nuoret voivat kutsua meidät luokseen Snapchatilla. Menemme nuorille luonteviin paikkoihin, viimeksi meitä pyydettiin Varkauden Matkakeskukseen, Vaalimaa kuvailee.

Entä mitä muuta nuorisonohjaajat suosittelevat lapsille ja nuorille kesän viettoon?

–Varkaudessa on paljon liikuntapaikkoja, kuten frisbeegolf-ratoja ja uimarantoja, joita on kunnostettu. Ei kesänvietto kaipaa sen enempää, kuin yhdessäoloa kavereiden kanssa, Pekkonen sanoo.

–Kannattaa viettää aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa, nyt kun ei ole voimassa olevia koronarajoituksiakaan ja voi olla vapaammin. Suosittelen ulkoilua ja luonnossa liikkumista. Varkaudessa on hyviä luontopolkuja esimerkiksi Kämärillä. Aikaa voi viettää myös laavuilla tai mökkeillen. Kesänvietossa on kaikkien hyvä muistaa yleiset pelisäännöt, esimerkiksi tulenteon, roskaamisen ja asiallisen käyttäytymisen osalta, Vaalimaa kertoo.

Monipuolinen
kesätarjonta päivittyy
tapahtumakalenteriin

Varkaudessa on koottu lasten ja nuorten kesätoimintaa yhteen ja ne löytyvät kootusti kaupungin verkkosivuilta. Johtava kulttuurituottaja Terhi Siippainen kertoo, että alusta asti tuntui luontevalta, että kaikesta tiedossa olevasta lapsille ja nuorille suunnatusta kesätoiminnasta viestitään yhteisenä kokonaisuutena, riippumatta siitä kuka toiminnan järjestää. Varkauden kaupunki on saanut Itä-Suomen Aluehallintovirastolta 10 000 euron avustuksen, jolla toteutetaan kuusi viikon pituista päiväleiriä ensimmäisellä kesälomaviikolla. Avustus käytetään ohjaajien palkkioihin, materiaaleihin ja osallistujien ruokailuihin.

–Haimme Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden sekä liikuntapalveluiden kanssa yhteistyössä aluehallintovirastolta avustusta lasten ja nuorten päiväleiritoimintaan. Kun saimme maaliskuun lopussa avustuspäätöksen, tarkensimme suunnitelmaa. Samalla ryhdyimme selvittämään mitä muut tekevät, että toiminta saadaan sujuvasti täydentämään olemassa olevaa tarjontaa.

–Kannattaa myös seurata Varkauden kaupungin tapahtumakalenteria, jossa eri toimijat ilmoittavat sisällöistään. Kaikki kesän suunnitelmat eivät ehkä ole vielä meidänkään tietoomme tulleet. Tapahtumakalenterissa näyttäytyy pitkin kesää, kuinka paljon kaupungissa on erilaisia tilaisuuksia aina kulttuurista liikuntaan. Toivoisin myös, että ihmiset muistaisivat käyttää muitakin olemassa olevia palveluja, kuten vaikkapa kirjastoa, museoita ja näyttelyitä. Ja sitten kun tuntuu, että ei ole mitään tekemistä, voi vielä kurkata verkosta osoitteen harrastakotona.fi. Siellä on satoja ideoita ja vinkkejä aina sirkuksesta parkouriin, Siippainen jatkaa.

Varkauden lasten ja nuorten kesätoiminta tarjoaa kesä-heinäkuun ajalle maksutonta ja maksullista toimintaa. Osaan kesätoiminnasta on ilmoittautuminen päättynyt aiemmin toukokuussa. Vapaita paikkoja voi tiedustella toiminnan järjestäjältä.

Kesäleirejä
moneen lähtöön

Perinteisiä kesäleirejä tarjoavat Varkauden seurakunta, urheiluseurat, Varkauden Pelastakaa Lapset ry ja Varkauden kaupunki. Liikunnalliset päiväleirit Kangaslammilla, Luttilassa ja Kisapuistossa sekä kuvataide- ja kädentaitoleiri ovat 7-10 -vuotiaille suunnattuja. Alakouluikäisille suunnattu Taidetta Aikaan -päiväleiri pidetään Pitkälänniemen tilalla. Puurtilan seurakuntakodilla pidettävä seurakunnan kesäleiri on suunnattu 11-14 -vuotiaille.

Waltterin koululla kokoontuu arkipäivisin kesäkerho 1.-2.-luokkalaisille. Alakoulujen isommille oppilaille järjestetään arkipäivisin Kesämiittejä, joiden toimintaa voi seurata Facebookissa: Kesämiitit Varkaus ja Instagramissa: @kesamiititvarkaus. Könönpellon seurakuntakeskuksella on kesäkerhoja arkipäivisin 1.-3.-luokkalaisille.

Ukrainalaislapsille on tarjolla kesätoimintaa Waltterin koululla. Viikon mittaisella päiväleirillä on ukrainan kielinen ohjaaja. Osallistujat voivat esittää toiveita leirin sisällöstä ilmoittautumisen yhteydessä.

Soisalo-tanssikoululla on kesälle tarjolla eri ikäisille tiiviskursseja baletin, nykytanssin, akrobatian sekä folkhopin parissa. Tarjonnassa on tiiviskursseja sekä aloitteleville tanssijoille että useamman vuoden tanssia harrastaneille.

Perheet kohtaavat
leikkipuistoissa

Suositut puistokerhot saavat jatkoa. Eri asuinalueiden puistoissa kokoontuva kerho on suunnattu taaperoikäisistä alakouluikäisiin. Puistotoimintaa koordinoi Varkauden Perheentalo yhteistyössä eri lapsiperhetoimijoiden kanssa. Puistokerhot aloittavat toimintansa 1. kesäkuuta ja ne jatkuvat heinäkuun loppuun.

Kesän aikana Varkauden Perheentalo tarjoaa myös toimintaa kaiken ikäisille lapsille. Perheentalolla on avointa toimintaa, joilloin lapset vanhempineen voivat viettää aikaa leikkien. Tulossa on myös tapahtumia, teemapäiviä sekä kerhoja.

Lisätiedot: www.varkaus.fi/lomavarkaus

Riika Paukkonen, kuvat Lastenkulttuurikeskus Verso